Julia Wallis Martin: Porträtt i sten (Minotaur 1999)
(A Likeness in Stone. 1997)

Två dykare har funnit ett kvinnolik. Det visar sig vara Helena Warner som försvann spårlöst för 20 år sedan. Då var polisman Driver den ansvarige för utredningen och sökandet. Han var övertygad om att det var Helenas vän Gilmore som var mördaren men lyckades aldrig finns definitiva bevis. Gilmore erkände förstås inte. Ej heller fick polisen Helenas och Gilmores närmsta vänner, Joan och Richard, att berätta något, trots starka misstankar om att de dolde sanningen.

Idag sköts utredningen av polisman Rigby, men om inte Joan, Gilmore eller Richard berättar något nytt är fallet lika dött som för 20 år sedan. En mördare kommer att gå fri och Driver vägrar att acceptera detta. En gång svor han att få fast den skyldige. Hans försvunna kvinna är funnen och ändå ingen fällande dom för den uppenbart skyldige. Det är nästan så att polischef Rigby börjar bli lite irriterad på Driver som skall lägga sig i polisarbetet.

Boken varvar berättelser från dåtid och nutid och idag när Helena är funnen väcks gamla känslor till liv hos huvudpersonerna från förr. Joan, Richard och Gilmore som tigit som muren är kanske äntligen redo att berätta sanningen? Eller vill den verklige mördaren tysta de kvarvarande som kanske står i beredskap att tjalla? Ja kanske det! Det här är en historia som inte gör mycket väsen av sig. Lättläst förvisso, men det hela griper inte riktigt tag. Något fattas, en gnutta spänning kanske. Slutet bjuder dock på en liten överraskning. 285 sidor.
Julia Wallis Martin: Fädernas synder (Minotaur 2000)
(The Long Close Call. 2000)

DÅ: Kriminalkommissarie Jarvis tvingas lägga mycket arbetstid på skurken George McLaughlan. Ofta besöker Jarvis det McLaughlanska hemmet för att söka efter George, hämta in honom till finkan eller bara för att tala om för hustrun Elsa och sönerna Tam och Robbie att pappan är i fängelset. Jarvis kan inte förstå varför Elsa slagit sig samman med en sån som George. Han börjar snart falla för den vackra Elsa och inom kort är han också den far Georges yngsta son aldrig haft. Sen försvinner grabben Tam spårlöst. Robbie vet var han är men säger aldrig något om detta.

NUTID: Elsa och Jarvis gled isär och hon gick tillbaka till skurken George. Tam är fortfarande försvunnen och ingen mer än Robbie verkar veta var han finns. Och han har efter typ 30 år fortfarande inget sagt.

Robbie är numera polis och vill dölja sitt familjeförflutna. Under ett rån skjuter han ihjäl en skurk och lever snart under dödshot från offrets far, storskurken Calvin Swift. Hämnden skall snart komma! Polisen kan inte skydda Robbie och hans familj och synnerligen pressad ger Robbie sig iväg från familjen.

Till slut finns ingen annan räddning än att be om riktigt kvalificerad hjälp mot Swift. Han tvingas be sin far, gamla storskurken George hjälpa till, och in i bilden kliver också numera pensionerade polisen Jarvis. Känns som ett riktigt familjedrama, va? Ja, här har man skurkar, poliser och folk mittemellan i en salig röra. Och nu har jag ändå delat upp händelserna ovan i då- och nutid för att tydliggöra vad som sker. I boken flyter allt ihop och från en sida till en annan fattar jag först inte om det är händelser i nuet eller om det är gammalt groll som beskrivs. Tidsmässigt rörigt och rätt trist som helhet. 302 sidor.