Michael Stewart: Apkonster (Bokförlaget Viva 1987)
(Monkey-shines. 1983)

Allan Mann gör sitt livs sprinterlopp och sätter nytt universitetsrekord. Några dagar senare blir han förlamad från halsen och nedåt i en trafikolycka. Livet är snudd på över som han ser det. Allan behöver hjälp med i princip allt, för all framtid.

Så får Allan som en förvisso vänlig, om än otillåten, gest låna en av kamraten Geoffreys apor. Geoffrey är en forskare som har flera apor deltagande i en speciell studie. En spännande substans måste testas och aporna, smarta redan i grunden, verkar på något sätt ha blivit än mer smarta.

En ny rullstol och apan Ella verkar göra underverk för Allan som trots allt börjar komma tillbaka till livet. Apan Ella blir snart Allans allt. Vilket kanske inte är så bra… Den där hemliga substansen som apan fått i sig kanske inte är så fantastiskt lovande när allt kommer omkring, eller så är det precis det den är…

251 sidor om en förlamad man och hans vedermödor, om hans speciella apa och topphemlig forskning som möjligen gått överstyr. Kanske. Lättläst och lite småspännande men visst är det ett gräsligt fult omslag?!
Michael Stewart: Den obefläckade (Forum 1990)
(Grace. 1989)

Grace växer upp i ett religiöst hem men förlorar tidigt tyvärr både sin far och sin tvillingbror. Den senaste tiden har det varit hon och modern tillsammans. Nu vid 17 års ålder börjar hon plötsligt se mystiska syner, strålande ljusfenomen, uppenbarelser av den heliga jungfru Maria och allt varvat med minnesbilder av sin tvillingbroder Matthew, död sedan fem år.

Ljusfenomenen utreds som misstänkt svår migrän och ingen tror egentligen på Graces berättelse i övrigt. Inte kan väl jungfru Maria ha uppenbarat sig för unga Grace!? Det vore ju sannerligen otroligt, ett mirakel.

Allt blir bara än mer allvarligt och verkligt när Grace ber för en blind kvinna och lyckas återge henne synen. Är Grace verkligen välsignad? Och hur kan Grace senare vara gravid utan att någonsin ha varit med någon man?

Traktens präst ser såklart detta som ett mirakel, något unikt. Kyrkans folk måste nu verkligen undersöka om Grace i sanning fått krafter av jungfru Maria, men hur kan man kontrollera något sådant?

Ortens läkare Leo tror inte på heliga krafter. Kanske har den blinda kvinnan fått synen tillbaka av den experimentmedicin Leo lurat till sig och i hemlighet gett till henne, men det kan han såklart inte berätta utan att avslöja sig själv. Och Grace måste förstås ljuga, för visst har hon väl varit tillsammans med en kille…

344 sidor. Inledningsvis lite småseg, egentligen inte speciellt upphetsande någonstans, men mysteriet kring Graces graviditet och vad som är äkta mirakel eller lögn och påhitt är ändå rätt intressant. Förklaringen till allt känns därtill fullt trovärdig när Stewart skall runda av berättelsen. Men kanske att en vanlig betygstrea är något för generöst så trean får gå åt det svagare hållet.