Robert Kirkman & Charlie Adlard: The Walking Dead. Book Nine (Image Comics. 2013)
Det har varit lite av en transportsträcka nu ett tag i serien, storyn rullar vidare men de riktigt heta händelserna, de stora dramatiskt avgörande sakerna har lyst med sin frånvaro. Nåja, fram till nu alltså.

Representanter från sammanslutningen som kallar sig Negan dyker upp utanför samhället. De kommer med motorcyklar och skjutvapen och tycker sig ha rätt till våra huvudpersoners ägodelar. Det är bara att dela med sig eller sätta sig till motvärn och dö!

Det hela går såklart till våldsamheter och Rick låter en MC-kille resa tillbaka till sin chef för att meddela att det inte är aktuellt med vare sig beskydd från Negan eller att lämna ifrån sig några nyttoföremål.

Det behöver väl inte sägas att Negan inte tar det beskedet så bra. Muntligt tjafsande leder till bråk, bråket trappas upp. Snart är det våra vänner som gör ett misstag och är illa ute, riktigt illa ute.

Det har blivit dags för Robert Kirkman att skriva ut en högt uppskattad huvudperson ur serien. Japp, någon som varit med nästan från början stryker med och vi får säga tack för den här tiden och hej till den blodiga massa som återstår när Negan gjort sitt!

Ledaren för Negan är tuff och brutal men för ett gott syfte påstår han, det måste han vara för att hålla ordning och reda, få folk att lyda. De vill ju alla överleva.

Rick retar upp sina kamrater genom att acceptera samarbete med Negan men i själva verket planerar han något helt annat…

Bok nio innehåller The Walking Dead #97-108, dvs. kapitel 17 och 18 i zombieserien och omfattar ca 265 sidor svartvita serier och därtill drygt 10 uppslag med sketcher, omslagsbilder etc., det mesta i färg.
Robert Kirkman & Charlie Adlard: The Walking Dead. Book Ten (Image Comics. 2014)
Människans värsta fiende är inte zombier utan andra människor som vill åt de vapen och förnödenheter, den relativt trygga tillvaro som somliga funnit.

Rick och hans sällskap har ett högst oönskat samarbete och en överenskommen vapenvila med Negan. Men det är mest spel för gallerierna. Båda sidorna intrigerar och planerar i hemlighet för att bedra den andra parten. Det kan sluta med katastrof för alla!

Personer att lita på visar sig opålitliga, planerade attacker slår fel, ibland är slumpen helt enkelt inte på ens sida. Människorna lurar, skjuter på, kastar bomber på varandra. Vänner och fiender dödas eller infekteras och blir zombier…

Efter drygt 265 svartvita våldsamma sidor serier är vi fortsatt mitt uppe i kriget och båda sidor slickar sina sår och förbereder sig på mer trubbel… Hur det här går får vi väl se i kommande serieböcker.

Efter äventyret följer drygt 30 sidor med skisser, diverse omslagsbilder och andra illustrationer från Walking Dead-världen, de flesta i färg. Mellan pärmarna The Walking Dead-serien från de enskilda tidningarna nummer 109-120.
Robert Kirkman & Charlie Adlard: The Walking Dead. Book Eleven (Image Comics. 2015)
På strax under 300 sidor kommer nästan lika många svartvita sidor zombieserier och därtill en avslutande handfull blad med både svartvita och färglagda bilder; tidningsomslag, reklamteckningar, skisser etc.

Här har vi seriens 21:a och 22:a kapitel. Tjugoettan heter ”All Out War, Part Two” och tjugotvåan “A New beginning”. Ja på de första hundra sidorna skall kampen mot Negan avrundas. Det är en utdragen och lite seg historia där det mest intressanta är att Negan slåss med ”zombievirus”-infekterade vapen, en rispa och du är smittad och dödsdömd…

När den fighten är över vänder vi blad och finner att det gått en tid. De överlevande försöker få tillvaron att återgå till en hyggligt normal vardag. Det finns människosammanslutningar på flera håll, tillvaron känns hyggligt stabil. Carl vill lämna pappan för att söka tjänst som lärling hos en vapensmed i ett samhälle en dagsresa bort.

Patrullerande spanare utanför ett samhälle hittar en handfull människor som räddas från zombier och kan få införlivas i gemenskapen. Är de att lita på? Och vill de stanna?

Bokens mest spännande inslag? Zombierna verkar ha utvecklats, hur otroligt det än låter. Säkra vittnen kan berätta att de lärt sig tala och kan använda vapen…

Och då, när bokens mest spännande händelse dyker upp är det slut… Synd egentligen för hit var det mesta en rätt seg transportsträcka, flera hundra sidor ganska trist läsning. Det hade behövts lite mer krydda i äventyret. Detta var ett par mindre intressanta kapitel i serien. Betygstrean är svag.