Karin Wahlberg: Sista jouren (Wahlström & Widstrand 2001)
Detta är en roman i sjukhusmiljö som handlar om ett mord på en läkare, som upptäcks av en annan läkare, där de misstänkta rör sig i lasarettets korridorer och den skyldige troligen finns bland de forna kollegorna. Och allt skrivet av en läkare! Lita på att det känns trovärdigt det här.

Sjukhusfolket är självklart chockade och skrämda och börjar undra om den skyldige är en av dem, en av vännerna. Och vem skall jobba extra nu när de är en läkare kort? Eller är den skyldige en missnöjd patient? Eller någon helt annan? Och vad tyckte personalen verkligen om den mördade? Verkligen alltså?

Någonstans mitt i allt detta finns en polis med kollegor som kämpar på med att lösa mysteriet. Det blir mängder med folk att förhöra men ingenstans finns någon som vet eller vill berätta det som kan leda till en lösning. Snart finns frustrationen där bland både vårdanställda och hos polisen. Och vid sidan av deras jobb kämpar privatpersonerna för att vårda kärleken, familjen, det egna livet. Och det är kämpigt när jobbet kräver extratimmar för alla inblandade. Och snart påträffar man en man liggandes till synes död i en park...

Det här är precis lagom bra, lagom spännande, lagom deprimerande. Är det något detta inte är så är det glatt, men det har du väl redan förstått. Vi får oss till livs en rejäl inblick i den vårdanställdes liv, liksom i polisens tillvaro. Och det är nedslående läsning, en trovärdig bild förvisso, men det är just nedslående eller hur? Resursbrist, oförmåga att påverka, övertid, slitningar i privatlivet, ont om tid för partnern, barnen, hobbys, ja vad du vill. Men som bok betraktat inte dåligt alls. 364 sidor.
Karin Wahlberg: Hon som tittade in (Wahlström & Widstrand 2002)
Wahlberg fortsätter sin serie om kommissarie Claes Claesson och läkaren Veronika. De träffades i förra boken. Nu är de tillsammans, bor ihop och väntar barn.

Dr Johan är en annan duktig läkare, om än lite speciell. Nu har han under en lång tid mobbats av några läkarkamrater och känner att han inte står ut längre. Han iscensätter sitt självmord så det ser ut som en olycka. En olycka vållad av en av hans hatade kollegor!

Johan dör, skuldkänslor drabbar den andra läkaren. Polisen avskriver det hela som en olycka. Slut på historien? Nej, inte. Tiden går.

Dr Johans änka får sig en knäpp och beslutar sig för att ha ihjäl de andra doktorerna som orsakat hennes makes depression, ångest och slutliga självmord. Hon skaffar pistol och verkställer sina planer. Dags för en ny utredning för kommissarie Claesson.

Och varvat med den inledande olyckans utredning och äkta mord tar vi del av huvudpersonernas vardagsliv. Det är stundande faderskap för polismannen, moderskap för Veronika och andra inblandade, hus, pengar, familj, ensamhet, drömmar och hemligheter. Wahlberg berättar mycket trovärdigt om såväl sjukvård som polisutredningar. Det är så genomlagom att det nästan blir tråkigt.

Ganska lättläst, som sagt trovärdigt, men inga överraskningar. Vem mördaren är står tidigt klart för läsaren. Frågan är bara när polisen skall få alla pusselbitar på plats? 329 sidor.
Karin Wahlberg: Ett fruset liv (Wahlström & Widstrand 2003)
Hon har träffat en trevlig kille, skriver hon i sin dagbok. Året slutar bra. Hon har fått en vän. Kanske är han rentav mer än så? Snart flyter tjejen död ibland vassen.

Efter nästan 100 sidor har hon äntligen identifierats som sjuksköterskestudenten Malin Larsson och efter ytterligare långsamma undersökningar har polisen så till slut funnit hennes pojkvän. Som naturligtvis figurerar som misstänkt för mordet...

Men det är klent med bevisningen och någon häktad finns inte 350 sidor in i boken. Och då är nog pojkvännen avskriven som misstänkt. Eller har han kanske ändå begått dådet? Eller var det så att Malin hade flera killar hon träffade parallellt? Ja, polisen vet egentligen inte ett dugg...

Dagarna blir allt mörkare, julen är i antågande. Kriminalkommissarie Claes Claesson har ett helvetiskt smärtsamt ryggskott, kollegan Louise har inget bra förhållande med sin man och ja, här är det mer privata tankar i fokus än en mordutredning. Vardagsbestyren och livet i stort dominerar klart berättelsens 385 sidor. Här finns massor med text att läsa, det hela segar sig bitvis fram och det var länge sedan jag tog mig fram så långsamt i en bok. När så allt faller på plats på de sista sidorna har jag bestämt mig för att vara snäll och bjussa på en rätt klen trea i betyg.
Karin Wahlberg: Flickan med majblommorna (Wahlström & Widstrand 2004)
Ett brutalt överfall inträffar i en tvättstuga och 70-åriga Doris ligger mycket illa skadad på sjukhus. Misshandeln blir ett par dagar senare en fullskalig mordutredning då Doris inte helt oväntat avlider och Louise Jasinski blir ansvarig för denna då hennes chef Claes Claesson är föräldraledig med lilla Klara.

Poliserna granskar de övriga grannarna i fastigheten och blir varse att den där Doris kanske inte varit så enkel att ha att göra med. Hon har haft konflikter med många. Det har varit bråk om tvättider och hög ljudnivå och mer, men att sådant skulle leda till mord? Njae…

Kjell E Johansson verkar vara en lurig man och hetsig till humöret. Vem har han slagits med på en fest och om han så lätt hamnar i bråk, är det han som dödat Doris?

Och Doris själv, hur kommer det sig att hon har nästan en halv miljon i kontanter gömda i sin bostad?

Och sonen hennes, varför drar han på semester mitt i den här utredningen?

Och så förstås flickan med majblommorna, vem är hon och kan hon ha sett något? Eller själv vara inblandad?

Doktor Veronika plåstrar om flickan när hon cyklat omkull och något slags hemlighet bär hon på i alla fall.

Så en dag efter Doris dödsfall kommer det ett nytt larm till polisen. 11-åriga Viktoria är försvunnen! (Och naturligtvis är hon flickan med majblommorna, men det vet ju inte polisen…)

373 sidor småspännande sidor. Några brott, mycket privatliv. Det är polis Louise som olyckligtvis blivit gravid med mannen hon ligger i skilsmässa med… Det är föräldralediga polisen Claes och den sjuka dottern Klara. Och kvinnan i deras liv, läkaren Veronika. Och andra ensamma poliser, och snygga poliser och släktingar och grannar och föräldrar och kamrater….