Stephen Spignesi: The Essential Stephen King (New Page Books. 2001)
Det här är en rejäl bok om författaren Stephen King. Spignesi har tydligen läst det mesta King skrivit för här har han rangordnat vad han tycker är de 101 bästa romanerna, novellerna, poemen, tidningsartiklarna, förorden till egna och andras böcker och mycket annat.

Om du tror att boken då måste omfatta i princip allt King skrivit måste jag meddela att det påstås att King skrivit runt 600 verk. Och då måste väl det mesta vid sidan av de mest kända romanerna vara utgivet främst på hemmamarknaden. Eller har du sett Kings artiklar från New York Times utgivna i Sverige? Och tror du King bara skrivit skräck är du helt fel ute. Hur som helst, Spignesis rankinglista håller jag väl inte med om, men den är kul att läsa. Och den skapar väl debatt om King och hans böcker och det är säkert det han velat uppnå också.

På var och en av de 101 platserna skriver Spignesi kort om "bokens/novellens etc" innehåll, utgivningsår och varför han gillar den. Huvudpersonerna i berättelsen listas. Somliga personer (eller deras släktingar) dyker visst upp i flera av Kings böcker, sådant står omnämnt. Här och där finns återgivet hur King kommenterat boken vid något tillfälle. Finns det en film gjord på det skrivna omnämns huvudpersonerna, år och filmen/TV-serien förses med ett personligt betyg.

Ett par King-filmmakare har skrivit en sida var om King och det finns en intervju med en stor Kingsamlare. Här finns också länkhänvisningar till somliga arbeten King skrivit och som kan återfinnas på Internet. Mycket i boken hade man läst och kände igen. Nästan lika mycket var gammalt och nytt material jag aldrig hört talas om. En guldgruva.