Nick Stone: Mr Clarinet (Norstedts 2011)
(Mr Clarinet. 2006)

Oj då, detta blev lite annorlunda och inte vad jag väntat mig. Först för att spänningen saknades länge, länge. Sedan för att det bjöds på väldigt mycket information om landet Haiti och därefter för att Stone till slut får till en avslutning som faktiskt blir både spännande och överraskande.

De 502 sidorna berättelse får ett medelbetyg, men det är inte utan att jag känner mig lite lurad. Omslagsbild och baksidestext utlovar alla mer spänning och otäcka saker än vad det faktiskt blir. Haiti må vara voodoo-land och Mr Clarinet en synnerligen otäck figur, men nog hade jag förväntat mig mer och något annat, som sagt. Efter 230 sidor är det värsta (och i princip enda) som hänt att huvudpersonen varit nära att stenas av ett gäng barn. Det kan väl förvisso vara illa nog, men ändå. Det har inte varit mycket action, inte mycket spänning. Men sen kommer det hela som sagt igång…

Max Mingus är en före detta polis och tillika privatdetektiv som suttit i fängelse för mord. Han blev förbannad på några knarkare som gjort dumma saker mot en bekant och bestämde att han fått nog, att de aldrig skulle bättra sig och att de behövde ett lämpligt straff. Mingus sköt ihjäl dem helt enkelt.

Lyckligtvis är han nu frisläppt och erbjuden en enorm summa pengar av en rik man vars son kidnappats och fortfarande är saknad. Kan Mingus leta upp honom, död eller levande, eller i alla fall ta reda på vad som faktiskt hänt?

Tja, för de pengarna kan han såklart inte säga nej även om pojkens försvinnande ligger flera år tillbaka i tiden och dessutom inträffade på Haiti. Väl där på ön möter Mingus en riktig misär, en fattigdom utan dess like och en spirande voodookultur och vidskeplighet. Den kidnappade pojken är död, han har förts bort av den mytomspunne Mr Clarinet och offrats i voodoo-riter baserade på svart magi, säger folk. Ett oskuldsfullt barns ande är en stark kraft som Clarinets kraft kunnat växa sig än starkare av!

Mingus söker efter Mr Clarinet men finner istället Vincent Paul, Haitis välgörare och hjälte, men han är samtidigt också knarklangare och en grym man med en egen armé. Många är de som tror att Vincent Paul är mannen bakom den lilla pojkens försvinnande och Mingus själv ser med egna ögon hur mannen avrättar folk.

Sidorna och berättelsen tuffar på. Mingus rör sig runt på Haiti och söker efter någon som vet något om den saknade pojken. Han både hör om och träffar andra detektiver som misslyckats med uppdraget före honom själv. Några är spillror av sina forna jag, andra har mystiskt försvunnit…

Mingus tar sitt uppdrag på allvar. Han skall hitta pojken, död eller levande, och Mr Clarinet.