Sören Olsson & Anders Jacobsson: Sune - Tjejtjusarmästaren (Egmont Publishing 2016)
Favorit i repris, kan man läsa på bokens baksida. Färfattarna har tagit sin gamla Sunebok Tjejtjusaren från sent 80-tal och har skrivit om, skrivit nytt och uppdaterat berättelsen. Alla händelser jag nämner i min recension av den boken finns med även här, dock som sagt lite moderniserad. Nu skickar Sune och hans vänner SMS till varandra, har surfplattor, Instagramkonton, pratar och ses via Skype och lite mer sådant på samma tema i vardagen.

Annars är som sagt grundstoryn bekant. Sune byter ort och skolklass, får nya vänner och förälskar sig i Jennifer. Men han är ju faktiskt redan gift med Sophie som finns därhemma där han bodde förut. Ajaj, så besvärligt. Sune gör två besök hemma hos Sophie och det blir klassfest och brandövning på nya stället. Tillsammans med pappa åker Sune fast för fortkörning och lånar pengar på banken... Allt är så där lagom gulligt och knasigt.

Boken omfattar 133 sidor och nya illustrationer så här finns tillräckligt mycket nytt och extra för att berättelsen skall kännas rätt fräsch, även om man tidigare tagit del av originalet.
Sören Olsson & Anders Jacobsson: Sunes sommarstuga (Egmont Publishing 2016)
Dags för en till semester med husvagn i Myggträsk säger pappa men övriga familjen vägrar. Nej, nu får det vara bra med det hemska livet. Mamma Karin går och köper en sommarstuga i Myshult istället, en stuga hon bara sett bilder på via Internet.

Ah, mamma är galen, säger Pappa Rudolf. Hur kan man vilja byta bort Myggträsk? Och hur kan man handla fastigheter osedda? Det fattar ju vem som helst att det är nåt lurt med stugan...

Fast det visar vara bättre än förväntat. Alla trivs faktiskt rätt bra. I Myshult finns både andra sommargäster och året-runt-befolkning. Trots viss språkförbistring får Sune snabbt nya kompisar och kan börja tjusa tjejer vilket Alex dock inte förefaller så värst imponerad av. Sune är förresten inte riktigt säker på om Alex är en tjej eller kille...

Och Einar, vad är det med honom? Han gillar fiske och annat och är skojig men hur kan han vara så rädd för spöken och de vackra tjejerna på traktens flyktingförläggning? De är ju ofarliga, varför kan man inte vara vän med dem?

Pappa Rudolf å sin sida berättar om sina många färdigheter för folket i Myshult och åker på uppdraget att restaurera dansbanan till midsommar. Det är en uppgift som nog är honom övermäktig... 134 helt okej sidor.
Sören Olsson & Anders Jacobsson: Bra jobbat, Sune! (Egmont Publishing 2017)
Nä, nu får det vara slut med dumheterna, säger Sunes mamma på sidan 137. Det tyckte jag långt tidigare måste jag säga. För att vara nästintill 10 år gammal beter sig Sune ibland osedvanligt löjligt åt. Fast visst, lillebror Håkan är kanske den som med ålderns rätt gör än mer knäppa bus.

Stora delar av den här boken bygger på den sjätte Suneboken från 1991, Duktigt Sune! Storyn är i allt väsentligt densamma men här och där har somligt skrivits om och uppdaterats. Numera existerar datorer och mobiltelefoner, Internet, Facebook etc. som en naturlig del av huvudpersonernas vardag. Något lite extra har säkert adderats också, jag minns inte hela den äldre boken i detalj.

Men Sune är tidernas bäste tjejtjusare, han gör ett besök i stallet med storasyster Anna, han bygger koja med kompisen Isak, han gräver i sandlådan med lillebror. Bekanta bitar från förr. Sen blir det ett besök på landet hos farbror Greger och tant Lotten.

Därefter blir det en semesterresa till solen, knasigheter på flygplatsen, barnklubbar, pappa knuffas ned i poolen, Sune tjusar tjejer osv.

Hemma igen bygger Sune en cykel, barnvaktar lillebror, har gymnastik i skolan, går till doktorn, gästar en frimärksklubb. Och allt rundas av med ett besök i Glimmerdagg, där hela familjen Andersson tidigare bott.

158 sidor, där det mesta för mig ändå är rätt bekant sedan tidigare. Visst är det okej att efter mer än 30 år ge ut en uppdaterad version av en gammal populär barnbok, men för mig har toleransen med knasigheter som de Sune och lillebror Håkan bjussar på minskat. Jag ser inte riktigt humorn i somligt här, tycker helt inte att tokerierna är speciellt kul. Ja, där är vi lika, Sunes mamma och jag.
Sören Olsson & Anders Jacobsson: Sunes halloween (Egmont Publishing 2017)
Höstlovet närmar sig och med det kommer skolfest med halloweentema, bus eller godis-promenad med kamraterna i kvarteret och ett kyrkogårdsbesök för att säga hej till morfar.

Sune gillar inte alls den här tiden på året, är inte alls förtjust i läskiga zombier, varulvar, vampyrer och allt annat hemskt folk brukar klä ut sig till. Nej, boken handlar mest om Sunes många försök att få alla dessa halloweenaktiviteter att bli inställda eller i alla fall omvandlade till något betydligt beskedligare, mer gulligt och snällt.

Ja, tanken är kanske god men omgivningen blir inte alltid så glad när Sune saboterar. Andra vill ha party, klä ut sig och skrämmas, Sune det rakt motsatta.

Läskigheterna är inte alltför otäcka och Sunes bus och protester ej heller så värst knäppa, kan jag tycka. Allt sammantaget blir detta en helt okej bok om en tioårings höstlov med familj och kamrater, och därtill huvudpersonens rädsla för tidpunktens många skrämselinslag. 154 sidor.