Sidney Sheldon: Säg mig vad du drömt (Albert Bonniers Förlag 1999)
(Tell Me Your Dreams. 1998)

Ashley tror sig vara förföljd. Hon har känslan av att någon smyger på henne, tar sig in i hennes bostad och rotar bland hennes saker. Nu har en arbetskamrat till henne hittats mördad och kastrerad, en arbetskamrat hon själv besökt för inte så länge sedan.

På Ashleys arbetsplats finns också Toni och Alette. De är också tjejer i farten som söker spänning och kärlek och rör sig ute på diskotek, pubar och liknande. Även killar de varit ute med hittas snart mördade och kastrerade. Allt framstår som ett stort mysterium innan alla spår pekar på att Ashley är gemensam nämnare i det hela. Snart står hon anklagad för flera mord och en bisarr rättegång tar vid.

De här 352 sidorna börjar onekligen spännande men när det hela får sin förklaring och det hela blir en rättsprocess går boken genast ned i en svacka. Ett långt stycke av boken ägnas åt de hopplösa ansträngningar och juridiska krumbukter i rättssalen som Ashleys försvarsadvokat tvingas till. Och detta är väl sådär måttligt spännande. Efter en spännande start och sedan en lång utförsbacke blir totalbetyget en trea åt det svagare hållet.
Sidney Sheldon: När himlen faller ned (Albert Bonniers Förlag 2001)
(The Sky Is Falling. 2000)

Sheldon har alltid varit lättläst, så även nu. Men om det handlar om att göra ett bestående intryck med sin bok misslyckas han storligen. Det här är som ett lättsmält avsnitt av en medelmåttig TV-såpaserie. Underhållning för stunden, inget mer. Med den här boken kan du slå ihjäl ett par timmar, sen lägger du den åt sidan och säger jaha. Mer blir det inte. Karaktärerna lär vi bara känna på ytan och de är stereotypa, antingen sliskigt genomgoda eller djävulskt onda. I det här fallet är även de till synes goda personerna onda... eller?

Dana Evans är stjärnreporter på TV. Alla känner henne. Alla älskar henne och hennes program. Tittarsuccé följer på tittarsuccé, ständigt nya rekord. Så gör Dana en intervju med Gary Winthrop, en annan av Amerikas älsklingar, rik som ett troll, stilig som få och singel. Under den därpå följande natten blir han mördad i sitt hem av taveltjuvar. Tragiskt!

När Dana kollar vad tidningarna skriver visar det sig att släkten Winthrop nu genom den ena tragiska olyckan efter den andra helt dött ut - och det på bara ett halvår. Systern kraschade med ett träd när hon åkte skidor. Brorsan dog i en trafikolycka. Mor och far innebrända. Allt avskrivet som olyckor.

Men naturligtvis är det inte olyckor. Dana Evans är övertygad om att någon systematiskt tagit livet av den älskade, beundrade, rika, legendariska familjen. Men vem och varför? Ju mer hon snokar desto skrajare blir de skyldiga. Snart tycker sig Dana se spöken på ljusa dagen, men visst, det finns mikrofoner och kameror som följer henne överallt. Vem kan hon lita på?

Det är bara lagom intressant, det här. Konspirationer och paranoia så det räcker och blir över, men bara medelspännande med ytliga karaktärer och en alltför otrolig story. Och ovanpå detta en helt otroligt lyckosam hjältinna som lyckas med allt i alla jordens hörn. Inte en av Sheldons bästa, men ett par, tre timmars fullständig verklighetsflykt. 320 sidor.
Sidney Sheldon: Vid horisontens rand (Albert Bonniers Förlag 2004)
(Are You Afraid of the Dark? 2004)

Forskaren Gary flyger in i en orkan. Forskaren Mark kastar sig ut från Eiffeltornet. Forskaren Richard hittas sönderslagen under en bro och forskaren Franz är försvunnen. Alla jobbade de för Kingsley International Group, världsledande inom forskning kring nationell säkerhet, kommunikationer, mikrobiologi och miljöfrågor.

Nu är de döda, och någon verkar vilja veta vad deras närmaste kan tänkas känna till om männens arbete. Franz´ hustru hittas död i badkaret och Garys syster svävar mellan liv och död på sjukhuset efter att ha varit med om en brand. Två av änkorna förstår snart att dödsfallen inte är en slump och tvingas fly för livet samtidigt som de försöker förstå vad som egentligen händer.

Trots att professionella mördare med obegränsade resurser är dem i hälarna hela tiden lyckas de mirakulöst undkomma döden igen och igen. Och igen. Och självklart till slut stå där som överlevare med svaren i hand när bovarna är oskadliggjorda. Till en början mer mystiskt än spännande med alla dödsfall till höger och vänster. Snart blir det kattens lek med råttan i en fly-för-livet-roman man känner igen från hundratals liknande berättelser. Fullkomligt otroligt men samtidigt föga originellt. En supersvag trea i betyg eller underbetyg kan kanske kvitta. Detta är inte Sheldons bästa bok. 335 sidor.