Barbro Svanström & Jørgen Sonnergaard: Den åttonde dödssynden (Bra Spänning 1984)
Erik är dataexpert på det internationella företaget Global Trade men trött på sitt jobb. Ja, han är rätt allmänt less på det mesta. Hustrun har lämnat honom, huset har han själv fått lämna och nu måste hunden avlivas. Det är bara skit med allt.

I Köpenhamn träffar Erik Karsten, en kollega som visar sig jobba med nästan exakt samma sak som han själv. Tillsammans har de full koll på, och ansvar för, 2/3 av Global Trades allra senaste dataprogram för pengaöverföringar. Tänk om de kunde få fatt på vem som sköter den sista tredjedelen av programmet! Tänk om de kunde föra över 100 miljoner kronor av företagets pengar till sig själva!

Herrarna Erik och Karsten påbörjar nu sökandet efter den företagskollega som ansvarar för det sista steget i det nya dataprogrammet. De är helt säkra på att lyckas med sina planer och sedan kunna leva det goda livet på annan plats under andra namn.

Problem tillstöter såklart genast. Ingenjören Karin vill också ha en del av kakan och det amerikanska paret Richard och Cathy verkar plötsligt följa Erik i hasorna överallt. När de så äntligen får fatt på den tredje dataprogrammeraren är han död. Sen är ju frågan om alla inblandade kumpaner verkligen kan lita på varandra…

244 sidor, skrivna lite grann i samma stil som Tomas Arvidsons böcker om den smålurige studierektor Bertilsson, fast inte fullt så bra, roliga eller spännande. En rätt menlös historia.
Jørgen Sonnergaard & Barbro Svanström: Det sjunde sinnet (Bra Spänning 1986)
Rosenbaum är i Sydamerika och smugglar kokain. Han har 400 kg av drogen och det är naturligtvis värt många miljoner. När saker och ting hettar till måste han fly till Europa.

Karsten Lund är i Frankrike och försöker sälja tusentals flaskor skräpvin för dyra pengar. Älskarinnan Roxane har vänner som övertalar Karsten att istället försöka sig på ett ekonomiskt bedrägeri av annat slag. Karsten tänker ägna sig åt båda projekten, pengar är alltid bra att ha!

Storföretaget Global Trades VD John Smith drabbas av sjukdom och företaget måste tillfälligt styras av Mort Palmer. Mort anlitar skojaren Karsten Lund för att arrangera en konferens.

Samtidigt har Karsten hittat knarksmugglaren Rosenbaums kreditkort och använder det flitigt. När myndigheterna jagar efter Rosenbaum blir det hela en riktigt rörig soppa eftersom det är Karsten man istället förföljer...

Rosenbaum själv är ute efter Karsten, tjuven måste hittas och stoppas, bums. Karsten tar alla tillfällen i akt att försöka lura på folk uselt vin. Ja, här jagar alla efter alla andra. Ingen vet vem som är en riktigt obehaglig skurk och vem som är oskyldigt inblandad. Fast i den här berättelsen finns förstås ingen oskyldig, alla deltagande är såklart mer eller mindre skumma.

Fiffel och båg, lurendrejerier på löpande band runtom i världen. 215 sidor som tillsammans blir en bättre berättelse än debuten.
Jørgen Sonnergaard & Barbro Svanström: Det sjätte fingret (Bra Spänning 1992)
De här 221 sidorna om Karsten Lund och Global Trade är de bästa hittills. Här finns en rätt väl sammanhållen story som faktiskt är lite småmysig och spännande. Det börjar med nästan 500 miljoner dollar och slutar med, tja, kanske inte fullt så mycket. På något sätt verkar pengarna rinna genom Karsten Lunds fingrar. Lätt fånget, lätt förgånget. Det är nästan så att man lider lite med den stackars fifflaren vars storslagna planer oftast går om intet...

På flyget till New York träffar Karsten den unga, vackra lönnmördaren Julia. Hon har ett uppdrag som Karsten skulle kunna vara perfekt för. När Karsten plötsligt står utan jobb efter att ha fått sparken av Global Trades VD beslutar han sig för att acceptera Julias potentiellt lukrativa men rätt udda förslag!

Karsten låter sig plastikopereras för att kunna posera som Jean-Claude ”Baby Doc” Duvalier som för tillfället befinner sig i exil i Frankrike. Och inte nog med det, den vite dansken måste ändra färg också. Baby Doc är ju mörknyad. Haitis forna ledare skall komma tillbaka till hemlandet är det tänkt och när så sker kommer han såklart att kunna komma åt sina gömda pengar, 500 miljoner dollar. Det är förstås bara det att det är Karsten i Baby Docs skepnad som skall kliva fram som ledaren, hämta ”sina” pengar och sedan smita undan...

Ja, sådan är den plan Julia satt samman tillsammans med diverse medhjälpare i Haiti. Det behöver väl inte sägas att planen inledningsvis är tillräckligt lyckosam för att sällskapet skall komma åt pengarna. Men sen gäller det som sagt att komma undan med dem. 500 miljoner dollar i blandade sedlar utgör en skrymmande volym, inte helt lätt att stjäla och på nytt gömma undan!

Karsten förflyttar sig och pengarna från Haiti till Italien. Gång på gång blir det allt mindre kvar av förmögenheten. Mellanhänder kräver sitt, folk skall mutas och somligt försvinner genom olyckor, tjuvar och olika misstag. Ja, det är inte lätt att vara tjuv på rymmen...

Poliserna Randi Johansen och Pieter van Groot kommer av en slump i kontakt med Karsten igen (efter händelser i förra boken) och följer skojaren i hans spår.

Lättläst och småskojigt, men såklart riktigt otroligt.