Robert Kirkman & Tony Moore: The Walking Dead. Volym 1: Tills döden skiljer oss åt (Apart Förlag 2011)
(The Walking Dead: Days Gone Bye (2004-2011)

Jag har sett hela den utmärkta första säsongen av TV-serien The Walking Dead innan jag börjar bläddra i seriealbumen som ligger till grund för TV-avsnitten och det visar sig vara både bra och dåligt. På pluskontot hamnar förstås det faktum att jag återigen får besöka den postapokalyptiska världen och får se exakt hur skaparen tänkt sig att storyn skulle rulla fram, det lite negativa är att det mesta som sker i den här boken redan är bekant.

Ja, här visar sig tecknad berättelse och TV-serie följa varandra rätt väl, och är det i någondera det bjuds på det där lilla extra så är det faktiskt i filmatiseringen, där har man tagit ut svängarna och introducerat fler personer och förlängt somliga scener.

Så kommer slutet och PANG!! så dyker det upp en rejäl överraskning. På ett ögonblick, från en serieruta till en annan, förändras allt och serie och TV-avsnitt blir plötsligt väldigt olika och det står alldeles klart att Kirkmans serie kommer att ta en helt annan riktning framöver. Genast inser jag att fortsatt serieläsning blir ett absolut måste även om man sett precis allt som filmats på detta tema.

Här möter vi polisen Rick som legat i koma och nu vaknar upp på sjukhuset och märker att stället verkar helt öde så när som på en bunt levande döda figurer. Japp, något okänt verkar ha hänt under hans tid i koma för han stöter inte på en enda normal människa. När Rick jäktar hemåt framstår hela staden som helt övergiven, det är bara de här förruttnande, grymtande varelserna som syns till – och dem vill han såklart undvika till varje pris.

Hemma kan han bara konstatera att hustrun och sonen är försvunna. Rick beväpnar sig och ger sig ut på vägarna. På jakt efter familjen, andra människor, mat och dryck, en förklaring, ett botemedel…

Ricks Amerika är inte ett land efter en kärnvapenexplosion men något mycket hemskt har uppenbarligen gått snett. Något okänt har slagit ut större delen av mänskligheten och förvandlat de flesta till zombies! Nu måste Rick göra vad som krävs för att överleva.

Dessa ca 145 sidor utgör serierna från ursprungstidningen The Walking Dead, nummer 1-6 och det är riktigt underhållande läsning. Jag vet att jag brukar uttrycka uppskattande ord för serier i färg men här är allt i svartvitt och det gör absolut ingenting, eller rättare sagt, det passar alldeles förträffligt för en sådan här berättelse. Kirkman har snickrat ihop en mycket spännande story, Moore har bidragit med snygga illustrationer.
Robert Kirkman & Charlie Adlard: The Walking Dead. Volym 2: På drift (Apart Förlag 2011)
(The Walking Dead: Miles Behind Us (2004-2011)

Den andra samlingsvolymen med utgåvorna 7-12 av tidningen The Walking Dead är även den på drygt 140 sidor.

Några enstaka helsidesbilder är tecknade av Tony Moore (från Volym 1) men hela serieberättelsen visar sig nu vara illustrerad av Charlie Adlard. Det är i mitt tycke inte alls lika snyggt som tidigare men på något konstigt sätt funkar det ändå helt okej i svartvitt i en sådan här hemsk, dyster, skitig värld med ruttnande zombier och överlevare i trasor… Kanske mycket beroende på en riktigt stark intrig?

Husbilen med polisen Rick, hans familj och andra överlevare färdas genom ett vintrigt landskap. Sällskapet stöter på Tyreese, Julie och Chris och alla söker de vidare efter mat. Hungern har börjat tära på dem alla.

Hoppet ljusnar när de kommer till Wiltshire Estates, ett inhägnat villaområde. Kanske kan det där finnas både mat och riktiga sängar. Kanske andra människor också? Jodå, det gör det och gott om dem också, fast det vore synd att kalla dem friska och normala. Naturligtvis kryllar det av levande döda även här…

Någon enstaka scen i berättelsen kan jag känna igen från TV-serien (jag har nu sett fram till avsnitt 4 i säsong 2 av The Walking Dead) men annars bjuds det här på en helt annorlunda resa. Och det är inte på något sätt dåligt, tvärtom, det här är en alldeles förträfflig serie, gripande, grym, våldsam. Och en hel del sex och kärlek smygs det också in här och där.

Vad som helst kan hända och det gör det också!
Robert Kirkman & Charlie Adlard: The Walking Dead. Volym 3: I tryggt förvar (Apart Förlag 2012)
(The Walking Dead: Safety Behind Bars (2004-2012)

Tecknaren Tony Moore bidrar än en gång med omslagsillustration och enstaka helsidor mellan de ingående serierna från nummer 13-18 av originaltidningen The Walking Dead, i övrigt fortsätter Charlie Adlard att sätta bilder till Robert Kirkmans fantastiska berättelse.

Jösses, det här är högdramatiskt, ständigt överraskande, våldsamt och blodigt.

Sällskapet med överlevare har nu kommit fram till ett fängelse och tror sig äntligen ha funnit en trygg hamn. Här finns höga murar, kraftiga stängsel och nog borde det finnas både utrymmen, mat och sängar därinne? Kanske finns där överlevare, kanske finns där zombier?

Hur som helst är man redo att ta sig an denna nya miljö och vad den har att erbjuda.

Polisen Rick lovar sin familj och sina vänner lugn och ro, trygghet, en plats att stanna på. Det kan ha varit ett förhastat löfte…

Den till synes obegränsade mängden zombies reduceras förvisso rätt rejält men flera överlevare kan tyvärr inte kalla sig det längre. De dör. Somliga kommer tillbaka och det visar sig att det här zombieviruset eller vad det nu rör sig om kanske inte smittar som man trott…

Naturligtvis slutar den här bokens story med en duktig cliffhanger efter ca 145 sidor och det går självklart inte att lämna The Walking Dead-serien nu… Fortsatt galet spännande och överraskande! Wow.
Robert Kirkman & Charlie Adlard: The Walking Dead. Volym 4: Köttets lustar (Apart Förlag 2012)
(The Walking Dead: The Heart’s Desire (2004-2012)

På drygt 140 nya sidor fortsätter kampen för överlevnad för Rick, hans familj och vännerna inne i fängelset där de håller sig undan för de omkringvandrande zombierna. Olyckligtvis var det ju en rejäl konflikt under uppsegling i gänget senast vi såg till dem och den måste såklart lösas. Det hela får en snabb lösning när hungriga zombier sluter upp och skott avlossas…

Den svärdsviftande kvinnan Michonne dyker plötsligt upp utanför murarna med ett par zombier i koppel och stackars Allen blir biten i benet av en levande död. Rick tar beslutet att kapa hans ben och därmed blir det bråk och Rick blir avsatt som gruppens ledare.

Ah, dramatiskt värre. Den fjärde volymen handlar mer om interna stridigheter än en kamp mot yttre fiender men är inte mindre spännande för det. Innehåller de separata numren av Walking Dead-tidningen #19-24.