Anita Shreve: Pilotens hustru (W & W 2001)
(The Pilotīs Wife. 1998)

Jag skulle verkligen vilja berätta slutet på boken så du förstår varför jag tycker den är mindre bra. Men det kan jag väl inte göra..? Nej, det går inte för sig. Min besvikelse är påtaglig. Det som verkade vara en så bra bok (av baksidestexten att döma) visade sig (i mitt tycke) vara en tunn (300 sidor), föga medryckande historia.

Här har vi Kathryn Lyons som vaknar av att det knackar på dörren mitt i natten. Där står en man som säger att hennes man, piloten, dött i en flygplanskrasch. Och för att göra en ganska kort historia ännu kortare påstår man att hennes man Jack avsiktligen orsakat kraschen, något hon naturligtvis inte kan tro på.

Allt eftersom dagarna går hittar Kathryn lappar med främmande telefonnummer och mystiska meddelanden om möten och paketleveranser i Jacks tillhörigheter. Snart visar det sig att hennes Jack haft stora hemligheter för henne...

Visst verkar det spännande? Ja, det tyckte jag också. Oerhört frustrerad blev jag främst på mannen som ringde på mitt i natten, sa "hej, beklagar men din man har dött" och som sen liksom bara klev över tröskeln och stannade kvar. Ajajaj, där rasar hennes liv ihop och den främmande mannen kliver in och tröstar henne, typ resten av boken.

Och då har vi den Stora Hemligheten kvar som visserligen är stoooor, men hur sjutton lever man för att hålla den dold och hur är man funtad när man skaffar sig en sådan hemlighet? Hur länge tror man den kan hållas hemlig? Nu blev du nyfiken, va?