Wilbur Smith: Solfågeln (B. Wahlströms 1999)
(The Sunbird. 1972)

Arkeologen Benjamin Kazin är i Afrika. I åratal har han kämpat för sin teori om att fenicier koloniserat södra Afrika och för detta utstått mycket spott och spe från kollegor. Nu ser det ut som att han när som helst skulle kunna göra den sista viktiga upptäckten och få bevis som tystar alla tvivlare och gör honom världsberömd. Med sig vid utgrävningsplatsen har han sin gode vän och finansiär Louren Sturvesant samt Sally; vacker kvinna, medarbetare, hemlig kärlek.

Allt eftersom arkeologerna frilägger fler och fler bevis för Bens teori och suget efter ofattbara skatter ökar börjar de riktiga prövningarna för sällskapet. Gamla förbannelser väcks till liv och lojaliteter och känslor byter skepnad. Vänskapsband sätts på prov och hur stor är Bens kärlek till Sally när han ser Louren och henne tillsammans, som älskande?

Den stora skatten grävs fram och uråldriga guldrullar med historiska berättelser rullas upp. Förutom berättelsen om Ben, Sally och Louren får vi under sista halvan av boken följa de människor som gömde skatten där för så länge sedan. Det här är långt ifrån det bästa Wilbur Smith skrivit men köper du ett innehåll och en story enligt ovanstående så har du en stunds trevlig läsning framför dig. Det är inte utan att det är lite sorgligt också... 399 sidor.
Wilbur Smith: Monsun (B.Wahlströms 2000)
(Monsoon. 1999)

Inte många skriver äventyrsromaner som Wilbur Smith och bara det är ett extra plus. För det här känns väldigt annorlunda mot all annan litteratur på bestsellerlistorna om poliser och mördare eller om den stora kärleken som man vill åt/har förlorat etc. Här är det sent 1600-tal och det handlar om pirater, handel, sjöfart, primitiva vapen, slavar, krig mellan kristna och muslimer och mellan britter och fransmän.

Ostindiska Kompaniet har förlorat betydande skatter till pirater utanför Afrikas kust och sänder den legendariske sjöfararen Hal Courtney att lösa problemet. Äldste sonen William stannar hemma och tar hand om godset, de tre yngre sönerna (tvillingsönerna Tom och Guy och lillebror Dorian) följer med ut på havet. Och bra är väl det för bröderna hatar sin styvbror William.

Tom hittar en ung kvinna att ha sex med och bror Guy blir avundsjuk. Så avundsjuk att han försöker döda Tom. Guy lämnar båten och sen är de fiender resten av livet.

Vid en batalj med pirater kidnappas Dorian och Tom svär en helig ed att finna honom. Men fadern blir sjuk och sällskapet måste återvända hem. Där väntar William på arvet och hatet mellan Tom och William kommer förr eller senare att leda till en ny kamp för livet för Tom. Tom har inte gett upp sökandet efter lillebror och letar i flera år, men får höra att han dött och ger upp.

Ensam och fast i främmande land växer sig Dorian stor och stark och blir muslimernas ledare då de väntat på en ledare med eld i håret. Och många år senare är Tom ovetande om att han för krig mot den lillebror han trott vara död. Ja, här händer det saker hela tiden. Skörbjugg, elefantjakt, heta möten mellan förälskade personer, blixtrande svärdshugg och överfall i mörkret. Spänning till havs och på torra land och familjen Courtneys släktkrönika rullar på. 474 sidor rätt spännande läsning.
Wilbur Smith: Nefer - faraos son (B. Wahlströms 2001)
(Warlock. 2001)

Vi befinner oss i Egypten under faraonernas tid. Farao Tamose mördas av sin närmaste man, Naja, och denne utnämner sig själv till ny farao med oinskränkt makt. Alla ser inte med blida ögon på det inträffade, men den som inte spelar med blir snabbt avrättad så Najas makt växer. Det är bara ett problem. Farao Tamoses son Nefer lever fortfarande. Förvisso fortfarande riktigt ung men han är ändå den rättmätige arvtagaren till ledarskapet i landet och som sådan måste Naja förstås röja även honom ur vägen.

Med god hjälp av magikern/läkaren/den vise mannen/eunucken Taita flyr Nefer men svär förstås att någon gång framöver hämnas sin mördade fader. Och självklart ta över faraotiteln. Efter 400 sidor skall så den numera starke grabben Nefer möta den grymme farao Naja på slagfältet.

Dessförinnan upplever vi fajter mot kobror och vilda lejon, mycket vapenträning, resor till sjöss, till fots och på häst. Det tävlas bland annat i bågskytte och brottning och folk duellerar till döds. Den onde Naja och hans närmaste vänner i hög ställning rövar bort prinsessor, våldtar unga kvinnor och mördar alla som ej behagar dem. Nefer växer stadigt och finner kärleken. Taita tillber gudar, läker småsår och utför mystiska trick.

Det här i grunden en riktigt romantisk historia baserad på den klassiska kampen mellan onda och goda personer och allt utspelas i vildast tänkbara miljö. Bitvis går väl kanske tempot ner lite och man önskar sig mer action men som helhet är detta en rätt trevlig kärleks-/äventyrsroman. Varning utfärdas dock för vissa grymma våldsskildringar. 415 sidor.