Edward Topol: Röd gas (Bra Spänning 1987)
(КраснЫй газ.1986)

Det enorma gasprojektet i Sibirien går mot sitt slut. Gasledningen vidare mot Europa skall strax invigas. Då slår tundraandarna till. Den lokala befolkningen utför bestialiska mord och sabotage på anläggningen då de anser att ryska beslutsfattare våldfört sig på deras land och med den här byggnationen förstört deras ekosystem, försämrat traktens växt- och djurliv som de lever av.

Från ett sibiriskt fängelse rymmer tre män och Anna Kovina, spanare vid milisens kriminalavdelning, sätts in som jägare för att fånga in rymlingarna.

Resten av de 272 sidorna blir en rätt seg historia i vilken politiker och militärer tjafsar och intrigerar. Samojedfolket långt norrut fortsätter att försöka stoppa den stora invigningsfesten, rymlingarna verkar inte kunna bli infångade.

Från högkvarteret beslutas om att sätta in polis och militärer i stora antal för att slå ned revolten och lösa situationen. Jaha ja, Röd gas är en spänningsroman om den typiska bilden av 80-talets ryssar, fast den är ju ärligt talat inte speciellt spännande. Nej, usch så trist det här var. Omslagsbilden fungerar kanske inte heller som någon större publikdragare, så se den som den varningssignal den borde vara!