Scott Snyder & Greg Capullo: Batman – Volume 1, The Court of Owls (DC Comics 2012)
Snyder har snickrat ihop ett alldeles utmärkt manus för en riktigt spännande och otäck Batman-berättelse, Capullo illustrerar den på bästa sätt. Det absoluta toppbetyget är snubblande nära men jag blir lite besviken på att äventyret slutar när det är som mest spännande och att jag inte får veta hur det hela går utan att läsa vidare på annat håll…

Strax efter att Bruce Wayne tillkännagivit sina planer på att investera stort i Gotham City hittas en okänd man mördad av ett tjog kastknivar, alla märkta med ugglesymboler. I offrets bostad finner Batman ett initialt dolt meddelande som lyder: Bruce Wayne kommer att dö imorgon.

Dagen därpå sker som förväntat en attack mot miljardären. Snart slungas Bruce Wayne mot sin död från en av Gothams högsta byggnader. Det är förstås med både tur och skicklighet han klarar livhanken, men visst står det klart att någon menar allvar med meddelandet. Frågan är vem? Det finns ju fiender att välja bland…

Batman avskriver snabbt allt snack om att ett uråldrigt sällskap som kallar sig Ugglorna skulle ligga bakom attacken eller ens finnas till. Den gamla barnramsan om Ugglorna är förstås inget mer än just en barnramsa och ryktena om en sammanslutning med mäktiga personer som i hemlighet styr Gotham City måste såklart vara en skröna, visst skulle väl Batman själv känna till om ett sådant existerade?

Nja, tydligen inte. Den store detektiven har uppenbarligen missat något. Ugglesällskapet existerar i allra högsta grad och naturligt svurna fiender till fladdermöss är de också. Batman är illa ute. Att få fatt på någon medlem i sällskapet visar sig synnerligen svårt och den mördare han fått efter sig är också en riktigt tuff motståndare som inte ger upp.

Ah, det här är ett starkt äventyr på drygt 156 sidor, omfattande de enskilda tidningarna #1-7 av Batman, 2011. Det går som Batman-fan egentligen inte att klaga på vare sig känsla eller spänning, text eller bilder men nog hade jag önskat att de få Batman-tidningar som följer och återstår för ett slags naturlig avslutning på sagan hade ingått i den här samlingsvolymen. Nu slutar det som sagt med spänningen på topp, med en nästintill besegrad Batman och ugglor som skall ta över hela Gotham City på riktigt och för gott!

Sist i seriehäftet följer ca 15 sidor med olika omslagsillustrationer och ett första utkast till manus med skisser etc.
Scott Snyder & Greg Capullo: Batman – Volume 2, The City of Owls (DC Comics 2012)
Det hemliga sällskapet Ugglornas mördare ger sig ut i Gotham City och börjar döda stadens officiellt styrande personer. Batman måste kalla på förstärkning för att ens lyckas skydda några personer undan ugglorna. Batgirl, Nightwing, Red Hood med flera gör så gott de kan.

På annat håll kämpar Bruce Wayne/Batman för livet. Bruce Waynes hem anfalls och invaderas av ett par dussin mördare som ugglesällskapet sänt ut. Batman har fiffiga säkerhetsåtgärder både här och där men mot ugglorna räcker försvarsåtgärderna inte till. Bruce Wayne skall dö! Ugglornas utsända mördare bryter sig in i bostaden och finner snart även Batgrottan…

Den maskerade brottsbekämparen slår tillbaka bäst han kan och försöker att finna de ansvariga ledarna för att utrota ugglorna en gång för alla. Det går sådär…

The City of Owls-samlingen på ca 196 sidor (och därtill 6 blad med diverse illustrationer) omfattar de enskilda tidningarna Batman #8-12 samt Batman Annual 1.

Snyders story håller god klass och Capullos bilder likaså. Allt börjar ju vansinnigt spännande med en kraftfull attack på Bruce Waynes hem. Ugglorna är sannerligen mer farliga än någon kunnat ana…

Så djävulskt besviken jag plötsligt blir när jag läser den spännande serien och vänder blad till sida 22 och finner att någon annan än Capullo nu plötsligt står för teckningarna. De snygga bilderna, den goda känslan, allt bara försvinner, blir som bortblåst. Några sidor senare är Capullo tillbaka bara för att försvinna igen.

Att låta Rafael Albuquerque komma in i en serie där nästintill allt illustrativt så här långt hanterats mästerligt av Capullo är ju en smärre katastrof. Plötsligt är Owls-sagan misshandlad och inget renodlat mästerverk. Parallellt med att illustrationerna varvas mellan dessa båda herrar fram till slutet, skall Scott Snyder knyta ihop alla trådar i något slags avslutning vad gäller manuset. Olyckligtvis snubblar han på målsnöret. Där det fram till nu varit fullt ös och sanslös spänning berättelsen igenom blir det ett utdraget slut där Batmans verklige fiende ger sig till känna och verkar vilja prata ihjäl vår hjälte.

När uggleäventyret avslutats fortsätter den här samlingen med fler Batman-serier. Nu är både Capullo och Albuquerque borta och ytterligare ett par, tre tecknare gör entré. Tyvärr är ingen i närheten av att bidra med bidra med bilder av Capullos kvalitet.

I ett äventyr är det tjejen Harper som bestämmer sig för att på eget bevåg försöka hjälpa Batman. Det ställer till det. I sista historien träffar vi den kalla skurken Mr. Freeze.

Ah, vad var det här för en samling? Två tredjedelar av seriehäftet handlar om kampen mot ugglorna, resten är intetsägande äventyr med mindre spänning och ofta fula illustrationer. Varför kunde man inte satt samman Ugglekampen till en enda egen volym? Och varför byta tecknare på slutet? Och varför så mycket annat ”skräp” på slutet i detta häfte som endast perifert kan kopplas till huvudserien? Ja, den här luntan blandar högt och lågt och skall inte ha mer än ett halvdant medelbetyg. Batman må vara cool men det finns ju utmärkta och uppenbarligen mindre lyckade äventyr…
Scott Snyder & Greg Capullo: Batman Volume 3: Death of the Family (DC Comics. 2013)
155 sidor serier och därefter ett antal alternativa omslagsbilder till de enskilda Batmantidningar som utgör den här samlingen (Batman #13-17 från 2012).

Här är det Jokern i centrum, från start till mål. Han är fullkomligt galen och berättelsen är galet spännande. Capullo tecknar urtjusigt och högsta betyg överväger jag för en stund, men nej. Jag stör mig ändå på att somliga sidor i den utmärkta berättelsen plötsligt har en annan illustratör här och där. Dennes stil är inte dum den heller, men det hela blir konstigt, det blir ett avbrott i den förtätade stämning som byggts upp, stilarna är ändå rätt olika. Tänk att det tvunget måste vara gästspelare eller samarbeten hela tiden. Kan inte en ensam tecknare få göra färdigt hela jobbet? Suck.

Anyway, Jokern tar sig in på polisstationen och dödar ett tjog poliser. Jokern vill hämta tillbaka det ansikte någon tydligen tidigare skurit av honom och som Gothams polis har i sitt förvar. Nu sitter det återigen på Jokerns skalle, med hakar och spännband… Det ser sannerligen makabert ut!

Jokern förbereder en trevlig tillställning för Batman på stadens dårhus. Där finns personal fullkomligt under Jokerns kontroll. En packe kända skurkar likaså. Jokern går det inte att säga nej till så Two-Face, Riddler, Penquin och fler än så gästspelar mot slutet.

Och när Jokern till slut bjuder Batman på middag visar det sig att han också bjudit in Batmans allra närmsta vänner, alla omsorgsfullt bundna eller påverkade av Jokergift. Där är de, betjänten Alfred, Robin, Nightwing, Batgirl och några till. Det här kan aldrig sluta väl…

Ah, Jokern har aldrig sett så hemsk ut eller framstått som så fullkomligt oberäknelig. Han är i sanning komplett galen men förmår ändå ha situationen under kontroll. Eller? Detta är som sagt riktigt, riktigt spännande och snyggt tecknat. Den här inbundna versionen kommer dessutom med ett delvis genomskinligt skyddsomslag föreställande Jokern där hans ansikte utan hud kommer fram om skyddsplasten plockas bort. Crazy!
Scott Snyder & Greg Capullo: The Joker: Death of the Family (DC Comics 2013)
På nästintill 450 explosiva sidor trängs material från nio olika serietidningar och nästan 30 olika nummer. Superskurken Jokern står i fokus i samtliga nummer och är han inte med personligen gömmer han sig någonstans i kulisserna och verkar genom ombud, via välvilliga partners och/eller ofrivilliga hantlangare som påverkats av speciell Jokergas.

Alla berättelserna här leder fram till en slutuppgörelse mellan Batman och Jokern som jag alldeles nyligen redan tagit del av på annat håll (Snyder/Capullo: Batman, Volume 3, Death in the family). Det är förvisso lite trist att tre tidningsnummer från den samlingen kommer här igen, men nu får man så mycket mer.

Där Batman-volym 3 primärt följer nattens riddare när denne ställs inför det faktum att Jokern jagat och infångat flera av hans allra bästa vänner (brottsbekämparna Batgirl, Robin, Nightwing, Red Robin, Red Hood) får vi här fylliga berättelser om exakt hur Jokern gått till väga för att snärja hjältarna. Ja, i karaktärernas egna tidningar rullar de här äventyren på. Jokern planerar, lurar, jagar och kidnappar dem alla, synnerligen effektivt.

Han leker med Catwoman, planerar bröllop med Batgirl, tvingar Red Hood att slåss mot Red Robin och dödar vänner till Nightwing. Och så på slutet är alla alltså fångar tillsammans med självaste Batman…

Teen Titans är med och letar efter vänner och bekämpar fiender och det dyker upp flera superhjältar jag aldrig tidigare stött på; Kid Flash, Bunker, Arsenal, Solstice och några till.

Att sätta Snyder/Capullo som männen bakom denna bok känns lite fel. (De bidrar dock med några Batmanavsnitt). Jag vet inte vem som först kom på idén med den här Batman vs. Joker-huvudstoryn och berättelser som börjar & fortsätter i andra figurers tidningar men här finns förstås många olika författare och tecknare representerade för respektive tidning. Lyckligtvis är alla berättelserna oftast riktigt spännande och trots en mångfald av illustratörer är nästan allt riktigt elegant.

Här kommer Batman #13, 14, 17, Detective Comics #15-17, Catwoman #13-14, Suicide Squad #14-15, Batgirl #13-16, Red Hood #13-16, Teen Titans #14-16, Nightwing #14-16, Batman and Robin #15-17 från 2012-2013. Detta är våldsamma serier som inte lämpar sig för vem som helst. Jokern är tokig och oberäknelig och kanske, kanske inte vet han de verkliga namnen på de maskerade brottsbekämparna… aj då, det är illa!

Sist i boken 20 sidor med omslagsbilder från några av de ingående enskilda numren alternativt bilder som till slut inte valdes.