Jenny Siler: Snabba pengar (Forum 2000)
(Easy Money. 1998)

"Man trollbinds och ryser av spänning" står det på omslaget att någon recensent skrivit i Publishers Weekly. Tja, smaken är som baken och där kan jag tyvärr inte riktigt hålla med. Det här är en rapp historia på 250 sidor där någon jagas från plats till plats och i hasorna på huvudpersonen kommer förstås de onda. Du har läst och sett det förut. Klassiskt.

Introt: Pensionären Callum lämnar över en minidisc-skiva och ger sig sen ut och nattpaddlar. Så försvinner han. Vi stiftar härnäst bekantskap med unga Alison Kerry som sedan barnsben levt med sin far och dennes polare i den "milt" kriminella världen där man smugglar sånt som smugglas kan. Idag är hon kurir och fraktar saker från en plats till en annan, från en person till en annan mottagare, tvärs över Amerika.

Hennes polare Joey har nu ett uppdrag åt henne. Ta dig till den här puben i Seattle, ta en öl, spela biljard, ta emot ett paket och åk iväg och lämna det. Enklare kan det väl inte vara. Snabba pengar. Så hon besöker förstås puben, spelar biljard, får ett paket nedstoppat i bakfickan och vips så ligger givaren död på toaletten och någon jagar Alison...

Vips så är hon ute på en biltur som går från staten Washington till Florida, med vissa stopp hos gamla bekanta. Och som sagt, hack i häl kommer bovarna som vill åt henne och minidiscen. Det verkar som om skivan rymmer viss info om Vietnamkriget, men det torde väl vara överspelat idag, typ 30 år senare. Alison är mer oroad över vem av hennes vänner under resan som förråder henne.

Typisk katt- och råttalek med ändock högt tempo och viss spänning. Boken förmår om inte annat göra mig sugen på att bila tvärs över USA.