Martin & Simon Toseland: Infografika – Världen sedd med nya ögon (Tukan Förlag 2012)
(Infographica. 2012)

Det här är väl mest att likna vid ett slags faktakalender med ny och annorlunda information. Varje ämne tillägnas ett uppslag så med enkel matematik fattar du att du får ett hundratal olika ämnen presenterade här om jag säger att boken omfattar 208 sidor från pärm till pärm.

Det lite nya (utöver kanske valet av ingående ämnen) är formen för hur all data presenteras. Det rör sig inte bara om text rakt upp och ned utan som boktiteln antyder information given på ett mer grafiskt sätt, måhända mer lättillgängligt och visuellt elegant.

Här är det mycket färger och former, staplar, cirklar, flaggor. Beroende på aktuellt ämne på ett visst uppslag kommer ofta mycket fakta i passande illustrativa figurer; bollar, bilar, cigarettpaket, väskor, tavelramar, pengabuntar. Sådant som rör djur avbildar förstås motsvarande varelse osv. Layouten kan man inte klaga på, diagram och tabeller är nog så tydliga i den här formen.

Det som får boken att svikta är i mitt tycke bredden av ämnen, eller rättare sagt valet av sådana. Här blandas sannerligen högt och lågt och även om en hel del är hyggligt intressant och spännande data är det mycket som känns som rätt meningslös utfyllnad.

Du får veta topp 50-länderna med högst antal invånare med Facebook-konto, könsfördelat dessutom. Du får veta vad de tio senaste årens guldmedaljörer i barista-VM blandat i sina kaffedrinkar, vilka videoklipp som setts av flest tittare på YouTube, hur många obetalda parkeringsböter utländska diplomater dragit på sig i New York, utvecklingen av datorprocessorernas hastigheter från 1971 till idag och mycket mer.

Hur många bananer måste du äta för att få i dig lika mycket radioaktiv strålning som vid en datortomografi? Hur många för en tandröntgen, en lungröntgen eller en flygresa över Atlanten? En banankonsumtionslista motsvarande detta finns på ett uppslag.

Vilka städer har flest lånecyklar per 1000 invånare? Vilka är världens 20 kortaste flygsträckor? Du får fakta om musikfestivalen i Glastonbury, siffror kring nätdejting i USA och vetskap om ett tjog kostsamma skilsmässor.

Lyckligtvis dyker det också upp sådant i alla fall jag sätter större värde på att få veta; Var finns världens vattentillgångar i relation till befolkningen i olika delar av världen? Relativ bitstyrka hos olika djur, länderna där invånarna ger mest till välgörenhet, länderna som har flest sjukhussängar, flest rena badstränder och lägst respektive högst turistinkomster per capita.

Och var finns de flesta McDonald´s-restaurangerna och vilka vampyrfilmer har dragit ihop mest pengar? Filmlängden på Bästa Film-Oscar-vinnarna? Giftiga ormar, hårda tennisservar, restauranger med Michelin-stjärnor, banbrytande cykelmodeller, frisyrer, kändisars försäkrade kroppsdelar.

Ja, utan tvekan en salig blandning ämnen. Somligt är kanske lite skoj för stunden men mycket känns blaha blaha. Detta är Fantastiska Fakta som spretar, täcker allt och ingenting. Ibland finner man ett guldkorn av intressant fakta men som uppslagsbok betraktat är detta inget att ha. Det är nog inte mycket info du kommer att ha verklig nytta av. Eller? En första snabb genombläddring verkade lockande, men jag måste ha funnit godbitarna direkt för helheten är en besvikelse, om än en rätt snygg sådan…