Robert Kirkman & Charlie Adlard: The Walking Dead. Book Three (Image Comics. 2010)
Seriesuccén The Walking Dead finns utgiven i så väldigt många versioner att det gäller att vara vaksam när man plockar upp en ny bok i serien. Det finns enskilda tidningsnummer, somliga av dessa är samlade i olika volymer och sedan har vi olika tjocka böcker som samlar ytterligare fler volymer (och därmed enskilda tidningar) till något än mer maffigt och omfattande.

De tidigare lästa samlingsvolymerna (med mjuka pärmar) innehåller vardera 6 tidningar, de här lite tjockare böckerna (med hårda omslag) visar sig samla innehållet från två sådana volymer, dvs. totalt 12 nummer av serietidningen. Book Three omfattar således #25-36 av The Walking Dead och det du, det är riktig underhållning det!

Jösses, vi har kanske nått den punkt där man egentligen inte skall säga mer om serien än: läs! Det blir inte bättre än så här. Eller inte bättre förresten, det kan det nog säkert bli, för nu tar allt en vändning med förskräckelse för våra vänner innanför fängelsemurarna. Här händer det grejer och inte mycket av det är bra. Har detta varit en otäck serie att läsa hittills är det inget mot vad den blir nu. Vi går in i ett grymmare, mörkare, mer våldsamt skede av händelser. Usch.

Allt börjar med att sällskapet ser en helikopter svepa över deras område. Den verkar krascha och Rick, Glenn och Michonne tar en bil, lämnar tryggheten och ger sig iväg. Vem eller vilka flög? Vart och varför? Farkosten måste hittas…

Tyvärr hittar andra den sökande patrullen och vännerna kommer att få betala ett högt pris för sin nyfikenhet! Lite över 270 sidor serier och därtill några uppslag sketcher, färgomslag etc.
Robert Kirkman & Charlie Adlard: The Walking Dead. Book Four (Image Comics. 2010)
Här åker känslorna berg- och dalbana. Satt jag och rös åt allt det hemska och otäcka i förra boken lägger jag ifrån mig den här helt chockad, rörd till tårar. Wow, så galet hemskt det blev nu då. Så fruktansvärt sorgligt det blev. Aldrig hade jag kunnat vänta mig den här vändningen i storyn. Den där Kirkman har verkligen skapat en synnerligen både spännande och gripande överlevar-berättelse, det må jag säga.

Här har vi gamla bekanta som tröttnat på tillvaron och tar livet av sig. Här har vi barn som står redo att födas till den kaosvärld som nu råder. Här har vi Guvernören som står utanför fängelsestängslet med en stridsvagn och 50 man och ger dem order att döda alla!!!

Menar han zombierna som planlöst vandrar omkring på slätten eller hänger vid staketen eller människorna där innanför? Kanske båda?

Oj, oj, oj. Människor kan göra mycket ont mot varandra. Här i Book Four samlas #37-48 av tidningen The Walking Dead. Det blir nästan 280 sidor svartvita serier följt av ett par uppslag med skisser och färgomslag innan allt är över för den här gången.
Robert Kirkman & Charlie Adlard: The Walking Dead. Book Five (Image Comics. 2010)
Här samlas de enskilda numren #49-60 av serietidningen The Walking Dead på nästan 280 svartvita sidor följt av några extra blad om skisser, omslag etc.

Nu känns det lite som att vi börjar om. Våra två huvudpersoner ger sig iväg, söker mat och dryck, mediciner och trygghet. Sakta men säkert växer sig sällskapet allt större igen. Vänner som saknats kommer igen och förstärker gruppen, andra kommer tillbaka bara för att försöka ta livet av sig.

Några nya bekanta är på väg till Washington D.C. De påstår sig veta vad som orsakat den här röran som nu råder…

Somliga personer tvingas tuffa till sig, andra blir allt mer sura på gamla bekanta. Och så dyker det upp den allra största hjord med zombies som setts till så här långt.

Efter de båda senaste högdramatiska, högtempo-böckerna med zombie-överlevar-äventyr lugnar sig somligt och det hela tuffar på lite mer stillsamt, måhända försiktigt avvaktande inför vad som komma skall i framtida böcker?