Sören Olsson & Anders Jacobsson: Sune och den tokiga teatern (Egmont publishing 2014)
Bokserien om Sune fortsätter med nya titlar, här är dock somligt redan bekant. Ett par kapitel skall tydligen vara från boken Sune börjar tvåan från mitten av 80-talet men det mesta känns nytt. Somligt av det gamla är säkerligen också uppfräschat och moderniserat.

Nu har barnen tillgång till mobiltelefoner, kan skicka mail och SMS osv. De kapitel jag i alla fall till viss del känner igen från förr handlar om familjen Andersson som väntar tillökning och om Sune på stora scenen.

Ett nytt syskon skall komma och hur känner Sune inför det? I ett annat avsnitt är det dags för Sune och klasskamraterna att uppföra en teaterpjäs. Det skall bli den klassiska sagan om Rödluvan fast i en mer modern och tuff version och det är Sune som är flickan i rött…

I andra delar leker Sune med bästa vännen och den stora kärleken Sophie. De leker hundar och med hundar. Sophie vill starta hundtjänst.

Sune skall vara ensam hemma och det känns spännande men blir mest skrämmande. Sen blir det besök i stallet där alla tjejer som Sune gillar tillbringar mycket tid. Tyvärr för Sune verkar de gilla hästarna mer än de gillar honom! Och efter ett bråk med mamma skall Sune rymma hemifrån...

156 händelserika sidor där det mesta av den knashumor som präglat så många tidigare delar är som bortblåst. Skönt tycker jag. Vi följer 8-årige Sunes skol- och hemmaliv och det är en rätt trevlig bekantskap. En bra bok i serien med lagom dos av såväl humor som allvar.
Sören Olsson & Anders Jacobsson: Sunes party (Egmont Publishing Kids 2014)
Den allra första Suneboken från tidigt 80-tal har nyutgivits i reviderad och utökad version. Bok nummer två likaså. Det var väl bara väntat att även den tredje skulle få sig en ansiktslyftning. Typ 30 år senare är Sune lika ung nu som då men har här tillgång till smarta telefoner och surfplattor, SMS och internet i sin vardag.

Ja, det är väl främst den typen av teknisk uppfräschning som den gamla berättelsen fått. Moderna artister av idag får också vara med i lätt förvanskad form. Den populäre ungdomsidolen Dustin Bittner som alla unga tjejer tycker är så snygg och bra måste väl ändå ha Justin Bieber som förlaga?

Boken Sunes party från 2014 innehåller många kapitel från boken Självklart, Sune från 1986 och faktiskt allt jag skrev om den bokens story dyker upp här igen, i lite ny form. Familjen får tillökning och har en trivselkväll i stadsparken. I skolan skall det ges vaccinationer och hos frisören skall håret fixas. Sune har en hemlig koja i trädgården och sedan blir det skolavslutning.

Sune har som boktiteln antyder även ett party och det skall lekas Ryska posten och bli pusskalas är det tänkt. Varför bokomslaget har med texten Sanning eller kånka? kan man undra, det är ingen lek som leks.

Den här boken spänner över 156 sidor där ”originalet” bara hade 133 så somligt helt nytt innehåll måste ändå finnas. Kan det vara kapitlet om Fisketävlingen som dyker upp för första gången? De svartvita illustrationerna är också nya förresten.
Sören Olsson & Anders Jacobsson: Läskigt, Sune! (Egmont Publishing Kids 2014)
Boken Sune och Svarta Mannen från 1989 har fått sig en uppfräschning och somligt innehåll från den kommer här på nytt. Jag minns inte just den boken i detalj men kan ju alltid läsa min gamla recension av den boken som en påminnelse. När jag gör det märker jag att i princip allt jag skrev om den gäller även nu.

Sune åker på läger och skall paddla kanot, bo i tält och slå ihjäl myror och krokodiler. Det skall bli spännande men Sune är rädd för Dolda Gubben (som uppenbarligen är det nya namnet på Svarta Mannen) som han hört talas om, en mystisk man som tydligen smyger runt och rycker upp tältpinnar, skrämmer barn och lägger gift i maten!

Lillasyster Isabelle skall döpas, det blir Luciatåg och Sune firar sin favorittjej Sophies födelsedag. Tyvärr har han lite ont om pengar. De han har lägger Sune på en leksakspistol så han måste sno gåvan till Sophie. Det gillar hon förstås inte!

Pappa Anderssons arbete leder till att familjen för ett år skall bo på en annan ort, 30 mil bort. Sune skall få börja i en ny skola och få nya kompisar. Om det kommer att bli verklighet får vi väl se i kommande böcker men Sune måste säga hej för stunden till sin flickvän och granne Sophie. De skriver ett äktenskapskontrakt och så slutar boken med skolterminens julavslutning. 125 sidor.
Sören Olsson & Anders Jacobsson: Sune – värsta killen! (Egmont Publishing 2014)
Någonting har hänt! Plötsligt gillar alla tjejer bara tuffa killar, killar som spelar rockmusik och har tatueringar. När sedan den berömde äventyraren Stisse Novak dyker upp i skolan blir både småtjejer och äldre lärare alldeles till sig. Wow, Stisse har ju klättrat i berg, och träffat farliga djur och allt.

Att vara en alldeles vanlig snäll och fin Sune, en kille som gillar romantik och stillsam musik verkar vara helt fel och inget som tjejerna vill ha. Nu måste Sune tuffa till sig och byta stil. Då kommer han nog återigen att få njuta av älsklingen Sophies beundran…

Sune måste göra alla tuffa och farliga saker som Stisse gjort, fast kanske i lite mindre format. Sune balanserar på toalettstolen, håller i en smutsig disktrasa, bråkar med katten, utsätter sig för hettan i en bastu och kylan i en glassfrys! Han till och med tatuerar sig!

Sune tar med sig sin nya stil och går hem till Sophie…

134 sidor som faktiskt inte var så dumma. Stark trea i betyg.
Sören Olsson & Anders Jacobsson: Sune i Ullared (Egmont Publishing 2015)
Hela familjen Andersson hoppar in i bilen och åker till Ullared. Här skall det shoppas!

På 163 sidor bjuds det på den vanliga blandningen av knasigheter. Pappa är helt galen, mamma och storasyster shoppingtokiga, lillebror Håkan kan inte hålla tyst och vill bara ha potatis och lillasyster håller på att bli kvarglömd hemma. Och Sune, ja Sune vill förstås gifta sig med den snygga tjejen Jolina som han träffar under resan…

Ja, det känns som om jag är på plats i Ullared. Vi får ta del av parkeringsbekymmer, trängsel, fantastiska köperbjudanden och mer. Knasigt och lite småskoj, lättläst som alltid och med några små svartvita teckningar här och där…