Ralf Sundberg: Forskningsfusket! Så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustrin (Optimal Förlag 2012)
Omslaget drog mina blickar till sig och i kombination med titeln blev boken förstås helt oemotståndlig. Detta var jag tvungen att läsa. Exakt hur har jag blivit lurad? Av vem? När? Var? Att dra hela livsmedels- och läkemedelsindustrin över en och samma kam och säga att (som titeln antyder) alla i de branscherna ljuger och bedrar är ju ett rätt starkt påstående.

Nåväl, efter 308 sidor är jag fortfarande inte riktigt säker på hur saker och ting ligger till. Det här var mastig läsning, omfattande textstycken om kost- och läkemedelsforskning, om resultat och påståenden, om forskare och lobbyister, fyller sidorna. Och där väldigt mycket enligt Sundberg alltså handlar om riktigt dåligt gjorda studier och om felaktiga tolkningar och falska påståenden rörande det man undersökt.

Mycket går tillbaka till mitten av 1900-talet eller dessförinnan, somligt rör senare rapporter, men helt klart är att dåtidens dåliga studier (dåliga som i felaktigt upplagda eller feltolkade) har bidragit till kostråd och behandlingsrekommendationer som (kanske, till viss del eller helt och fullt) lever kvar än idag, råd som Sundberg således hävdar är helt uppåt väggarna.

Flera av dessa rekommendationer får vi tacka många gamla och starka lobbyister för. Med stora resurser att tillgå och ett mäktigt kontaktnät har folk kunnat göra sanningar av somliga resultat som egentligen faktiskt säger det motsatta. Eller skulle kunna göra det om studien bara genomförts på rätt sätt, eller resultaten analyserats mer noggrant.

Bakom oberoende universitet och forskningsenheter visar det sig finnas privata företag och stiftelser med vinstintressen. Det handlar om företag som ville leverera till staten i krigstider och som naturligtvis ville se en ökad försäljning av egna varor. Det visar sig självklart finnas flera fall genom historien av svågerpolitik, korruption och mutor när det kommer till att marknadsföra en viss vara eller skapa en efterfrågan. Allt i hälsans namn! Att en del råd istället var direkt skadliga talade man tyst om, man ville ju tjäna pengar, behålla sin status, sitt rykte osv…

Ja, flera studier och inblandade personer glider förbi i textmassorna. Det handlar om fett och margariner, om vanligt socker gentemot lightprodukter och om farorna med högt kolesterolvärde och högt blodtryck. Som kanske när allt kommer omkring kanske inte är så skadligt ändå. Eller? Mot slutet av boken är det LCHF-diet i fokus, fettrik versus kolhydratrik föda som avhandlas.

Vem skall jag tro på, tro på, tro på när, tro på när allt är så här…? Jag betvivlar egentligen inte att Sundberg har rätt i det han skriver, rörande de här i boken angivna undersökningarna. Det har säkerligen fuskats både här och där i studier genom åren. Och folk har förstås tilltalats av kraftfulla budskap kring förbättrad hälsa, tillsynes nyttig föda och nya läkemedel som kan rädda liv.

Det är en diger referenslista han bjuder på så att den intresserade skall kunna läsa och tolka själv och de förklaringar han ger för sina påståenden verkar fullt rimliga, MEN…

Författarens fynd hade gjort ett betydligt större intryck på mig om han kunnat leverera ”sanningen” på ett tydligt sätt. Nu blir jag faktiskt lika bortkollrad av hans egna formuleringar på samma sätt som han hävdar att andra lurats med sina felaktiga råd och rön. Det är så mycket vetenskap och fakta, sanningar, halvsanningar och lögner som kommer emot mig under läsningen att det inte går att hålla reda på vare sig det ena eller andra. Det blir ord som står mot ord till slut. Och någonstans mitt emellan ligger säkert den verkliga sanningen.

Jag hade verkligen uppskattat fler bilder eller tabeller. Med alla studier det refereras till, alla falska resultat som omnämns, så hade det varit välkommet med fler än typ fem diagram i boken. Någon bild extra, en tabell, en sammanfattningsruta i varje kapitel hade gjort allt mycket mer lättillgängligt.

Men nog är det väl så att riktigt smör är nyttigare än margarin, riktigt socker mindre skadligt än lightprodukter och att kolhydratrik kost ökar på vikten mer än fettrik. Eller?