Catrine Tollström: BFO-Bödeln Frälsaren Observatören (Hoi Förlag 2013)/Experimentet (HarperCollins 2015)
Det är boken Experimentet som fångar mitt öga i bokhandeln, sedan blir jag varse att detta är en nyutgivning, en lite omarbetad version av en tidigare utgiven bok med annan titel. Jag beslutar mig för att läsa båda parallellt.

BFO med ett kanske inte så lockande omslag och en lite mysko titel omfattar i inbunden originalutgåva 526 sidor, den nyare och i mina ögon mer lockande och inbjudande boken Experimentet är en häftad bok nedbantad till 384 sidor. Den sistnämnda har förvisso något mindre textstorlek men det är nog i alla fall 100 sidor av originalstoryn som plockats bort. Experimentet kommer med kortare kapitel som ofta slutar spännande, med en cliffhanger, en kommentar som får läsaren att undra, förfasas, vara riktigt nyfiken och vilja vända blad.

Med säkert 100 sidor mer text att läsa blir BFO en fylligare underhållning, här finns längre kapitel där huvudpersonerna och miljön får mer utrymme. Det här är en thriller i Expedition Robinson-miljö där faktiskt både deltagare och TV-personal kämpar för sin överlevnad. Någonstans i sällskapet gömmer sig en mördare!

Det som exkluderats från Experimentet är inga direkt superviktiga bitar men BFO erbjuder mer av huvudpersonernas egna funderingar, deras tankar och samtal med varandra, kort sagt allt det där som man vet måste förekomma i ett dylikt program men som TV inte visar för att det liksom inte händer så mycket. I BFO lär man således känna personerna lite mer, och så får man lite mer av väder och vind. Experimentet är en raskare berättelse, har ett något högre tempo, läs vilken version som helst, Tollström har skapat en spännande historia där huvudpersonen antingen heter Leona Bowmoore eller Åse Nordenskiöld.

Du får i BFO några avslutande rader som inte alls förekommer i Experimentet men du får i den sistnämnda istället 4-5 insprängda korta kapitel/stycken om journalisten Petter Höök och hans upplevelser på ön. Han figurerar inte alls i BFO, på samma sätt som TV-programmets programledare Gry Forsell och Pär Lernström är bortplockade från den nya utgåvan.

När allt är över får du en inbjudan till författarens hemsida för att läsa epilogen, ett kapitel om Vad hände sen? Ett festligt grepp så länge de där raderna alltid finns att komma åt!

Nåväl, huvudpersonen reser snart till en avlägsen ö där tidernas TV-såpa håller på att spelas in. Inspelningarna brottas med förseningar, allt kostar skjortan. Kan möjligen Leona/Åse styra upp verksamheten?

Programmet är Expedition Robinson, Total Makeover och Paradise Hotel i ett. Halva gänget lever på ön Palawus södra sida. Där råder typiskt Robinsonliv, man är utomhus, utsatta för vädrets makter och har en torftig kosthållning.

I norr finns en lyxig hotellanläggning. Där är det hotellrumsboende, ett liv i lyx som hägrar. Här får vinnarna skönhetsoperationer, kost- och träningstips, kläder, makeup, ja en fullkomlig kroppslig översyn, en total makeover.

Det är främst sällskapet i söder vi följer. Där träffar vår ledande kvinna ett litet gäng TV-folk och några tävlande som förstås är en samling udda personligheter… Så börjar telefoner försvinna eller förstöras, en båt går upp i rök, elgeneratorer saboteras osv. En person blir skjuten och när vår hjältinna söker hjälp från sällskapet i norr visar sig hela hotellanläggningen vara tom. Uppemot hundratalet personer från hotellet och TV-produktionen är spårlöst försvunna!

Och sen blir det mysterier, överfall, Robinsontävlingar, misstankar hit och dit och överraskande vändningar på de resterande sidorna. Festligt, annorlunda och inte minst spännande!