Boris Starling: Messias (Forum 2001)
(Messiah. 1999)

Red Metcalfe vid Scotland Yard har problem. Som ung lovade han sin bror Eric att hålla tyst om en hemlighet. Men Red gick till polisen och nu sitter Eric inne på livstid. Red själv har en hemlighet, han körde på en ung pojke och smet iväg. Därefter blev han polis.

Idag är han hyllad brottsbekämpare men med ett mycket svårt fall att lösa. En brutalt mördad man har hittats men inga ledtrådar till den skyldige. Mordet följs av ett till, och ett till, och ett till... och...

Snart har Red och hans team ett halvdussin mord att utreda, det ena mer brutalt än det föregående. Och inga ledtrådar nånstans, utöver det att alla offer haft tungorna bortskurna och en silversked instoppad i munnen. När Red så genom en slump tycker sig skönja en gemensam nämnare mellan offren blir det uppenbart att mördaren planerat för minst lika många mord till.

I sin besatthet att sätta dit mördaren kraschar Reds äktenskap. Och morden blir bara fler och fler och polisen är aldrig ens nära att fånga den skyldige.

Det här är det bästa jag läst på länge. Inte ett enda ord vill man hoppa över. En bok att sluka, och med en omslagstext som säger att detta är ett mellanting mellan (filmerna) Seven och När lammen tystnar förstår du att det är bra. Spännande från början till slut, med en mycket speciell avslutning. Varning för bestialiska våldsskildringar. Det här kan knappast skildras på film... 457 sidor.