Andrew H. Vachss: Flood (Mysterious Press/Wiken 1990)
(Flood. 1985)

Vachss New York är en mörk och dyster plats. Rivaliserande gatugäng härskar i förorterna, överallt finns uteliggare, knarklangare och prostituerade. Polisen för en hopplös kamp mot brottslingar och skall någon komma någonstans måste man ta vara på sig själv. Huvudpersonen Burke är en överlevare och privatdetektiv. När han så känner för det tar han sig an ett fall eller två och det är inte alltid han håller sig inom lagens råmärken. Hans moral är oantastlig, om han får säga det själv.

Burke är sig själv och de sina närmast och till de pålitliga vännerna räknas Mama Wong som förestår en kinesrestaurang, Prof (förkortning för professorn eller profeten), tekniksnillet Mullvaden, den prostituerade Michelle (som är en kille) och orientalen Max den Tyste, en dövstum bjässe vars andra namn skulle kunna vara Döden, en man man inte bråkar med alltså. Och så förstås jättehunden Pansy som man inte heller bråkar med.

De här 397 sidorna börjar med att Burke får besök av Flood, en vacker, kortvuxen kvinna som behöver hjälp att finna Kobran. Kobran skall ha våldtagit och mördat en väns dotter och hämnd står på schemat. Att Kobran fortsätter röva bort, våldta och mörda barn gör honom i Floods ögon oönskad i de levandes skara. Om Burke bara finner honom skall Flood göra resten, närstridsexpert som hon är.

Och sökandet efter en man som inte vill bli funnen tar sin tid och är inte alldeles lätt. När de så ses öga mot öga exploderar våldet. Det gör det dessförinnan också. Burke hjälper prostituerade mot elaka hallickar, bekämpar högt uppsatta pedofiler och lurar män som försöker lura honom själv. Tur att Burke känner de han känner och kan lita på deras hjälp. Våldsamt, på ett sätt tragiskt, lättläst, rätt spännande, ja helt okej. Medelbetyg med anstrykning år det starkare hållet.
Andrew H. Vachss: Strega (Mysterious Press/Bra Spänning 1991)
(Strega. 1987)

Flood har lämnat New York, överlevaren Burke finns kvar tillsammans med sina trogna vänner Max den Tyste, Prof, Mullvaden, Michelle och jättehunden Pansy. Nu är det någon som förföljer Gina, smyger på henne, ringer henne, hotar henne och hennes barn. Gamle mannen Julio ber Burke om en tjänst; kan han ta hand om problemet? Liksom få killen att sluta?

Efter lite tjat ställer Burke upp, efter lite tjat och pengar vill säga. Pengar går alltid åt. Saken är snart avklarad och den killen kommer garanterat aldrig besvära kvinnor igen. Nästa uppdrag visar sig bli svårare. Gina är tillbaka, van att få allt hon vill ha. Nu skall Burke finna ett foto föreställande en liten pojke som utnyttjats sexuellt av en clown. Pojken behöver bilden för att kunna bli fri från det han utsatts för, han behöver själv lägga händerna på bilden och se den rivas itu.

Det säger sig självt hur omöjligt ett sådant uppdrag är. Hur kan man finna ett speciellt fotografi i New York, särskilt ett som detta? Vem som helst kan ha bilden och tala tyst om detta, det kan finnas hundratals kopior dessutom. Burke vill inte ägna sig åt detta. Då kommer Strega fram, Strega är en häxa svår att säga nej till. Snart är Burke och hans polare ute och jagar foton och pedofiler lik förbaskat. 317 måttligt spännande sidor, betyget tre får vara åt det svagare hållet.
Andrew H. Vachss: Blue Belle (Wiken 1992)
(Blue Belle. 1988)

Belle söker upp Burke och berättar att någon önskar hans hjälp. Denne någon har ett problem med Spökbilen som härjar på stadens gator. Spökbilen är en rullande dödsmaskin med vars hjälp någon eller några mördar och rövar bort stadens unga prostituerade. Belles arbetsgivare vill gärna ha en trygg miljö för sina hårt arbetande flickor på gatan och erbjuder Burke stora slantar för Spökbilens försvinnande.

Det visar sig dock svårare än väntat att finna någon som vet något om bilen och eventuella inblandade personer. Burke skickar ut Prof på stadens gator för att lyssna av skvallret. Prof försvinner en tid och återfinns senare på sjukhus med brutna ben. Han har stött på Mortay och blivit ombedd att sluta leta efter Spökbilen. Mortay är psykopat och en äckligt snabb och hård karateexpert. Han vill ha ett meddelande framfört. Han vill gå en match mot Burkes vän Max den Tyste.

Burke träffar Mortay och inser att ett sådant möte bara kan sluta med Max´ död. Detta är något Burke måste ta om hand själv. Så tillsammans med Belle och alla vännerna, utom just Max som tvingats lämna staden, igångsätter Burke sina planer på att få bort både Mortay och Spökbilen på jordens yta. Burke känner att detta är hans farligaste motståndare någonsin. Tur att han har Belle som både kan ta honom i handen och munnen och göra honom tryggare och gladare... hm.

Bästa storyn i Burke-serien hittills, det går en tydlig röd tråd genom berättelsen och det bjuds på mer sex och spänning än i föregående romaner. Dock inte så att det räcker till mer än en trea åt det lite starkare hållet. Att i varje bok upprepa allt som kännetecknar alla huvudpersonerna och platserna i Burkes värld känns nu lite tjatigt. Det vore ok om tanken var att man bara skulle läsa en enda bok i serien, men så kan väl ändå inte vara fallet. 360 sidor fördelat på 177 rätt lättlästa kapitel.
Andrew Vachss: Hard Candy (Wiken 1993)
(Hard Candy. 1989)

Burke sörjer att Belle inte är tillsammans med honom längre. Ingenting är roligt längre, ingenting spelar någon roll. Max den Tyste är sur och besviken för att Burke skickat iväg honom från stan så att han missat händelserna som beskrevs i förra boken ”Blue Belle”. Michelle samlar pengar och skall äntligen genomföra den operation som skall förvandla henne till en riktig kvinna på alla sätt och polisen misstänker Burke för inblandning i mord. Ja, det är allt annat än roligt just nu.

Då hör Candy av sig, en kvinna från Burkes förflutna. Hon vill att Burke skall hämta hem hennes dotter från en till synes otäck sekt som utnyttjar ungdomar. Burke ställer upp och kommer på kollisionskurs med Wesley, den otäckaste mördare man kan tänka sig. Men vad skulle det egentligen göra om det hela tog slut här och nu? Burkes tillvaro är ju ändå så eländig. Men Burke möter Wesley och överlever, vilket få har gjort.

258 sidor som är rätt trista. Det har börjat bli tjatigt att följa Burke och vännerna, den ena dagen verkar vara den andra lik. Detsamma gäller böckerna också.