Conrad Voss Bark: Flodvågen (Varning! #1, B. Wahlströms 1980)
(The Big Wave - The Day London Collapsed. 1979)

Geologen John Doberman har upptäckt stora oljefält och är på det hela taget en rätt framstående man, professor och allt. Nu har han skrivit en rapport till Naturvårdsverket i vilken han varnar för fortsatta borrningar i Themsenområdet och påtalar en ökad risk för jordbävningar. Enligt hans beräkningar skulle en jordbävning med efterföljande översvämningar kunna dränka hela London.

Dobermans utspel möter stor skepsis. Risken måste anses vara försvinnande liten och en eventuell jordbävning skulle kunna komma imorgon dag eller om tusen år… Det finns ingen anledning att fatta förhastade beslut nu. Låt borrandet efter olja fortsätta!

Tidningen Daily Express reporter Corrie Wilson är bokens berättare och den reporter som börjar skriva om Dobermans varningar, som alltså ignoreras… Naturligtvis går det inte länge innan marken börjar skaka, jordbävningen är ett faktum och en enorm flodvåg dränker London. Miljoner människor dödas och kampen för överlevnad börjar…

Trots sitt hemska tema griper berättelsen inte riktigt tag. Det hela är utan verkligt djup och berättelsen alldeles för kort. Här hade det varit läge att berätta ännu mer om Corrie Wilsons vedermödor. 196 rätt bleka sidor. Hoppas Varning!-seriens kommande böcker bjuder på mer spänning.




Edward Levy: Växande hot (Varning! #2, B. Wahlströms 1980)
(Came A Spider. 1978)

Usch, så äckligt. En massa krälande spindlar…

Här börjar allt med att en 15-årig pojke blir attackerad av spindlar, många, stora och äckliga sådana av okänd art. Spindlarna är mycket aggressiva och giftiga och när pojken bärs hem medvetslös är han mycket illa däran. Ingen tar pojkens yrande om jättespindlar på allvar och symtomen misstolkas till den punkt då det är för sent.

Pojken har blivit värd åt en massa främmande spindelägg som kläcks i honom och krypen väller ut ur hans kroppsöppningar. Spindlarna växer, förökar sig snabbt och tar snart över hela staden… Hur skall människorna kunna skydda sig mot de myllrande massorna av dödligt farliga spindlar? Snart tvingas myndigheterna diskutera fällandet av en bomb över staden.

Berättelsen på 196 sidor är lättläst, rätt spännande och lite äcklig, om än kanske väl otrolig.




Edmund H. North & Franklin Coen: Meteor (Varning! #3, B. Wahlströms 1980)
(Meteor. 1979)

Långt ute i rymden susar den fram med otrolig hastighet, den flera hundra kilometer stora meteoren. Snart kan den observeras från Jorden och det ser tyvärr inte bättre ut än att meteoren verkar vara på kollisionskurs med vår planet!

Den gigantiska klumpen förväntas inte förgasas och brinna upp i kontakt med vår atmosfär. Nej, hela städer kan pulvriseras där den slår ned. I värsta fall kan hela planeten slungas ur sin bana runt solen. Meteoren är här om bara några få dagar…

Möjligen skulle amerikanarna kunna rikta om sina missiler de placerat ute i rymden och således försöka spränga sönder meteoren, men deras försvarsvapen i rymden är en välborgad hemlighet och främst tänkta som ett skydd mot ärkefienden Sovjetunionen i händelse av krig! Kan man avslöja existensen av sina hemliga vapen och riskera att blotta sig, bli sårbara för fienden?

Snart visar beräkningar att de amerikanska vapnen inte alls kan vara tillräckliga för att rå på den anstormande meteoren. Har kanske ryssarna motsvarande hemliga vapen i rymden? Och om så är fallet, kan och vill de göra gemensam sak med USA? När mänskligheten står inför möjlig utrotning går det politik i det hela. Vad är det som säger att USA:s landmassa kommer att träffas av meteoren? Kan man inte vänta och se? Kanske krossas, med amerikanska ögon sett, mindre betydelsefulla trakter? Tiden går och mindre fragment börjar brytas loss och utplånar omedelbart hela samhällen runtom i världen…

Boken Meteor bjuder på 198 rätt spännande sidor. Det här är en verklig katastrofroman, på ett bra sätt, haha.




Arthur Herzog: Flygande skräck (Varning! #4, B. Wahlströms 1980)
(The Swarm. 1974)

Storyn i korthet; En familj som är ute och campar attackeras av bin. Flera personer dör i vad man först förmodar är allergiska reaktioner. Snart visar det sig att USA invaderats av muterade afrikanska bin, större, mer tåliga, aggressiva och giftiga än någon tidigare känd art.

Landets biodlare får plötsligt ökade andelar afrikanska bin i sina kupor och de producerar allt mindre honung. Värst av allt är binas vildsinthet. Enorma svärmar med miljoner eller miljarder bin förmörkar himlen när de drar in över befolkade trakter och siktar in sig på människor att sticka…

Landets vetenskapsmän får en tuff uppgift i att finna ett motmedel mot insekterna utan att skada andra bin eller störa den ekologiska balansen. Var det krypande spindlar som ställde till det i Varning-seriens andra bok är det flygande bin det handlar om denna gången. Tja, det är okej men inte mycket mer än så. En hel del bivetenskap och måttligt med spänning är vad som erbjuds. De krypande spindlarna i #2 kändes läskigare. Svag trea i betyg. 198 sidor.