Michael Simon: Dirty Sally (Forum 2005)
(Dirty Sally. 2004)

Kriminalinspektör Dan Reles är en ny polis stöpt i ungefär samma form som den Ian Rankin och Michael Connelly nyttjat för sina huvudpersoner John Rebus och Harry Bosch. Reles är med andra ord också en outsider, en ensamvarg som samarbetar när han måste, men som chefer och kollegor egentligen helst vill undvika att ha att göra med. Någon som man anser är en besvärlig person och som kanske helst skulle bort från poliskåren. Någon som bär på hemligheter och massvis med egna bekymmer.

För Reles handlar det om att hantera bäste kollegans död och relationen till kollegans hustru. Reles egen hustru har lämnat honom och sedan en tid tillbaka har han lustfyllda tankar kring ex-kollegans kvinna Rachel. Han är New York-född jude verksam i amerikanska södern och snart kommer ett mycket otäckt fall att bli hans att ansvara för. Någon skickar runt delar av en ung styckad kvinna till högt uppsatta män i staden. Reles samlar ihop dem och börjar försöka pussla samman en bild av vem kvinnan varit.

Snart visar sig likdelarna tillhöra prostituerade Nikki, sörjd och saknad av ingen. Dan Reles kämpar på, mot klockan, mot kollegorna, mot korrumperade höjdare i stadens näringsliv och finner snart att hans bäste väns död kanske inte var en olycka...

Bara 293 sidor, men det är helt okej, det är lättläst med högt tempo. Lagom spänning hela tiden med små toppar av extra hetta och överraskningar då och då. Inspektör Reles är en cool snubbe jag vill läsa mer av. Betyget blir en trea åt det starkare hållet. Intressant debutbok som alltså ger mersmak.
Michael Simon: Sweet Virginia (Forum 2005)
(Bone Scissors. 2005)

Kriminalinspektör Dan Reles är tillbaka och han har fortfarande inte riktigt fattat att han är tillsammans med den vackra Rachel Velez, hans före detta kollegas kvinna. Hur kan han ha haft sådan tur? Vad ser hon hos honom egentligen? Ja, det kan man undra, för oftast är Reles ute på uppdrag. Han blir bortkallad till brottsplatser mitt i natten eller när de båda just skall få kvalitetstid tillsammans.

Ja, kanske att Rachel gjorde bäst i att dumpa honom. Hon funderar faktiskt på det. Står hon ut med att leva med en till polis, som aldrig finns där i vardagen och som när som helst kan ryckas bort, offer för en kula eller en galning med kniv? Ja, vi får väl se...

Reles har i alla fall fullt upp på jobbet. Det ser ut som att någon planerat att mörda Virginia Key, taleskvinna för de svartas rättigheter, men misslyckats och istället skjutit hennes båda barn. En unge dödad, en på sjukhus. Reles måste få tag på galningen.

Till sin hjälp har han Austinpolisens ende svarte man, James Torbett. Och han är gift och har barn, men kan inte låta bli att hela tiden tänka på den mycket vackra Virginia. Här finns psykopatiska mördare, knarklangare och militärer med kontakter att bekämpa. Reles far runt och försöker finna skytten och den som uppenbart beställt mordet på Virginia Key. När Reles kommer nära tar allt en annan vändning och storskurken tar Reles älskade Rachel som gisslan...

309 sidor lättlästa, spännande sidor med högt tempo. Michael Simon får gärna skriva fler böcker om Dan Reles.