John Verdon: Tänk på ett tal (Forum 2012)
(Think of a number. 2010)

Efter en mycket framgångsrik karriär under vilken kriminalaren Dave Gurney fångat många mördare genom åren har han nu dragit sig tillbaka. Hans brottsbekämpardagar är över, han har flyttat från storstan ut på landet och lovat hustrun att jobba på att förbättra deras relation.

Det krävs naturligtvis bara att en gammal skolkamrat hör av sig med ett mysterium för att Gurney skall bryta sina löften och vara tillbaka som polis och mordutredare igen!

Kamraten Mark Mellery har fått ett brev i vilket någon okänd påstår sig veta en hel del om honom. Faktum är att den okände säger sig känna till många av Marks hemligheter och bara för att bevisa detta ber brevskrivaren Mark att tänka på ett valfritt tal mellan ett och tusen. När han valt sitt tal skall han öppna det lilla medföljande kuvertet och, se där…

Precis det tal Mark just tänkt på finns nedskrivet på en lapp i kuvertet, nummer 658, ett tal taget ur luften, utan speciell betydelse för honom. Hur kunde brevskrivaren veta det här? Mark är förbluffad och lite oroad. Vem är det som skickat breven? Hur kan denne veta att han tänkte på tal 658?

Mark uppmanades att sända kontanter eller en check på beloppet 289, 87 dollar till X Arybdis. Han gjorde så men checken löstes aldrig in.

Det hela är ett synnerligen annorlunda mysterium. Är Mark i fara? Vad tror kriminalaren Dave Gurney? Mark har fått konstiga dikter på rim han inte riktigt förstår. Det står om blod och änglar, att han skall få betala och bättra sig, att man skördar det man sår osv… Mark kan inte direkt påstå att han gjort något speciellt mot någon…

Gurney är nyfiken, det här verkar vara en särdeles intelligent person som hör av sig.

Plötsligt är förstås Mark Melley mördad och Gurney på jakt efter en ny mördare av sällan skådat slag.

Det hela är synnerligen klurigt. Hur kan fotavtryck i snön leda rakt ut i ingenstans? Varför hade mördaren med sig en stol till brottsplatsen? Några vettiga ledtrådar får man inte, bara fler och fler gåtor och mysterier…

Författaren har på sitt förlags amerikanska hemsida en fiffig liten filmtrailer som reklam för sin bok. Att skriva ordet tal som T4L på omslaget drar blickarna till sig, omslagstexten lockar med spänning och inledningen lovar gott. Det är dessutom inte utan att läsningen av och till känns som en Lincoln Rhyme-thriller av Jeffery Deaver med sina gåtor och överraskningar, och det upplever jag som positivt. En måttligt stark trea i betyg bjuder jag gärna på, jag hoppas på fler böcker med Dave Gurney, men inte var det så enormt originellt i grund och botten. En galen mördare som hånar polisen – har man sett och läst det förut? 419 sidor.
John Verdon: Blunda hårt (Forum 2013)
(Shut your eyes tight. 2011)

Dave Gurney är inte femtio år fyllda men har ändå valt att pensionera sig som polis och mordutredare. Nu bor han tillsammans med hustrun Madeleine ute på landsbygden omgiven av fantastisk natur och tar dagen som den kommer.

Allt borde vara frid och fröjd men nej, Dave Gurney har det inget vidare. Han kan bara inte koppla av och lägga arbetet på hyllan och det går naturligtvis hans hustru på nerverna. Frihet, natur och egen ledig tid som hon älskar är inget för honom, tvärtom brinner han för kluriga gåtor, mordmysterier och att jaga gäckande mördare. Dave Gurney har med största sannolikhet pensionerat sig alldeles för tidigt.

När gamla kollegor hör av sig för att dra nytta av hans expertis vad gäller kluriga fall och galna seriemördare är han såklart inte den som säger nej. Visst spelar han svårflörtad i början men kan såklart inte dölja sin förtjusning över att ha ett nytt mysterium att lösa. Snart nog jobbar han heltid och mer än så som konsult åt ett mordoffers anhöriga…

Ja, mysteriet är som följer: här har vi den unga kvinnan som just gift sig med sin stora kärlek och har mängder med potentater som gäster på sitt bröllop. Så går hon in i en gäststuga på tomten och kommer inte ut igen. Där inne hittas hon sedan sittandes på en stol och mitt på bordet framför henne står hennes eget avhuggna huvud… En synnerligen makaber avslutning på sin bröllopsdag. Lyckligtvis har hela kalaset filmats av mängder med kameror så det är väl bara att låta häkta den utländske trädgårdsmästaren… Eller?

Där polisen går bet lyckas förstås den legendariske Dave Gurney bättre. Olyckligtvis är han kanske för skicklig i det han gör för snart fruktar han för sitt eget och hustruns liv…

Verdons andra bok på svenska om den pensionerade mordutredaren Dave Gurney bjuder på god underhållning. Hela 526 sidor varar mysteriet och somligt är oklart in i det sista och det är bra. Tyvärr tuffar allt bara på sida efter sida efter det att Gurney accepterat uppdraget i början så det dröjer egentligen 300 sidor innan det infinner sig lite spänning. Visst finns det en gåta där att lösa från början, men spänningen, intensiteten låter sannerligen vänta på sig.

Gurney intervjuar anhöriga och vänner, läser utredningar och sitter hemma och klurar. Han funderar på om han skall vara otrogen med sin agent i konstnärssammanhang. Han funderar på om han skall ringa sin son. Han funderar på om han skall prata med sin hustru om sina känslor för henne, deras nya bostadsort och suget efter polisarbete. Det verkar sannerligen inte bli något av endera. Gurney må vara en sjuhelsikes tuffing när det gäller att lösa mysterier och fånga bovar, men privat är han en riktig mes, feg, smått asocial, konflikträdd.

Välskrivet, mystiskt men endast bitvis riktigt spännande. Ett solitt medelbetyg med en anstrykning av styrka åt det bättre hållet…
John Verdon: Låt den onde sova (Forum 2014)
(Let The Devil Sleep. 2012)

Så där ja. Det här var inte dumt alls och därmed rätt svårt att släppa taget om. Läsningen av de 512 sidorna varar länge samtidigt som de flyger förbi i en väl sammanhållen, genuint spännande story. Det är naturligtvis ett gott betyg. Helt klart Verdons bästa bok så här långt.

Dave Gurney är inte 50 år fyllda men redan färdig som brottsutredare. Han har lagt karriären på hyllan efter att ha haft den bästa uppklarandeprocenten av alla regionens poliser och där media kallat honom Supersnuten. Nu glider han runt i ett töcken i sitt hus på landet, synnerligen otillfredsställd, irriterad, asocial och gör hustrun konstant besviken med sitt beteende. Något mycket viktigt saknas i hans liv och detta något är såklart ett klurigt mysterium att lösa!

Nåväl, han skall snart få fullt upp och återigen kasta sig in i hetluften. Supersnuten Dave är tillbaka.

Det börjar som en motvillig tjänst åt en gammal vän. Kvinnan ber Dave hjälpa hennes dotter med ett projekt. Unga Kim har fått ett drömuppdrag. Hennes examensarbete består i framtagandet av en ny TV-serie kring ouppklarade brott. Kan måhända Dave bara titta på flickans material och se om det här kan bli något stort, att allt känns seriöst och rätt? Och förresten, Kim kan ha problem med en hotfull före detta pojkvän...

Jo, okej då. Som en väntjänst. Dave har inget till övers för flickans arbetsgivare, han avskyr verkligen TV-bolaget ifråga och han ogillar exploaterandet av hårt drabbade anhöriga till mordoffer, men han ställer upp. Han är inte helt säker på exakt vad han skall kunna bidra med, men okej.

Kim är exalterad. Supersnuten Dave är med på resan och själva projektet, TV-serien Föräldralösa efter mord, på bästa sändningstid förutspås få stor uppmärksamhet och framgång. Kim skall få anhöriga att prata om livet som efterlevande till mördade personer, ja gräva lite i brott som fortfarande efter lång tid är ouppklarade.

Hon har fokuserat på de mord som Den gode herden utförde för 10 år sedan, ett halvdussin dåd som bestod i avrättningar på rika personer. Alla offren sköts under färd i sina fordon, från en förbipasserande bil, på en öde vägsträcka. Det rörde sig om fem män och en kvinna som inte verkade ha något mer gemensamt med varandra än att allas bilar var av samma märke. Ja, sannerligen oförklarliga mord, fortfarande ouppklarade som sagt…

Så mycket mer skall kanske inte sägas. Det här blir spännande läsning för någon verkar inte vilja att Kim skall göra den här programserien. Ex-pojkvännen må vara en riktig galning men inte är det väl han som ligger bakom händelserna? Eller är i alla fall inte ensam skyldig. Snart är Dave Gurney övertygad om att den verklige förövaren är den riktige Den gode herden. Efter 10 års frånvaro är seriemördaren tillbaka! Väl?

Det är naturligtvis ingen som tror på Dave och därmed är det upplagt för flera besvärliga konflikter med lokala poliser och FBI. Det hela må låta som ett standardupplägg bekant från mängder med andra kriminalromaner och filmthrillers, men nog tycker jag att detta kändes nytt och fräscht. Och spännande!