Peo Thyrén (med Stefan Johansson): Ett bedårande barns bekännelser (Popkultur 2009)
Karriären med rockbandet Noice är över. Peo Thyrén är slut som musiker och året är 1983 och han är bara 20 år. Vad skall nu hända?

Bandet Noice´s uppgång och fall upptar den här bokens första 70 sidor och för mig som just läst boken om Noice (Bedårande barn av sin tid) av just Thyrén och David Bogerius får i princip samma historia om igen. Lite trist förstås men hur skulle Thyrén kunna berätta något annat än just så som det var där och då? Nåja, något lite nytt och personligt smygs in i berättelsen också.

Sen ägnas resten av bokens 223 sidor åt Thyréns fortsatta liv med och utan musik. Efter Noice kommer bandet Easy Action med storslagna planer på världsherravälde. In i storyn kommer en blivande Europe-gitarrist och Tommy Nilsson som sångare men när Easy Action sedan läggs på is är det dags för nästa grupp att medverka i för Peo Thyrén. Svensk-norska Sha-Boom spottar ur sig ett antal hits och det blir fortsatta spelningar.

Så en dag kallar sig Thyrén för kristen och frälst och lägger om sin stil helt. Musiken läggs på hyllan och han satsar på bibelskola, jobbsökande och även en karriär inom politiken.

Men för en i hjärtat sann rockstjärna kan musiken aldrig tystna. Flera nyskrivna låtar pockar på uppmärksamhet och det finns ett sug efter att stå på scen och spela, det blir flera framträdanden i Melodifestivalen med B.I.G. sent 90-tal. Skivor spelas in, det blir fler konserter och turnéer men i mångt och mycket är Peo Thyrén numera en hemmapappa som sätter familjen främst och nånstans där tar berättelsen slut.

12 sidor foton, tidslinje och källförteckning är vad boken rymmer utöver ovanstående. Vilken spännande och rätt spretig musikkarriär får man väl ändå säga… Punk/Rockmusiker som tonåring med Noice, glamrockare med Easy Action, därefter pudelrock/pop med Sha-Boom innan det blir musik med kristet budskap. Däremellan melodifestivalframgångar med låten Dansa i neon med Lena Ph. En rätt fantastisk resa får man tro, om än rätt tuff ibland.