R L Stine: Kalla kårar – Gastkramande! (Damm förlag 2007)
(Goosebumps: Creepy Creatures. 2006)

På 136 sidor bjuds det på tre stycken skräckberättelser med tecknade bilder. Ja, detta är som att läsa den bakomliggande sagan som en serie. Efter de 136 sidorna presenteras de tre tecknarna på varsin sida.

Först ut är Varulven (The Werewolf of Fever Swamp) och den illustreras av Gabriel Hernandez, därefter följer Fågelskrämmorna (The Scarecrow Walks at Midnight) tecknad av Greg Ruth. Sist kommer Den mystiska snömannen (The Abominable Snowman of Pasadena) och då är det Scott Morse som ritat sagan.

I den första har vi Grady som flyttar med familjen till träskområden i Florida. Han får en ny kompis, stöter på en skrämmande eremit och blir vän med en vargliknande hund. Ja, och så dyker det upp en varulv som sliter ihjäl både djur och människor...

Fågelskrämmorna handlar om Mark och Jodie som hälsar på farmor och farfar och får gå en match mot traktens fågelskrämmor. De verkar på något mystiskt sätt vara levande efter att någon läst några rader från en speciell bok...

Den mystiska snömannen handlar om ja, just det, en snöman från Alaska som hittas av några små barn, infångas och fraktas till mer civiliserade trakter. Olyckligtvis beter sig snön som kommit med inte som vanlig snö. I Pasadena är det 38 grader varmt och snön smälter visst inte... Och vips så har snömonstret kommit lös!

De båda första berättelserna är både snyggast tecknade och mest skrämmande. Vad gäller den tredje sagan känns den så ”skämtsamt” illustrerad, så grovt tecknad att den inte direkt skrämmer, mer känns som samlingens udda fågel, något lättsamt, absolut inget gastkramande.

Undrar förresten om originalberättelserna innehåller mer, sådant som eventuellt plockats bort i serieversionen? Nu blev jag sugen på att läsa i alla fall varulvs- och fågelskrämmeberättelserna. Det är väl ett gott betyg!?




R L Stine: Kalla kårar – Nervpirrande! (Damm förlag)
(Goosebumps: Terror Trips. 2007)

Först ut är En dag i monsterparken (One Day at Horrorland), här illustrerad av Jill Thompson.

Familjen är på väg till djurparken men kör vilse och hittar en lagom ödslig men samtidigt riktigt lockande monsterpark. Barnen i sällskapet verkar föredra en dag i monsterparken istället så familjen går in. Det blir riktigt, riktigt skrämmande...

Den andra berättelsen är Studio Chock (A Shocker on Shock Street) i vilken robotmakaren Mr. Wright låter sin dotter och dennes bästa kompis få tillbringa en dag i skräckfilmsbolagets nya temapark. Barnen skall teståka tåget genom flera berömda filmscener. Specialeffekterna verkar vara lite för verkliga... Här är det Jamie Tolagson som illustrerar sagan.

Den avslutande berättelsen är Djupets hemlighet (Deep Trouble), ritad av Amy Kim Ganter, baserad på Stines berättelse och den är väl inte dålig men ändå samlingens svagaste bidrag, både till innehåll och teckningar. Den handlar om ett par marinbiologer som får bra betalt för att fånga den sjöjungfru som siktats i trakten.

De båda första bidragen är så bra, läskiga och passande illustrerade att jag sätter betyget 4 för den här lilla skräckseriesamlingen. Allt är svartvitt och omfattande totalt 139 sidor. Då ägnas de tre sista åt att presentera tecknarna.




R L Stine: Kalla kårar – Nagelbitande! (B. Wahlströms 2008)
(Goosebumps: Scary Summer. 2007)

135 sidor skräckseriesamling baserat på Stines originalberättelser, allt med svartvita teckningar.

Först ut är Dean Haspiel som illustrerat berättelsen Trädgårdstomtarna anfaller (Revenge of the Lawn Gnomes). Japp, titeln säger vad det handla om. Ett par grannar tävlar om att odla de finaste frukterna och grönsakerna. Den ena familjen har en hund som får oförtjänt mycket skäll för att ha förstört odlingarna. I själva verket är det trädgårdstomtar som ställer till oreda, men vem kan väl tro det?

Kyrkogården (Ghost Beach) är bokens bästa, mest skrämmande bidrag, snyggt illustrerat av Ted Naifeh. Jerry och Terri gästar gamla släktingar vid havet och kommer i kontakt med spöken. De skall passa sig särskilt noga för att besöka den gamla grottan, men naturligtvis är det den de sätter sikte på allra först.

Berättelsen Det fasansfulla lägret (The Horror at Camp Yellyjam) avslutar samlingen. (Illustratör är Kyle Baker). Här är det barn som gästar Kung Jätteblobbs idrottsläger och får idrotta hur mycket som helst. Bara man gör sitt bästa, sitt absolut bästa. Annars...