Super-action med Eric Ivorsen


Rick Spencer: Dödens kyla (Winthers 1985, Super-action-serien #1)
(Icebound. 1983)

Matematikern Eric Ivorsen befinner sig i de schweiziska alperna tillsammans med sin farbror när de plötsligt attackeras. Okända män öppnar eld mot dem, farbrodern skottskadas och Eric flyr för livet.

Han stöter på den grönögda skönheten Maggie McCabe men är till en början inte säker på om hon är den oskyldige fotograf hon utger sig för att vara eller ytterligare någon som vill honom illa. Snart nog verkar hennes liv också vara i fara, enbart beroende på att hon setts tillsammans med Mr. Ivorsen, så inom kort är de båda på flykt.

Det visar sig att många är ute efter Vikingchiffret, ett dokument som kan förändra världen, något som Erics far och flera andra skarpa hjärnor utvecklat. Det handlar om en avancerad datamodell som skulle kunna förutsäga ekonomiska, politiska och sociala förändringar i samhället. Eric har fått en bit av koden som gör Vikingchiffret aktivt och fungerande. Den vill visst både makthungriga amerikaner och ryssar komma över!

Den storväxte Ivorsen visar sig vara inget mindre än en modern James Bond, stilig, stark, smart, orädd och kunnig på det mesta. Han åker skidor, flyger flygplan, klättrar i grottor och mer, allt med samma enkla självklarhet. Han har vänner i högt uppsatta positioner och förfogar över uppenbarligen obegränsade summor pengar om det behövs. Japp, det hela är rätt överdrivet och otroligt men icke desto mindre rätt spännande. Detta är 191 sidor lättsmält action i högt tempo.

Ivorsens far har lämnat ett dödligt arv efter sig och kapplöpningen är igång. Skurkar överallt, FBI-, CIA- och KGB-agenter lurar runt hörnen och så är det Maggie och Eric mot dem alla.
Rick Spencer: Glittrande död (Winthers 1986, Super-action-serien #5)
(All That Glitters. 1983)

Eric Ivorsen är ute till havs på en lyxyacht med sin älskling Maggie McCabe när sjögräs fastnar i båtens propeller. Eric dyker ned i vattnet, fixar problemet och kommer upp med en egyptisk guldstatyett, en värdefull skatt som andra såklart är ute efter. Även i den andra berättelsen om Eric Ivorsen blir han jagad av onda män som vill se honom död!

Huvudmotståndare den här gången är den ormälskande antikvitetshandlaren Parat Singh som förstås inte skyr några medel när det gäller att sälja äkta och falska varor för en förmögenhet.

Ivorsen blir förgiftad och är synnerligen nära döden. Lyckligtvis kommer han tillbaka och ger igen! Det här är ett äventyr om och med elaka skurkar, farliga ormar, ubåtar, konstauktioner och rika, vackra kvinnor. Berättelsen är ett snäpp vassare än den som det bjöds på i första Ivorsen-boken och allt kring det supermäktiga Vikingchiffret som dominerade bok ett och som inte på något sätt är ett avslutat kapitel, är synnerligen nedtonat och inte så framträdande här. Lite skönt kan jag tycka.

189 sidor, actionladdade, lättlästa och lagom spännande.
Rick Spencer: Rick Spencer: Dödande dollar (Winthers 1986, Super-action-serien #9)
(The Moneymaster. 1984)

Bankmannen Lanier kastas ut från skyskrapans utsiktsterrass ett 40-tal våningar upp i luften och strax därpå går hans bank i konkurs. Det hela avskrivs som ett självmord pga. att Lanier skött företagets finanser alltför illa. Det vägrar hans älskarinna Susan tro på.

Susan visar sig vara lillasyster till Maggie McCabe och snart är förstås syrran och Eric Ivorsen också nyfikna på det här dödsfallet. Den diskett som Susan har i sin ägo hjälper Eric till med att försöka avkoda. Informationen på den antyder ekonomiska oegentligheter som nog borde utredas ytterligare.

Naturligtvis vill någon elak snubbe ha den där disketten. Finansmannen Grant Drexler står i begrepp att bli chef för landets bankinspektion och han tänker inte låta Susan stå i vägen för hans planer. Blandar sig Eric Ivorsen och Maggie McCabe i leken också måste de förstås också stoppas, med dödligt våld om så är nödvändigt.

Den tredje boken om Eric Ivorsen omfattar 188 sidor. Det hela blir en berättelse där Ivorsen faktiskt spelar en ganska blygsam roll. Till allra största delen är det just Grant Drexler vi följer, hans intrigerande och planer för att köra över sina motståndare och tillskansa sig ännu mer makt. Det känns lite annorlunda mot föregående böcker men är inte på något sätt en mindre bra läsupplevelse.

Slutstriden står i storslagen natur. Det blir en biljakt i Grand Canyon och paddling för brinnande livet bland virvlande vattenmassor på Coloradofloden.
Rick Spencer: Terror till salu (Winthers 1987, Super-action-serien #13)
(The Terror Merchant. 1984)

Grant Drexel må ha dött i förra Ivorsen-boken men företaget Croesus International är starkare än någonsin och inte alls avsomnat eller dött, något som Eric Ivorsen räknat med. Nu stöttar företaget Tashfinbolagen, en marockansk koncern fokuserad på vapenhandel. En Croesus-anställd varnar nu Eric för att Croesus genom Tashfin kommer att försöka lägga Vikingchiffrets forskning i spillror.

På något sätt skall det komma en attack mot vetenskapsmännen runt Eric, eller i alla fall mot den databank som huserar forskningsresultaten.

Och snart dyker hon upp, lika underbart vacker som farlig, miss Farah Tashfin. Hon påstår sig vilja ha Erics hjälp att stoppa ett mycket otäckt vapenprogram som rör pilotlösa stridshelikoptrar. I själva verket är miss Tashfin i allra högsta grad ansvarig för helikopterprogrammets framtagande och försäljning och planerar bara död och förstörelse för Eric och hans närmaste.

Eric å sin sida har förstås redan från dag ett förstått vad den marockanska skönheten är ute efter. Båda försöker de att på bästa rätt lura den andra parten.

188 sidor lättsmält action.
Rick Spencer: Förödande makt (Winthers 1987, Super-action-serien #17)
(The Devilīs Mirror. 1984)

TV-bolaget SBC är på stark frammarsch och skall förändra hur människor kommunicerar med varandra, ser på TV och tar emot nyheter. Nu står de i begrepp att sända upp en sin nionde satellit för global nyhetsspridning och samtidigt skicka med väderspaningsutrustning för allas bästa.

Ingen anar såklart att förtaget ägs av det hemlighetsfulla Croesus International och att målet med satelliterna är kontroll över militära vapensystem. Nej, den karismatiske TV-mannen David Tallant är allas gunstling och såklart vänligheten själv. När han närmar sig Maggie McCabe med ett jobberbjudande blir hon oerhört smickrad och riktigt sugen på att byta arbetsgivare.

Eric Ivorsen anar ugglor i mossen och inser tidigt att SBC inte riktigt är det bolag det verkar vara, att Tallant inte är den folk tror och att Maggies erbjudande bara är fejk. Men försök att säga det på ett snällt sätt till sin älskade!

Ivorsen och Tallant är på kollisionskurs och bara en kan gå vinnande ur den kampen. Till slut inser Maggie vem som är vän och vem som är fiende och då är det såklart inga svårigheter för Eric och hans vänner att stoppa SBCs planer på världsherravälde.

154 sidor, en berättelse i samma stil som de föregående. Lättläst högtempoaction med hemska skurkar och en (förstås) oövervinnerlig hjälte!