Jesper Waldersten: Kent Waldersten Lägg er inte i! (Telegram Bokförlag 2012)
Rockbandet Kent har skapat sitt alldeles egna universum, en värld som Walderstam tycker passar hans penna vare sig han skriver eller ritar. Han vill ta hem den världen och vrida nacken av den, plocka benen av den, limma, klistra, dokumentera och abstrahera den.

Ja, det är kanske det han har gjort här, i stort format (28 x 36 cm). Han har skapat en röd tung koloss på drygt 3 kg omfattande 300 sidor (de flesta i svartvitt) där han tolkat bandet i bläck, olja, abstrakta betraktelser, dunkande skrivmaskinsavtryck och foto efter att han tillbringat drygt två veckor med Kent i Frankrike.

Det här är förstås stor konst kan jag tro för jag förstår ärligt talat ingenting av detta. Kopplingen till Kent är ytterligt svag. Visst förekommer bandet på några få foton och någon gång seglar Jocke Bergs texter förbi i form av ett fotograferat anteckningsblock men that's it. Resten av fotografierna, de abstrakta betraktelserna, oljemålningarna och så vidare kunde ju faktiskt ha varit Walderstens tolkning av precis vad eller vem som helst.

Jag tittar på de olika helsidesfotografierna och ser en vinflaska här, en skrivmaskin där. Ett trumset, en grusväg, en vägskylt, en vattenkran, en toalett, ett träd, ett eklöv, ett par hörlurar, en husfasad. Det är inte mycket som intresserar mig här men det står förstås alla fritt att läsa in vad de vill i bilderna och tolka Waldersten så som han tolkat Kent.

Kent har skapat fantastisk musik, Waldersten har gjort en del riktigt festliga vardagsbetraktelser i skämtteckningsform (se min recension av hans bok: tack för senast din jävel!). Kent Waldersten ihop blir tyvärr inget vidare i mina ögon. En stor och tung besvikelse!