Andrew Vachss: Blossom (Bra Böcker 1994)
(Blossom. 1990)

Vachss lyfter sig en hel del jämfört med den föregående rätt trista boken Hard Candy. Den här gången låter han Burke agera nästintill helt på egen hand utan assistans från sina vänner. Och det som markant skiljer sig från tidigare böcker i serien är att Burke nu lämnar hemmaplan i New York för att resa iväg till Merrillville i Indiana.

Där bor Virgil, en gammal vän till Burke, en kompis från tiden då han satt i fängelse. Han hör nu av sig och ber om hjälp. En synnerligen otäck person, en lömsk prickskytt, har roat sig med att nattetid skjuta ihjäl folk på stadens ”kärleksgata”. Polisen anser sig nu ha hittat förövaren, en tonårig släkting till Virgil. Så Virgil har tagit med sig grabben Lloyd och gått under jorden.

Virgil lovar dyrt och heligt att pojken är oskyldig och att den verklige mördaren finns kvar därute på stadens gator men sådant går inte polisen på. De gör istället vad de kan för att finna rymlingarna Virgil och Lloyd. Så snälla, kan Burke komma och fånga mördaren så att misstankarna mot Lloyd kan avskrivas? Jodå, Burke sticker iväg till Merrillville och börjar sökandet efter en mördare. Innan Burke hittar honom stiftar han bekantskap med den smarta servitrisen Blossom och har det lite mysigt då och då.

273 sidor som tillsammans blir en av de bättre böckerna om överlevaren Burke.
Andrew Vachss: Offer (Bra Böcker 1995)
(Sacrifice. 1991)

Unge Luke är långt ifrån den lugne, skötsamme pojke man skulle kunna ta honom för. Luke är svårt psykotisk och personlighetsstörd. Ibland är han lilla flickan Susie och jollrar på bebisspråk, ibland är han självsäkre Toby. Ibland är han ilsken och superstark och kallar sig Satans barn. Det är då han mördar...

Burke försöker tillsammans med sina vänner förhindra att Luke blir omhändertagen av myndigheterna och samtidigt, om möjligt, vårda honom till en bättre tillvaro. Det vore ju fantastiskt om pojken kunde bli mer i balans och hålla sina andra personligheter i schack. Det blir ett tufft uppdrag.

Burke vill också ge sig ut på jakt efter de föräldrar som utsatt pojken för svåra trauman. Barnmisshandlare, pedofiler etc. står som vanligt inte högt i kurs hos Burke. Burke får också i uppdrag att finna fyraårige Derrick. Hans mormor söker förtvivlat efter honom.

Ja, allt är sig likt i Burkes New York. De som utnyttjar försvarslösa barn måste straffas, kosta vad det kosta vill. 294 sidor, 195 kapitel, förhållandevis lättläst men tyvärr alltför likt andra böcker i serien. Inget nytt under solen... Måttlig till svag trea i betyg.