Donna Tartt: Den hemliga historien (Bonnier Alba 1994)
(The Secret History. 1992)

Nittonårige Richard flyttar från väst- till östkusten och börjar på college i Vermont. Han vill studera grekiska men läraren, Julian, är mycket speciell och säger nej till Richard. Julian handplockar sina elever och kursen är full, Richard måste välja någon annan inriktning. Men så ändrar sig Julian och Richard upptas i en mycket speciell gemenskap.

I kursen deltager fyra andra killar och en tjej och de utgör ett mycket sammansvetsat kompisgäng som håller ihop i vått och torrt. Richard är både förhäxad och imponerad av de nya vännerna. De har pengar, är vackra, beundrade, intelligenta, och de låter Richard vara med dem! Så de studerar tillsammans, läser, diskuterar, promenerar, äter och dricker ihop, delar allt med varandra, är nästan oskiljaktliga.

Men idyllen är bedräglig. En vild fest med droger, alkohol, fasta och vaka tidigare har tydligen spårat ur och en olycka inträffat. En man har dött. Visserligen en olycka, men gänget vill tysta ned händelsen. Richard blir invigd i det hela och ofrivilligt blir han medansvarig. Så börjar en i gänget göra antydningar om att avslöja hela mörkläggningen och det är inte populärt. De övriga börjar smida planer på att ta ihjäl sin före detta studiekamrat...

"En roman om ett brott och den mörka lockelsen i att förlora kontrollen" står det på omslaget. Ja, kontrollen tappar de snart, studenterna. Rädslan, misstänksamheten, osäkerheten breder ut sig och är påtaglig hos huvudpersonerna ganska snart efter olyckan. Det här är 560 sidor annorlunda bok, mycket läsning, spännande utan en massa våldsskildringar.