Gunnar Staalesen: Din intill döden (Bra Böcker 2002)
(Din, til děden. 1979)

Varg Veum är privatdetektiv och har inte mycket att göra. Han är frånskild, lever ensam, ser mycket sällan sin son, dricker för mycket och känner sig allmänt nedstämd. Nu har han fått besök av en ung kille, kanske 8-9 år, och Varg misstänker att killen gått fel och skall till tandläkaren mittemot.

Men icke, killen har utan moderns vetskap gett sig iväg genom staden för att finna just honom, detektiv Varg Veum. Pojken Roar har sett hur driftiga privatdetektiver är på film och nu vill han ha hjälp att få tillbaka sin cykel. Ett skrämmande gäng knivbeväpnade tonårskillar som härjar i hans hemkvarter har tagit hans nya fina cykel. Han vet var de har den, uppe vid sin koja på bergssluttningen, men vågar såklart inte gå dit och ta tillbaka den. Gänget är hotfullt och Roar vet att andra saker har stulits och att somliga kompisars mammor i området blivit överfallna och utnyttjade. Polisen har inte kunnat hjälpa dem om nu någon ens vågat gå till polisen.

Jaha, tänker Varg. Att ta tillbaka en cykel från ett gäng tonåringar skall väl inte vara någon match för en luttrad och tuff detektiv, så sagt och gjort. Paret ger sig iväg och hämtar cykeln och pojken återvänder hem till sin mycket oroliga mamma. Och lite förtjust i den ensamma mamman blir vår vän Varg.

Det går någon dag, sen ringer en hysterisk mamma Wenche och berättar att Roar försvunnit. Tonårsgänget som djävlas igen, tänker Varg, ger sig upp till deras koja och finner mycket riktigt Roar där, bunden med en trasa i munnen. Vargs insatser har nu fått både mor och son att tycka bra om honom, så det blir fika och nån puss på kinden. Vargs känslor för modern växer, han finns där i deras närhet och stöter ibland på den unge gängledaren som kommer med hot.

Och en dag vill det sig inte bättre än att polisen sätter mamman i finkan, misstänkt för mord. Hon nekar men bevisen mot henne är hyggligt starka. Varg börjar snoka runt på jakt efter den skyldige. Är det gänget som vill hämnas och har satt dit henne? En försmådd älskare, en galning, före detta maken, en granne? Hur som helst har tonårsgänget bestämt sig för att göra upp med Varg...

Allt ser riktigt illa ut. Det är dags att göra något bra. Varg lyckas inget vidare, men det gör Gunnar Staalesen. Han har fått till en riktigt bra, lättläst och spännande historia. Tragisk och överraskande. Varg Veum är en intressant figur jag vill läsa mer om. 303 sidor.
Gunnar Staalesen: Som i en spegel (Bra Böcker 2003)
(Som i et speil. 2002)

Privatdetektiv Varg Veum är ute och fjällvandrar när han träffar en advokat som ger honom ett jobb. Finn advokatens försvunna syster och dennes make. Båda har varit försvunna i 10 dagar och advokaten vill inte blanda in polisen. Tänk om de bara åkt på semester utan att nämna det för någon?

Tja, visst kan Varg leta lite. Men inte finner han dem. Faktum är att ingen annan sett dem på flera dagar heller och ingen vet vart de tagit vägen. Maken, skeppsingenjören Fernando, sa dessutom upp sig från sitt jobb och slutade på dagen, innan han helt sonika gick upp i rök.

Mitt uppe i detta fall blir Varg kontaktad av en journalist som också vill ha hans hjälp. Journalisten spanar på ett skepp tillhörande rederiet TWO som hon tror olagligt fraktar och dumpar riskavfall. Kan Varg månne kolla upp TWO? Jodå, visst kan han det. Det var ju där den försvunna Fernando jobbade innan han slutade.

Och Varg snokar för mycket och blir knuffad rakt ut i gatan och blir påkörd. Allvarligt förvisso, men mycket mer händer inte. Stora delar av boken går åt till att älta en gammal historia, ett dubbelsjälvmord, där advokatens och systerns mamma tillsammans med sin älskare kört en bil i döden. Finns det någon koppling mellan dessa 35 år gamla dödsfall och det försvunna paret?

Tja, kanske. Kanske inte. Om du läser boken får du reda på det, men läsning kan jag inte rekommendera. Det är rätt trist, ja en rejäl besvikelse. Kärleks- och otrohetsaffärer, jazzmusik, nutid och 35 år gammal historia i en seg blandning. Föga medryckande. Först upp som en liten sol, sedan raskt ned som en pannkaka, och det var det. 293 sidor.