Kim Småge: Containerkvinnan (Prisma 1999)
(Containerkvinnen. 1999)

En man har blivit knivmördad i Trondheims hamnområde. Polisen är på plats. Det ser ut som en uppgörelse mellan stadens utslagna, uteliggarna. Ett säkerligen ganska enkelt fall. Men så markerar en hund på platsen att något inte står rätt till med en sopcontainer och mycket riktigt, i containern hittas tre kvinnor. En redan död, två svårt misshandlade men vid liv.

Innan den nya utredningen ens kommit igång dör en av dem och den överlevande ligger på sjukan och talar inte. Kriminalassistent Anne-kin Halvorsen är som så många andra nyfiken på vem kvinnan är, vilka kvinnorna varit och vem som placerat dem i containern. Och varför? När containerkvinnan så börjar kvickna till och må bättre rymmer hon från sjukhuset och står sen ingenstans att finna. Samtidigt verkar det som om inte bara polisen letar efter henne. Otäcka personer vill också finna rymlingen.

Ja, inte så dumt det här. Ganska enkel story, strax under 280 sidor, lättläst, lagom spännande. Kul att följa en kvinnlig polis med manliga chefer och kollegor.