Robert Kirkman & Charlie Adlard: The Walking Dead. Book Six (Image Comics. 2010)
Fortsatt spännande, javisst, men inte riktigt den action eller makalösa spänning som man har blivit bortskämd med i föregående böcker. Gick tempot ned något i förra boken sänks det ytterligare här, men det är klart att allt inte kan rusa framåt i full fart hur länge som helst…

Berättelsen är dock inte mindre dramatisk för det! Det börjar med att barn mördar barn och sedan blir Dale biten av en äcklig zombie. Sådär ja, då var det snart ute med honom, men han hinner ändå göra sig nyttig innan det är slut. Ett otäckt gäng människor som av svält tvingats bli kannibaler kidnappar honom och börjar festa loss på hans ben… Det är som du förstår inte hälsosamt att äta infekterat kött!

Det visar sig vara meningslöst att färdas mot Washington DC längre men ett nytt sällskap dyker upp och tar med sig våra huvudpersoner till vad som verkar vara rena himmelriket. Ett helt samhälle omgärdat av stängsel där barnen springer fritt, folk rastar sina hundar, man firar Halloween och håller middagar för varandra… Kan man verkligen ha det så här bra eller döljer sig något under den till synes obekymrade ytan?

På ca 270 sidor ryms kapitel (volym) 11 och 12 i serien om The Walking Dead. De enskilda numren av serietidningen som samlats här är #61-72.
Robert Kirkman & Charlie Adlard: The Walking Dead. Book Seven (Image Comics. 2011)
Äventyret fortsätter. Här samlas nummer 73-84 av serietidningen The Walking Dead, eller volym/kapitel 13 och 14 om du hellre vill se det så. Ca 270 svartvita sidor zombie-överlevar-serier bjuds det ändå på och därefter en bunt omslagsbilder, skisser etc.

Våra vänner lever i det staketomgärdade samhället och har det bra. De har varandra och mat för dagen, ja för längre än så faktiskt. Förråden är hyggligt fyllda, man har plockat på sig vapen, bara ifall att… När som helst kan ju allt braka samman, inte går det väl att ha det så lugnt och behagligt här för all framtid?

Nej, naturligtvis inte. Interna bråk blossar upp och Rick drar vapen. Vad gör den killen inte för att skydda sina närmaste? Men saker och ting löser sig. Inifrån och utifrån kommande hot tas om hand, ja allt tuffar på. Det är ändå en rätt händelsefattig berättelse det här, till stora delar.

Så plötsligt blir de levande döda bara fler och fler utanför murarna och staketen. Av någon anledning dras de till det hittills så säkra samhället och rätt vad det är känns livet allt annat än lugnt, tryggt och behagligt.

Jag har läst över 200 sidor och tyckt att allt är okej men att den verkliga fasan uteblivit, när saker och ting hettar till. Och så vänder jag blad och får se en enda serieruta breda ut sig över ett helt uppslag. Och vilken bild sen! Vilken chock! Ah, plötsligt har den där mediokra berättelsen höjt sig, en medelmåttig bok exploderar överraskande och så vill man sätta högsta betyg. Wow, vilken galen vändning allt tog igen…

Nu håller jag helhetsbetyget vid en trea men var helt beredd på att spänningen sannerligen stiger mot slutet. Och hur allt går får man såklart inte veta om man inte läser vidare…
Robert Kirkman & Charlie Adlard: The Walking Dead. Book Eight. (Image Comics 2012)
Här kommer #85-96 av serietidningen The Walking Dead samlade mellan hårda pärmar. Totalt ca 290 sidor svartvita serier om man även inkluderar en samling bilder i den avslutande delen av boken som fått namnet Sketchbook (25 sidor svartvita och färglagda bilder av olika storlek). Det handlar som tidigare om livet i ett Amerika vars civilisation nästintill gått under efter det att mänskligheten till stora delar förvandlats till zombier. Vi följer ett gäng friska överlevare som kämpar för att så förbli…

Ah, det här blev en besvikelse, här händer tyvärr inte mycket. Rick fortsätter att sitta bredvid sjuksängen där sonen Carl ligger i koma efter en skottskada. Somliga tycker att Rick inte är rätt person att leda gänget med överlevare och vintern är i antågande och maten börjar ta slut. Visst, allt är rätt dramatiskt men inte blir det spännande läsning för det.

En dag dyker Paul Monroe upp, hans vänner får kalla honom Jesus. Han är en jävel på att slåss och han letar efter andra överlevare att göra affärer med. Han påstår sig representera ett samhälle med över 200 friska människor!

De har ont om ammunition och fiender står för dörren. De har dock väldigt gott om förnödenheter. I utbyte med den mat de behöver, kan Rick och hans sällskap tänka sig att slåss för Jesus och hans folk?