Jesper Waldersten: tack för senast din djävel! (Bokförlaget Max Ström/Bokförlaget DN. 2005)
Waldersten har under lång tid roat Dagens Nyheters läsare med sina underfundiga skämtteckningar över Stockholmare och deras egenheter fast nu kan väl det mesta i rättvisans namn förvisso passa in på snudd på vem som helst. Jag tycker rätt mycket är rätt träffsäkert när han med ett ord eller en mening och en liten skissad illustration skruvar till en vardaglig situation så att det blir stor humor.

På temat Hantverkare har vi en man som vaknar kl. 04.50, sträcker armarna mot skyn och säger: näh, om man skulle ta och gå på lunch. På temat Sprit blir det en man i kalsonger som slår sig för huvudet och säger: konstigt, jag är så in i bängen törstig och jag som drack så mycket igår.

Tema Raggning illustreras med en välklädd man som är ute och går med hund, fågel och barnvagn. Tema Ånger blir en man som spänner överarmen. Där syns en tatuering över loggan för gamla partiet Ny Demokrati. Tema Allemansrätt blir ett gäng som har picknick mitt på cykelbanan och tema Student blir en full och sovande kille bland en massa ölburkar där texten lyder: det visade sig tillslut finnas kräkmedel i den tolfte ölen.

Tema Djursholm; person som ropar: Älskling, var har du lagt barnbidragen? Jag behöver småpengar till parkering! Och så fortsätter det med roliga bilder och text för t.ex. take away, mobilprat, lägenhetsvisning, lapplisor, klassträff, IKEA, hunddagis, skryt, krogen, sport, polisen, brickluncher, kommunikation, relation osv.

Lite mer Stockholmskt blir det för tema Strandvägen, Lidingö, Södra Latin, Stureplan, Mariatorget, Tunnelbana och just Stockholmare. Ha ha ha. Rätt mycket är rätt festligt även om det finns en del sidor jag inte alls förstår mig på. Teckningarna är svartvita och kanske inte alltid så där speciellt snyggt ritade, men nog fungerar de.

Här finns samlat ett 125-tal av Walderstens bästa humorbilder (på lika många sidor) som tidigare varit publicerade i DN På Stan.