Sören Olsson & Anders Jacobsson: Sune – Det bästa av det värsta (Egmont Kärnan 2009)
Sune fyller 25 år som karaktär och det firas med denna jubileumsbok som får betyget fyra (av fem) inte så mycket för Sune-berättelserna utan för allt det andra som ryms mellan pärmarna.

Vi lär känna författarna och får veta hur sagan om Sune kom till. Det började med sagoberättelser i lokalradion i Örebro… Andra Sune-böcker presenteras kort och så omnämns olika Sune-projekt såsom serietidningar, filmer och TV-serie, julkalendrar, en musikal, CD-romskivor, CD-skivor, musiksagor och kassettband, ja till och med olika specialböcker med tips på lekar och recept.

En hel del gamla tidningsutklipp dyker också upp liksom den lite festliga bakgrunden till hur boken Sunes största kärlekar blev verklighet. Författarna avslöjar också somligt om verkligheten bakom somliga episoder som beskrivs i böckerna och olika personer i deras närhet som fått stå modell för en speciell figur i bokserien.

Så dyker Sune själv upp och presenterar sig och sin familj och de bästa och sämsta sakerna i hans unga liv. Vidare bjussar han på tjejtjusartrix och annat viktigt rörande tjejer.

Det dyker upp ett 24-frågors Sunetest, ett Sune-sudoku, några tips på lekar och fyra sidor recept och då har vi täckt upp nästan 80 av bokens 125 sidor.

Härnäst kommer så de riktiga Sunesagorna och det börjar med ”favoriter i repris” även om det kanske inte är just mina favoritepisoder. Det kommer korta scener ur böckerna Spik och panik, Sune!, Släkten är värst, Sune samt en berättelse ur Sune och Mamma Mysko.

Lite extra speciellt blir de helt nyskrivna eller tidigare outgivna styckena Skojiga farbrorn, Sune funderar och Mamma & pappa duschar, det sistnämnda ett censurerat kapitel från Suneboken Allt är Guld! Det här nya materialet omfattar 30 sidor sagor.

Bokens titel avslöjar att det till viss del rör sig om gammalt, tidigare utgivet material mellan pärmarna, men det handlar faktiskt bara om tre mycket korta berättelser på totalt 12 sidor, dvs. en mycket liten del av boken. Allt det andra, det nya och annorlunda dominerar stort och gillar man Sune och/eller är nyfiken på författarna, skapandeprocessen och mycket annat Sune-relaterat så är detta ett måste. Extra skoj tycker jag att tidningsurklippen från 80- och 90-talen är.