Viveca Sten: I de lugnaste vatten (Forum 2008)
Ett betyg över medel kan jag inte bjuda på men boken är bra, avslutningen riktigt spännande, den skyldige en överraskning och miljön mysig och annorlunda. Det mesta utspelas på Sandhamn, en ö i Stockholms skärgård. Dit åker Nackapolisens Thomas Andreasson för att titta på ett lik som flutit i land. Dödsfallet verkar vara en olycka men den som läst de inledande raderna förstår, liksom snart också polisen, att det faktiskt är frågan om mord!

Men vem offret är, och vad denne har för koppling till just Sandhamn är länge oklart. När så en kvinna hittas mördad i Sandhamn strax därpå och hon visar sig vara släkt med den döde mannen står det klart att sommaridyllen Sandhamn drabbats av en mördare. 314 sidor.
Viveca Sten: I den innersta kretsen (Forum 2009)
Det skall bli kappseglingstävling utanför Sandhamn. Startskottet för Gotland Runt skall avlossas och så sker. Samtidigt med denna knall avlossas också ett annat vapen och den kulan dödar Oscar Juliander, skeppare på den urtjusiga båten Emerald Gin och tillika vice ordförande i Kungliga Svenska Segelsällskapet.

Kriminalinspektör Thomas Andreasson befinner sig på platsen och får såklart genast hand om en ny mordutredning i det lilla semesterparadiset. Advokat Julianders verksamhet synas i sömmarna, liksom hans ekonomi, privatliv, vänner och bekanta. Thomas och hans kollegor undersöker båtar och förhör styrelsemedlemmar i Segelsällskapet.

Bakom den så tjusiga ytan döljer sig hemligheter, inte bara hos Juliander utan även hos andra personer som rör sig i de högsta samhällskretsarna. Med hjälp av sin barndomsvän Nora Linde försöker de finna en mördare.

Nora å sin sida lider lite av händelserna från förra sommaren (läs bok nummer ett i serien) och kämpar för att få maken Henrik att förstå hennes inställning till ett arv. Det går sådär… Där Nora vill hålla ihop sitt förhållande är vännen Thomas på sitt håll fast i en relation han vill ta sig ur…

Här kommer 319 sidor som återigen låter oss uppleva sol, sommar och skärgård, likväl som mord och polisutredningar. Berättelsen är spännande, lättläst men egentligen utan de överraskningar och det rafflande slut som debutboken bjöd på. Detta är mer förutsägbart och följaktligen något mindre intressant än I de lugnaste vatten, om än fortfarande helt ok.
Viveca Sten: I grunden utan skuld (Bonnierförlagen 2010)
Tjugoåriga Lina besökte en kompis på den lilla ön Sandhamn och hade sedan 2 km att cykla hem, men så hände något. Hemma gick mamma och väntade på dottern som aldrig kom hem. Polisen kopplades snabbt in men gick otroligt nog bet. Trots en liten ö att söka av lyckades man inte hitta flickan. Har Lina flytt ön eller drunknat, svepts med ut till havs?

Efter flera månader hittar några små barn Linas arm, delvis nedgrävd i skogen…
Ah, det går en mördare lös på Sandhamn!

Nora Linde oroas över hur hennes små söner skall ha påverkats av det makabra fyndet. Hon är också mitt uppe i en jobbig separation då maken har varit otrogen.

Noras vän, polisen Thomas, är den som söker efter mördaren och Linas resterande kvarlevor på ön. Kanske, kanske inte kan han hitta tillbaka till det som en gång fanns och få en andra chans med sin ex-fru Pernilla. De gick skilda vägar då deras barn oväntat dog som spädbarn.

Parallellt med allt detta i nutid får vi en Sandhamnsberättelse som tar sin början 1899. I denna möter vi Gottfrid som en ung pojke vars stränga och skrämmande pappa ligger för döden. Allt eftersom den berättelsen rullar på ser vi Gottfrid växa upp, själv bli pappa och tyvärr också lik sin egen far, det vill säga mycket sträng och skrämmande. Storyn fortsätter med sonen Thorwalds umbäranden...

Naturligtvis är den här berättelsen om Gottfrid och Thorwald starkt kopplad till det som just nu sker i Sandhamn av idag. Efter 311 sidor är allt slut och då har författaren bjussat på en avslutning som kräver fortsatt läsning omedelbart. Här kom väldigt överraskande värsta cliffhangern…
Viveca Sten: I natt är du död (Forum 2011)
En kamrat hittar studenten Marcus Nilsson död i dennes lägenhet, hängandes i en snara. Marcus har tagit livet av sig, men varför är synnerligen oklart även om där finns ett avskedsbrev. Ingen i närmsta kretsen av vänner och familjemedlemmar har bedömt killen som självmordsbenägen.

Polisman Thomas Andreasson vill gärna finna en orsak till Marcus självmord och kollar hans förehavanden lite närmare. Killen har hållit på med en skoluppsats om gruppdynamik och i detta projekt sökt kontakt med en rätt brokig skara individer runtom i Stockholm, bland annat en sjukpensionerad före detta gymnastiklärare, en ekonomidirektör och en socialbidragstagare.

Ingen av dem verkar ha något konkret att berätta för polisen, men samtidigt går det inte att komma ifrån att något viktigt inte uttalas högt, det är något de håller hemligt. Så börjar hastigt och mycket oväntat somliga av Marcus kontakter att dö de också, och kanske, kanske var Marcus självmord något helt annat. Kanske går det en mördare lös…

376 nya sidor med polisman Thomas och hans Sandhamnskamrat Nora Linde i huvudrollerna. Det hela är mycket lättläst och högst medelmåttigt intressant. Visst borde ett flertal mord/självmord vara spännande men bokens största behållning är egentligen att se vad som skall ske med huvudpersonernas privatliv. Thomas lider ju fortfarande av sviterna efter skadorna han ådrog sig i förra boken och plågas förstås fortsatt av sin nyfödda dotters plötsliga död för en tid sedan. Nora å sin sida är ju mitt uppe i en skilsmässa.
Viveca Sten : I stundens hetta (Forum 2012)
Midsommar på Sandhamn. Tonåringar och alkohol. Självklart på alla sätt en riktigt dålig kombination.

Ungdomar blir förälskade, ungdomar gör slut. Somliga drömmer om sex, några har det, andra utsätts för övergrepp. En del försvinner, någon hittas död, mördad…

Nora har en ny pojkvän och relationen med exmaken är överraskande positiv. Polisen Thomas får förstås jobba som attan men han trivs också med sitt privatliv. Gamla och nya poliskollegor sluter upp på Sandhamn när det inträffar försvinnanden och våldsdåd.

Kanske att betygsfyran inte är den allra starkaste men nog är detta ändå den bästa Sandhamnsromanen så här långt. Lättläst, spännande och så förstås rätt tragiskt. 344 sidor.