Neil Strauss: Spelet (Natur och Kultur 2006)
(The Game. 2005)

Ajajaj. Jag har blivit lurad. Jag är dum. Jag har gått på reklamen. Trodde förstås att detta skulle vara intressant och rolig, bra läsning. Så fel man kan ha. Det här är inte ens hälften så bra som marknadsföringen av boken uppenbarligen har varit. Neil Strauss har skrivit uppmärksammade böcker om och tillsammans med världskändisar; hårdrockarna Mötley Cre, Marilyn Manson och porrstjärnan Jenna Jameson. Han har rest världen runt för att göra reklam för den här boken. Han har suttit i intervjuprogram som sänts på Sveriges Television och pratat med Kristian Luuk i radioprogrammet Lantz i P3. Ja, jag lät mig påverkas och luras till att tro att detta var något att ha, och vad var det? 459 sidor skräp. Inte roligt alls och högst måttligt intressant.

Strauss har kommit i kontakt med ett hemligt sällskap bestående av kvinnotokiga män. Alla diskuterar de på Internet och på gruppmöten hur de skall bli mer framgångsrika i att ragga kvinnor. De ger sig ut på barer och klubbar och tränar, testar sina öppningsfraser, lockar och kämpar för att tilldra sig tjejernas intresse. För Neil Strauss som säger sig vara en kortväxt, skallig man med vissa problem att våga närma sig kvinnor och kunna behålla det motsatta könets intresse, blir denna värld oemotståndlig.

Två år tillbringar han tillsammans med världens skickligaste raggningsexperter (självutnämnda) och detta är berättelsen om hur han som journalist och författare byter stil och förvandlas till Style, den nya experten på att locka till sig kvinnor. Style (Neil Strauss) kör sina tricks och fyller snart fickorna med lappar med både fula och vackra kvinnors telefonnummer. Och kvinna efter kvinna han och de nya vännerna får kontakt med finner dem naturligtvis helt oemotståndliga och ställer upp på one nights stands, natt efter natt...

Berättelsen där Neils polare hela tiden beskrivs med deras Internet-täcknamn (Mystery, Juggler, Papa, Extramask, Herbal osv.) är rätt långrandig och det som börjar med deras grundutbildning i raggningstekniker följt av en drömtillvaro med massor av sex slutar efter en tid med depressioner, självmordsförsök, interna bråk, raserianfall, svartsjuka etc. Och till slut vaknar Style upp och konstaterar att han hittat sitt livs kärlek via Spelet, och på grund av det också varit nära att förlora henne.

Ja, så varför lansera detta som en handbok i raggningsteknik? Visst tar jag med mig ett tips eller två som kanske inte är så dumma, men som helhet? Nja, trolleritricks, hypnostekniker och annat känns bara som väl ansträngda metoder för att kunna fånga en kvinnas intresse på krogen. Är nästan beredd att säga att bokens behållning är de 10 svartvita teckningar som inleder bokens olika kapitel. Som hastigast seglar riktiga kändisar som Tom Cruise, Britney Spears och Paris Hilton förbi i berättelsen. De får inte många rader. Störst utrymme som kändis får istället Courtney Love som flyttar in i grabbarnas hus för ett tag.