Viveca Sten: I farans riktning (Forum 2013)
Stens sjätte Sandhamn-deckare känns inte riktigt som en Sandhamn-berättelse överhuvudtaget även om flera av karaktärerna i storyn är gamla bekanta. Borta är det mesta av ö-livet och faktiskt allt vad sommar och sol heter.

Den här gången är det vintermord i fokus och bortsett från att en kvinnlig journalist i bokens inledning reser till Sandhamn över jul och råkar dö, så är det inte mycket tid vi tillbringar på ön. Visst träffar vi som vanligt Nora Linde men hon är inte involverad i den här mordutredningen. Hon går mest och funderar kring männen i hennes liv; exmaken Henrik som hon firar jul med och som uppenbarligen vill ha henne tillbaka, och Jonas, den nya kärleken som hon skall få träffa till nyår…

Nora stöter möjligen på ett eget mysterium, eventuella oegentligheter som handlar om den egna arbetsplatsen, men det rör i så fall ekonomisk brottslighet och Stockholm.

Stockholm ja, det är främst där allt utspelas. Nackapolisen, med Thomas Andersson i spetsen, granskar den döde journalistens familj, anhöriga och grannar i sömmarna. Någonstans lurar det såklart en mördare…

In i storyn kommer också assyriern Aram, driftig poliskollega till nämnde Thomas, och ett främlingsfientligt parti och dess ledande personer…

Som sagt, Sandhamn-seriens bok nummer sex för inte med sig någon sommarkänsla alls. Det är synd på ett sätt även om det förstås är okej med omväxling. Detta känns mer som en typisk polisutredning i storstaden. Men visst står det överraskningar på lut… 378 sidor som får ett vanligt medelbetyg.
Viveca Sten: I maktens skugga (Forum 2014)
Carsten Jonsson är stenrik och van att få som han vill, en tuffing i affärer och lika bestämd och krävande som make. Nu har Carsten bestämt sig för att köpa strandtomt på Sandhamn och bygga den mest eleganta sommarbostad man kan tänka sig och då spelar det ingen som helst roll att hustrun Celia inte är sugen på svenska skärgårdssomrar eller att öborna inte välkomnar ett skrytbygge som Carstens…

Carsten gör stora affärer, kanske inte helt rumsrena sådana. Han har skott sig på småsparare, använt hustruns pengar och lånat ännu mer. Nu ser hans rysslandsaffärer i mångmiljonklassen ut att gå i stöpet. Carsten är under press och ja, är som sagt van att få som han vill.

En enormt stor och vräkig fastighet är under uppförande precis intill strandkanten. Carsten flyttar fru, barn och barnflicka till Sandhamn och då börjar problemen på allvar. Fönsterrutor krossas, en död fågel lämnas på trappan. Någon vill uppenbarligen ha bort Carsten från ön.

Carsten Jonsson bjuder hela Sandhamns befolkning på en storslagen fest. Han skall minsann visa sina nya grannar att han är en trevlig kille. Exklusiv mat och dryck skall väl ändå få folket att se mer positivt på honom och husbygget?

Snart brinner Carstens hus och någon hittas död i spillrorna…

Viveca Sten fortsätter på 364 sidor sin saga om Sandhamn och dess invånare. Vi har som tidigare Nora Linde som en av huvudpersonerna vid sidan av polisman Thomas Andreasson. Den sistnämnde funderar på om han skall sluta som polis och Nora själv lever glada dagar med sin nya familj. Det har gått hela fyra år sedan händelserna i den förra boken, I farans riktning.

Tja, vad skall man säga om det här? Varken bättre eller sämre än de flesta tidigare delarna, mer av samma liksom. Lättsmält läsning för stunden, rätt förutsägbar sådan.
Viveca Sten: I sanningens namn (Forum 2015)
Christian Dufva skickar iväg sin 11-årige son på seglarläger på Lökholmen utanför Sandhamn. Där skall pojken få umgås med nya vänner och ha lika roligt som pappan själv en gång i sin ungdom. Tyvärr blir tillvaron allt annat än angenäm för Benjamin. Han vill inte alls vara på seglarläger, är yngst och nästan minst och redan från start blir han svårt mobbad av de äldre grabbarna Sebbe och Samuel.

Först är det 13-åriga Clara som försvinner från lägret, härnäst är det Benjamin som saknas… Försvinnandena tär svårt på den unge Isak som är ny ledare. Det lurar också en pedofil på ön som smygtittar på de lättklädda barnen.

Nora Linde är åklagare på Ekobrottsmyndigheten. Nu skall hon sätta företagsledaren Niklas Winnerman bakom lås och bom. Han har drivit sitt företag i konkurs men lyckats gömma undan 10 miljoner kronor. Med sitt huvudvittnes hjälp, Christian Dufva, skall Winnerman fällas, snabbt och enkelt. Men Winnerman tänker inte ge sig utan kamp!

Parallellt med sin karriärs största utmaning är det bara en vecka kvar till Noras bröllop med piloten Jonas. Noras liv blir inte mindre stressigt när den blivande maken sticker iväg till Thailand, eller för den delen när Christian Dufva ändrar sitt vittnesmål…

Nackapolisens Thomas Andreasson gästar Sandhamn för att söka efter försvunna barn, en frisläppt pedofil och utreda misstankar om en kidnappning. Samtidigt knakar det i hans relation med hustrun Pernilla.

I Sanningens namn är 494 sidor om ett sommarläger i juni, om kaotiska privatliv för en polis och en jurist och om utsatta barn. Viveca Stens senaste berättelse i Sandhamnsserien är lättläst och lagom spännande, kanske med någon överraskande vändning och några förutsägbara sådana. Betyget blir en stark trea!