Sara Shepard: Lögner (B. Wahlströms 2010)
(Pretty Little Liars. 2006)

Jag såg ett avsnitt av TV-serien Pretty Little Liars på TV3 och fastnade direkt. Ah, så spännande! Såg sedan att det hela baserades på en bokserie och kände mig tvungen att kolla upp den. Kan bara säga att så här långt, efter en fyra-fem TV-avsnitt följer bok (böckerna) och TV-serien varandra rätt väl. Så kanske, kanske att det kan kvitta om du ser serien eller läser boken... Men visst, något lite extra får du säkert i böckerna och något lite skiljer sig förstås alltid åt. Riktiga fans kollar såklart upp båda…

Här har vi tonårstjejerna Alison, Emily, Hanna, Aria och Spencer som är bästa kompisar. De går i sjuan på Rosewood Day School och delar allt som bästa kompisar gör. Massor av saker har de gjort tillsammans (inte allt är bra saker) och gängets ledare, i den mån en sådan finns, är väl snygga, duktiga, självsäkra Alison.

Så en kväll, efter ett pyjamasparty de haft, försvinner Alison spårlöst och sökandet efter flickan blir omfattande men resultatlöst.

Det en gång så sammansvetsade kompisgänget som upplevt så mycket upplöstes, vännerna gick skilda vägar, fann nya vänner, någon flyttade utomlands med familjen. Hela tiden undrade man vart Alison tagit vägen, vad hade hänt? Men gåtan fick aldrig någon lösning.

Nu har tre år gått och tjejerna är åter samlade i Rosewood. Äldre, mer mogna, kanske inte riktigt de tjejer de en gång var. Alison är fortfarande borta. En ny familj har flyttat in i hennes hus.

Plötsligt, när tjejernas nya liv börjar ta fart, börjar det hända saker. Flickorna får mystiska meddelanden i sina telefoner från den okände figuren A. Denne A berättar saker för dem som bara deras gamla vän Alison kan veta, hemligheter som de var och en aldrig någonsin berättat för någon annan. Men om det nu är Alison som hör av sig, var är hon nu? Var har hon varit? Vad vill hon?

De här hemligheterna som A känner till visar sig vara saker som Emily, Spencer, Aria och Hanna aldrig i livet vill skall komma ut… Extra komplicerat blir det hela av att gänget tydligen tillsammans med Alison som pådrivare och ytterst ansvarig varit med och gjort en flicka blind!

Lättläst, spännande hela vägen. 224 sidor.
Sara Shepard: Hemligheter (B. Wahlströms 2010)
(Även utgiven på svenska under titeln Felfri.)
(Flawless. 2007)

Mysteriet fortsätter. De hotfulla SMS:en från den okände A har fortsatt att dyka upp i Arias, Emilys, Spencers och Hannas mobiltelefoner. Denne A vet hemligheter om tjejerna ingen annan vet och länge trodde de att det var deras sedan länge försvunna kompis Alison som på något sätt låg bakom det hela, men nej, så kan det inte vara.

Man har precis funnit Alison död, nedgrävd i sin gamla trädgård. Den nya familjen i Alisons gamla bostad skulle anlägga en pool, och där i jorden fanns hon. Så Alison är verkligen död och har varit det länge. Men vem mördade henne? Varför? Och vem sjutton är då A som verkar veta precis allt om tjejerna?

Flickorna försöker att leva vidare efter att ha begravt sin kompis. Det handlar om tonårsliv, relationer, skola och annat. Och de skrämmande och ibland både retsamma och hotfulla SMS:en återkommer.

Aria är tillsammans med sin engelsklärare. Hon har också sett sin pappa vara otrogen men aldrig sagt någonting till sin mamma. Emily har pojkvän men funderar över om hon är lesbisk. Hon är rejält attraherad av granntjejen Maya.

Hanna som en gång varit fet och impopulär och har kämpat för att bli smalare, snygg, med i innegänget, funderar kring sex med sin pojkvän, saknar sin pappa och har lätt för att i stressade situationer proppa i sig onyttigheter.

Spencer är plugghästen och präktigheten personifierad och har en historia av att stjäla storasysterns pojkvänner och nu har hon dessutom lämnat in en skoluppsats som hon snott av syrran. Ah, vad är det som får henne att bete sig så här? Är det ens bara hennes fel?

Alla har de alltså saker de vill dölja för omvärlden. Hur skall de kunna avslöja och stoppa den lömske A? Kan A månne vara Toby Cavanaugh, allmänt uppfattad som en knäppskalle och syster till tjejen som Alison och de andra tjejerna gjorde blind? Kan det vara han som vill hämnas? 255 sidor.
Sara Shepard: Skandaler (B. Wahlströms 2010)
(Även utgiven på svenska under titeln Perfekt.)
(Perfect. 2007)

A är inte Toby Cavanaugh. Toby har tagit livet av sig och oönskade SMS kommer fortfarande och skrämmer upp våra vänner Aria, Emily, Hanna och Spencer.

Arias tillvaro är allt annat än behaglig. Arias mamma och pappa har separerat och Arias mamma kan inte förlåta att dottern vetat om pappans otrohet men aldrig sagt något. Nu är Aria ihop med Hannas före detta pojkvän men kan ändå inte sluta tänka på sin älskade lärare…

Emilys tillvaro är allt annat än behaglig. Hon sörjer Tobys död och hennes familj har tydligt signalerat att Emily inte skall umgås med den färgade grannflickan. Ah, det handlar ju inte bara om vänskap. Emily funderar ju till och med på om hon och Maya skall bli ihop. Emily är ju kanske lesbisk, hur vet man sådant förresten? Och vad skulle mamma och pappa säga då, om de fick veta?

Hannas tillvaro är allt annat än behaglig. Den före detta kompisen Aria har tagit över hennes pojkvän och nu verkar det dyka upp slitningar i relationen till kompisen Mona. Hanna stoppar i sig alldeles för mycket snask och börjar lägga på sig oönskad vikt.

Spencers tillvaro är inget vidare den heller. Den uppsats hon lämnat in i skolan har hon ju snott av systern och nu verkar artikeln bli uppmärksammad i media. Spencer skall tydligen hyllas på bred front men vad kommer att hända om fusket blir känt?

En vacker dag har A tröttnat på att bara skrämma och hota flickorna och beslutar sig för att göra verklighet av sina antydningar. Somliga av flickornas många hemligheter kommer att komma till allmän kännedom…

Så tror sig en av våra fyra huvudpersoner ha listat ut vem A är och då händer det en liten olycka…

239 spännande sidor som snabbt flyger förbi. Detta är ett riktigt underhållande mysterium. Alisons mördare skall tydligen finnas i närheten men vem är det…? Man bara måste läsa vidare. Det finns fler böcker i serien.
Sara Shepard: Intriger (B. Wahlströms 2011)
(Även utgiven på svenska under titeln Otroligt.)
(Unbelievable. 2008)

Efter fyra lästa böcker och 12 avsnitt jag sett av TV-serien börjar berättelserna skilja sig åt på ganska många punkter, även om det grundläggande mysteriet kring A fortfarande är detsamma och i centrum. Somligt i böckerna har inte alls omnämnts i TV-avsnitten, på samma sätt som en del helt nya saker dyker upp på TV men saknas i bokform. Eller i alla fall inte har dykt upp i de första fyra romanerna. Men det finns ju fler delar av såväl bok- som TV-serie, så man vet ju aldrig…

Nåväl, den flicka som listat ut vem A verkligen är har just blivit påkörd och ligger i koma på sjukhuset. Olyckligtvis (naturligtvis!) hann hon inte berätta för någon om detta så de andra vännerna svävar fortfarande i ovisshet kring A:s identitet.

Den okände A strör salt i såren och skickar avslöjande meddelanden till tjejernas familjer och vänner och plötsligt är många av deras hemligheter inte längre så hemliga.

Nu vet folk att Aria har en affär med sin äldre engelsklärare. Spencers plagierade skolartikel är också avslöjad liksom det faktum att Emily kysst Maya, ja där finns det ju till och med fotobevis. Hannas relation med vännen Mona får sig också en massa törnar när hemligheter, lögner och missförstånd sprids via SMS.

Stackars Emily skickas till och med iväg till avlägsna släktingar när det kommer fram att hon gillar tjejer. Föräldrarna är helt förkrossade och vet inte hur de skall hantera det hela. De klarar inte av att ens se dottern! Hur bara kan hon gilla tjejer? Vad har de gjort för fel? Typ.

Aria försöker jäklas med pappans nya flickvän och vill ha brorsan med sig i projektet, men det slår väl inte alldeles väl ut.

Överlag fortsätter mysterierna och vardagslivet för flickorna men jag plockar bort en stjärna i betyg jämfört med föregående delar. Det är lite för mycket tjafs mellan Hanna och vännen Mona kring deras planerade fester och ja, som helhet inte fullt så spännande eller mystiskt som i böckerna innan. En tjej ligger ju också mest i sin säng på lasarettet delar av boken.

Naturligtvis har Sara Shepard en överraskning eller två att bjuda på mot slutet. Någon dör men tro inte att mysteriet har fått sin lösning än. Det finns som sagt fler delar att läsa och det kommer jag garanterat att göra, detta är en härligt underhållande bokserie. 255 sidor.
Sara Shepard: Frestelser (B. Wahlströms 2011)
(Även utgiven på svenska under titeln Syndig.)
(Wicked. 2009)

Den verkliga identiteten på personen bakom signaturen A som låg bakom de många mystiska, hotfulla och informativa SMS-en till våra huvudpersoner Emily, Hanna, Aria och Spencer är avslöjad. A var Hannas kompis Mona. Nu är Mona död och hur hemskt det än är skall väl ändå tillvaron nu bli lugnare för tjejerna...?

Deras kompis Alisons mördare är fast. Med största sannolikhet är det Ian Thomas som bragt flickan om livet då för flera år sedan. Nu sitter han häktad i väntan på rättegången. Även det känns skönt för flickorna som vill ha galningen bakom lås och bom å det snaraste.

Men, självklart, i den här serien går det inte att ta något för givet. Snart är Ian Thomas på fri fot och SMS-en från signaturen A fortsätter att komma…

Aria flirtar med en kille som blir tillsammans med hennes egen mamma. Hanna skapar ett nytt litet innegäng med sina forna fiender och sin elaka styvsyster, det går heller inget vidare. Spencer misstänker att hon är adopterad och Emily får känslor för musikern Isaac. Är hon kanske inte lesbisk längre, eller? Jo, nej, kanske. Ah, det är svårt att veta.

På 233 nya sidor fortsätter mysteriet med Alisons mördare och mystiska SMS från A. Mycket är fortfarande oklart och fortsätter vara så även efter denna den femte bokens slut… Kanske att det hela ändå inte är så värst spännande längre. Eller, jo kanske lite. Serien var dock som bäst i de första tre böckerna. Men det finns ju fler delar...