Helene Tursten: Eldsdansen (AlfabetaAnamma 2005)
Ett av Irene Huss´ första fall vid Göteborgspolisen handlade om en villabrand där en man blev innebränd. Om branden var anlagd eller det hela berodde på sängrökning blev aldrig klarlagt. Vissa misstankar riktades mot dottern i huset, 11-åriga Sophie, men det stannade vid misstankar. Varför skulle hon vilja döda sin styvfar? Bevis saknades och Sophie hade inget att berätta. Fallet förblev olöst.

15 år senare är Sophie en vacker men mystisk ung kvinna. Hon dyker upp på en fest på ett hotell och försvinner sedan spårlöst. När hon påträffas härnäst är hon död, delvis uppbränd. Obduktionen visar också färska frakturer och intag av både läkemedel och narkotika. Det gamla och det nya fallet går in i varandra och Irene Huss kämpar på 286 sidor med att finna förklaringarna bakom bränderna och dödsfallen. Som hastigast berörs andra utredningar som kommer emellan, annars är det fullt fokus på brandhistorierna. Irene Huss stiftar bekantskap med ett danssällskap och rotar i mörka familjehemligheter.

Allt är helt okej hela vägen, men det mest spännande inträffar på sidan 258 och berör Irenes privatliv. En uppryckning mot förra boken Guldkalven, och det är välkommet. Kanske jobbar sig Tursten så sakteliga fram mot nya små mästerverk om kriminalinspektör Huss?!
Helene Tursten: En man med litet ansikte (Piratförlaget 2007)
Det är en kall vinterkväll i Göteborg. Ett polislarm upplyser om en bilstöld, några ungdomar har stulit en stor och dyr BMW. I den efterföljande biljakten blir en kvällsjoggare påkörd och när polisen stannar vid offret susar BMW:n vidare. Bilen hittas senare dumpad och utbränd på en liten skogsväg och när polisen söker efter biltjuvarna i närområdet finner de ett lik i en jordkällare, en nästan naken nyss avlivad ung flicka.

Nu blir det fullt upp för kriminalinspektör Irene Huss och hennes kollegor. Vart har biltjuvarna tagit vägen? Vem är den påkörde och helt mosade mannen? Och inte minst, vem är kvinnan i jordkällaren och vem har mördat henne?

Flera olika polisutredningar löper till en början parallellt innan vidare undersökningar visar att flera av dem hör ihop på ett både olyckligt och tragiskt vis. Viss action blixtrar till en gång på Teneriffa men lyser annars med sin frånvaro, men lättläst och lagom intressant är det, alla 325 sidorna.

Det hela handlar om vanligt hederligt, långsamt undersökande polisarbete, varken mer eller mindre, och sakta pusslas allting ihop. Hemma hos familjen Huss börjar döttrarna planera för att flytta hemifrån och hunden Sammie börjar bli till åren…
Helene Tursten: Det lömska nätet (Piratförlaget 2008)
Bara 20 sidor in i boken har det hänt massor. Vad sägs om det här?

Elof Persson är polis och utpressare. Nu har hans offer tröttnat på att betala pengar och tar med sig en pistol till mötet med Elof.

I ett rivningshus hittar en byggarbetare liket av en man inmurad i skorstenen.

14-åriga Alexandra har varit försvunnen i fem dagar. Nu hittas hon död i vattnet, strypt och skändad.

En hund finner liket av 15-åriga Moa i en klippskreva och inne i Göteborg pågår ett gängkrig mellan rivaliserande MC-gäng.

Göteborgspolisen får såklart fullt upp. Kriminalinspektör Irene Huss tar sig an utredningarna kring de döda flickorna, Cold Case-enheten försöker lösa fallet med den inmurade mannen som visar sig gå långt tillbaka i tiden. Här finns en mördare som raggar unga flickor via Internet och gamlingar som döljer hemligheter för polisens utredare. Det bjuds på en bra mix av gamla och färska fall, yrkesverksamhet och privatliv och allt är sådär precis lagom lättläst och spännande hela tiden. Ett gott medelbetyg utan tvekan, detta är helt enkelt 330 bra sidor.
Helene Tursten: Den som vakar i mörkret (Piratförlaget 2010)
Han gömmer sig i mörkret, står bakom buskar och träd och tittar in genom folks fönster. Han spanar på kvinnor och tror sig vara förälskad i dem alla. De är hans och han tänker inte låta något ont hända dem. Han är Väktaren.

Fast en gnutta knäpp är han såklart också. Det är inte alltid de här kvinnorna beter sig som han önskat sig. Ibland ser han dem dricka vin eller ha sex och sådant är naturligtvis oförlåtliga synder. Han tvingas bli Straffaren och Frälsaren...

Kvinnor i Göteborg överfalls och mördas, hittas insvepta i plast. Blommor har de fått av någon okänd och ett foto taget genom deras fönster bifogas. Polisen får fullt upp. Kriminalinspektör Irene Huss och hennes kollegor måste försöka finna denne okände gärningsman.

Och det är ungefär då hon själv känner sig övervakad. Familjens trädgårdsmöbler flyttas, det kommer en sten flygande genom fönstret och en mörk skepnad tycks lura därute i mörkret. Har mördaren siktet inställt på kriminalinspektören eller har hon fått en annan fiende på halsen?

Ja, upplägget verkar lovande, men det hela tuffar på med knapp styrfart. Den ”gastkramande kriminalroman som garanterat håller läsaren sömnlös” enligt baksidestexten ser jag inte till alls. Tvärtom är det med viss tvekan jag bjuder på betyget tre som blir ett mycket svagt ett.

Det är intressant och lite spännande i både början och slutet, men rätt långsamt däremellan och att använda standardgrepp som att låta huvudpersonen glömma att både ladda mobiltelefonen och tanka bilen för att försöka driva upp spänningen känns lite som en nödlösning. Sådant har man sett och läst hundra gånger tidigare. 331 sidor som blev en liten besvikelse.
Helene Tursten: I skydd av skuggorna (Piratförlaget 2012)
Den tionde Irene Huss-boken om brott och polisarbete i Göteborg är betygsmässigt ett litet steg upp jämfört med förra boken. Här finns förvisso bara 301 sidor men det bjuds på en ganska rak story utan en massa sidospår och det är bitvis rätt spännande.

Beskyddarverksamhet i krogbranschen och rivalitet mellan MC-klubbar låter som något som skulle kunna vara verklighet i dagens Göteborg och skänker trovärdighet åt berättelsen, även om det kanske är väl otroligt att tro att kriminalinspektör Huss själv skulle få vara huvudutredare i ett fall som rör den egna maken, ja henne själv och hela familjen, men men…

Nåväl, ett pizzabud som kör runt i ganska ödsliga hamnkvarter stöter plötsligt på en brinnande man. När offret identifierats finns kopplingar till MC-gäng i staden. Nu vill polisen såklart få veta varför han bränts och av exakt vilket gäng…

Krister Huss har tagit över en gammal god väns restaurang och ser fram emot att få förverkliga sin dröm om en egen framgångsrik verksamhet. Vännen är plötsligt spårlöst försvunnen och Kristers bil exploderar utanför matstället. Plötsligt vill några okända att Krister skall betala 400.000 kr annars… Stackars Krister har bara haft restaurangen i några få veckor, nu är hela familjen hotad till livet!

Ja, som du förstår är det kriminalinspektör Irene Huss (med kollegor) som tar sig an utredningen kring den uppeldade gängmedlemmen. Det handlar såklart om narkotika och stora pengar och naturligtvis är de här MC-gängen involverade i hotet även mot restaurangen och Huss’ familj.

Ett solitt polisarbete leder sakta men säkert framåt och efter trehundra sidor är alltså berättelsen slut. Och då har det blivit färre medlemmar i MC-gängen…