Mark Twain: Tom Sawyers äventyr (Rabén & Sjögren 2002)
(The Adventures of Tom Sawyer. 1876)

Den föräldralöse unge pojken Tom bor med sin moster Polly i den lilla fattiga staden St. Petersburg i den amerikanska södern. Han är en i grunden rätt snäll kille men han är också otroligt lat. Har han inte lust så går han inte till skolan och det mesta som moster Polly ber honom att göra försöker han smita undan ifrån. Tom är en stor spjuver som gärna hittar på bus och skrämmer upp människorna i staden. Och går Tom faktiskt till skolan är det för att få vara nära flickan han älskar, Becky Thatcher.

Tom älskar också äventyr. Det är häftigt att leka upptäckare, skattletare, pirat eller något liknande. Inte sällan slår han sig samman med pojken som kallas Huckleberry Finn för att leka och drömma sig bort.

Boken börjar lite småmysigt, med bus och skämt, allt är rätt harmlöst och gulligt. Så plötsligt tar berättelsen en annan vändning och blir allt mer dyster, mörk och hemsk.

Ett nattligt äventyr på kyrkogården leder till att Tom och Huck bevittnar ett mord. Det är traktens otäcking, det lömska halvblodet Indian-Joe som sticker ned en skurkaktig partner och sedan vill anklaga en tredje person för dådet. Tom och Huck har sett sanningen men vet inte hur de skall våga lägga fram den. Och kommer någon att tro dem i så fall?

Grabbarna bestämmer sig för att bli sjörövare och rymmer iväg. De är borta så länge att moster Polly och de andra i staden räknar med att pojkarna dött.

Barnen letar skatter och spänning och finner ett gammalt spökhus, ett övergivet ruckel där Indian-Joe visar sig hålla till. Usch, han vill ju inte pojkarna väl…

Och en tur in i grottorna blir långt mer farlig än något kunnat ana. Tom och Becky hittar inte ut och maten är slut. Usch igen…

Ja, lättsamt, festligt och harmlöst i början, sedan en alltmer otäck och allvarsam berättelse. Kanske inget för de allra yngsta men väl för lite äldre personer som vill vara med om många spännande äventyr. 264 sidor inkluderat flera med svartvita illustrationer. En sann klassiker som håller än, nästan 150 år efter debuten.