Jim Shooter & Mike Zeck: Secret Wars (Marvel. 2011)
En mystisk kraft lockar flera superhjältar till Central Park i New York. Spindelmannen, Hulk och delar av grupper såsom Fantastic Four, Avengers och X-Men tar sig dit oberoende av varandra, bara för att plötsligt försvinna i tomma intet.

Lika hastigt som de försvann från planeten Jorden lika kvickt dyker de upp, alla tillsammans, på en jättelik rymdstation i en främmande galax. På annat håll finns motsvarande sammanslutning med elaka superskurkar. Här materialiseras Dr Doom, Dr Octopus, Ultron, Galactus, Lizard, Molecule Man och många andra.

De båda sällskapen tittar ut mot stjärnorna och ser plötsligt somliga av dem slockna, planeter exploderar, ja en hel galax verkar förstöras, försvinna i intet. En röst hörs, en röst som uppmanar dem alla att döda sina fiender och att allt de drömmer om kan bli verklighet. Alla känner att rösten talar sanning, någon okänd därute har verkligen förmågan att ge dem allt vad de önskar…

Galactus, som väl får sägas vara i en klass för sig själv när han matchas mot övriga skurkar och hjältar, ser en möjlighet att bli av med sin hunger, en hunger som får honom själv att faktiskt förtära hela planeter i olika galaxer då och då. Han sticker genast iväg ut i rymden på jakt efter den okände som talat. Efter honom, sugen på mer makt, följer Dr Doom. Det gäller tydligen att ta för sig…

Men både Galactus och Dr Doom verkar inte betyda mer än flugor för den okände. Deras färd ut i rymden tar hastigt slut, de kastas tillbaka dit de kom ifrån. Kidnapparen, om man ser den okände som en sådan, skapar en planet för alla att strida på. De båda gängen förflyttas till två olika platser och alla inser att det strax kommer att bli bråk. På något sätt är det givet att sällskapen med hjältar måste strida mot superskurkar. Lika självklart blir det interna stridigheter i respektive grupp för naturligtvis kan inte alla hålla sams.

Somliga, både hjältar och skurkar, anser sig vara förmer än andra och går sina egna vägar. Dr Doom är en sådan bland skurkarna. Och Magneto som många anser vara en skurk har faktiskt hamnat i hjältegänget. Varför kan man undra? Ja, det är det många som gör…

Här blir det massor med action, massor med intriger, allianser och lurendrejeri. Kärlek blir det också. En av de mesigare killarna visar sig vara en av de allra mäktigaste, Molecule Man finner en kvinna att älska i Volcana. På annan plats är det Human Torch och Colossus som faller för samma tjej…

Spider-Man får en ny svart dräkt, Captain Americas sköld går sönder. Dr Doom blir mäktigare än han någonsin varit och Reed Richards, Mr Fantastic, varnar alla för att bråka med Galactus.

Kommer någon sida att klassas som segrare? Kommer den okände som alla börjar kalla Beyonder att visa sig, är denne någon som låter sig besegras? Kommer alla hjältarna hem igen? Fullt ös, medvetslös…

346 sidor serier (Secret Wars #1-12) och därtill några sidor med skisser, fakta om Secret Wars tillkomst, actionfigurer etc.

Förresten, om rätt skall vara rätt, måste jag berätta att det inte enbart är Mike Zeck som illustrerat allt. Ett par av de ingående tidningarna har Bob Layton ritat, men det går nästan inte att skilja deras respektive stilar åt, så Zeck eller Layton kan kanske kvitta. Manuset står Jim Shooter för hursomhelst.
Jim Shooter & Al Milgrom: Secret Wars II (Marvel. 2011)
Var det Beyonder som förflyttade ett gäng hjältar och skurkar till sina hemtrakter i en främmande galax i ”Secret Wars” är det nu dags för Beyonder att besöka Jorden. Han är fortsatt nyfiken på människorna och deras drivkrafter.

Flera år efter händelserna Secret Wars dyker Beyonder upp i Colorado hos Molecule Man och hans sambo Volcana. Beyonder som är närmast att betrakta som en gud kan faktiskt åstadkomma precis vad som helst. I sin galax är han precis allt! Nu är det upplagt för kaos, stor fara och skratt när den allsmäktige skall bekanta sig med för människorna rena självklarheter. Beyonder har ingen aning om vad som menas med att vara hungrig och äta mat, varför man bär kläder eller behöver pengar.

Beyonder hjälper onda män till mer makt och rikedomar, blir förälskad i superhjälten Dazzler och förvandlar hela hus till rent guld med en handviftning. I syfte att göra gott för mänskligheten utrotar han självaste Döden men det får förstås konsekvenser det också…

Han må vara naiv och lättlurad men är samtidigt nyckfull och supermäktig och kan inte lämnas utan tillsyn! Beyonder hamnar på kollisionskurs med Avengers, New Mutants, Alpha Flight, Hulk och många fler… Han dödar somliga med samma lätthet som han ger andra döda livet åter och försöker till och med förvandla sig själv till en verklig människa.

Ja, de nio Secret Wars II-tidningarna som utgör den här boken är mest röriga och lite knasiga. Allt är alldeles för överdrivet till och med i en superhjältevärld. Berättelsen har ett löjets skimmer över sig och är en synnerligen dålig fortsättning på utmärkta Secret Wars. Riktigt fult tecknad är storyn också tyvärr och det hjälper förstås inte upp betyget. Secret Wars må vara en milstolpe i Marvels utgivning men del 2 kan man utan större bekymmer lämna därhän.

255 sidor serier och sedan tiotalet sidor till med omslagsbilder, skisser, reklamannonser. Manus av Shooter, bilder av Milgrom.