Sidney Sheldon: Bellamys hemlighet (Bonniers 1992)
(The Doomsday Conspiracy. 1991)

Om du inte har något emot en helt otrolig historia med ett fantastiskt slut och ett budskap som inte är av denna världen (!), ja då har du en bra bok att läsa här. Sheldon skriver som alltid lättläst, mycket dialog och med en story du kommer in i direkt. Börjar du läsa boken är den slut efter ett par, tre timmar. Det är som ett lättsmält avsnitt av din favoritsåpa på TV, fast som 357 sidor roman istället.

Kommendörkapten Robert Bellamy får i uppdrag att lokalisera de turister som kan ha sett en av NATO:s mycket hemliga väderballonger störta i de schweiziska alperna. Hur många turister som var med på den där bussresan i trakten där ballongen kraschat vet myndigheterna inte, ej heller vad de heter eller var de kom ifrån. De som var intresserade av en busstur i alperna kunde komma från gatan, köpa sig en kontantbiljett och åka med. Det verkar bli ett tufft uppdrag och det enda Bellamy fått veta är att alla inblandade bara måste hittas.

Så Bellamy reser till Schweiz, tar kontakt med resebolaget och bussens chaufför och börjar sakta men säkert leta reda på den ena resenären efter den andra, utspridda i världens alla hörn. Och strax efter det att Bellamy rapporterar om de funna alpturisterna tas de av daga, en efter en. När Bellamy märker att de personer han letat reda på drabbats av olika olyckor fattar han att han själv skall bli det sista offret. Kan det kanske ha att göra med att den kraschade väderballongen inte var en väderballong?
Sidney Sheldon: Iskalla stjärnor (Bonniers 1993)
(The Stars Shine Down. 1992)

Lara Cameron växer upp i ett kärlekslöst och fattigt hushåll. Men trots en taskig uppväxt lyckas hon mot alla odds med vad hon förutsatt sig. Att skapa ett av världens finaste hotellimperium. Med tur, skicklighet, snyggt utseende och en massa jävlaranamma så lyckas hon i en mansdominerad bransch och snart syns hennes skapelser i hela Amerika och även utomlands.

Det som börjar med enastående vackra hotell med största möjliga lyx, fortsätter med bostadshus och kontorsfastigheter. Alla naturligtvis främst i sitt slag. Lara siktar in sig på att få bygga världens högsta skyskrapa och miljoner och åter miljoner dollar är i omlopp. Lara kunde inte ha det bättre. Vännerna är pålitliga och arbetarna älskar henne. Hon blir förtjust i den äldre stjärnadvokaten Paul Martin och går i säng med honom. Han är förvisso gift men inte kan han motstå Laras charm. Tillsammans driver de igenom affär efter affär.

En dag inser Lara att även om Paul är snäll, vänlig och trevlig och har kontakter (med maffian!) är hon inte kär i honom. Riktigt härligt förälskad blir Lara först när hon träffar drömprinsen, den världsberömde pianisten Philip Adler och inser att hon bara måste ha honom! Det är någonstans där när Lara byter älskare och prioriterar annat än jobbet som det börjar gå snett i hennes liv...

En typisk Sheldon-roman med en högst måttlig dos spänning. Skyskraporna skjuter mot höjden och lite intriger i byggbranschen bjuds det på, men det hela är så där lagom präktigt, tillrättalagt och smågulligt så det känns blekt som helhet. Medelbetyg åt det svagare hållet. 377 sidor.
Sidney Sheldon: Inget varar för evigt (Bonnierförlagen 1994)
(Nothing Lasts Forever. 1994)

Som i så många andra Sheldon-romaner kastas läsaren direkt in i hetluften. Den unga läkaren Paige Taylor är i domstolen och står åtalad för att ha mördat en patient. Allt pekar på hennes skuld och en fällande dom anses mycket trolig.

Så backar berättelsen flera år och vi får vara med om när Paige som nybliven färdig läkare kommer till det stora sjukhuset och träffar de lika unga, osäkra läkarkollegorna Kat och Honey. De flyttar in tillsammans och över totalt 319 sidor får vi vara med om deras arbets- och privatliv i San Francisco. Paige väntar på att hennes älskade skall komma hem från läkararbete för WHO. När han till slut hör av sig är han gift med en annan kvinna. Honey är kanske inte så värst skicklig i läkaryrket men kan fantastiska trick som få män kan motstå. Kat är vacker och duktig, men färgad och därför i underläge. Hennes brors kriminella aktiviteter hotar dra Kat i fördärvet.

Det är sexuella inviter från manliga läkare, det är fördomar mot kvinnliga läkare, det är sjukhusromanser och intriger, avundsjuka och slitsamt arbete. De tre vännerna kämpar hårt på alla sätt. Och så är vi tillbaka i nutid där en av läkarna mördats och en annan nu alltså står anklagad för mord. Lättläst och klichéfylld men utan tvekan underhållande för stunden.
Sidney Sheldon: Julias arv (Bonnierförlagen 1996)
(Morning, Noon and Night. 1995)

En ny bok om världens rikaste och mäktigaste... Här heter han Harry Stanford och är mångmiljardär, van att få det han pekar på och avskydd av sina vuxna barn. Harry märker att han är förföljd och vidtar åtgärder för att skaka av sig förföljarna. Han flyr med flyg och till sjöss. Självklart har han eget flygplan och lyxig båt, och båda står de alltid redo för hastiga avfärder.
Nu vill det sig tyvärr inte bättre än att Harry under sin flykt beordrar sin kapten att färdas in i ett oväder under uppsegling. Och vips faller Harry Stanford överbord och flyter iland död. Det går ett ramaskri genom finansvärlden men för arvingarna Tyler, Kendall och Woody blir det som en dröm som gått i uppfyllelse. Allesamman är de rätt framgångsrika på egen hand men bär på hemligheter och är i skriande behov av pengar. Nu är de goda för miljarder! Härligt.

På annat håll, ovetande om faderns död, finns en halvsyster till arvtagarna. Julia Stanford skall ha sin del av arvet. Det är upplagt för intrigerande och lurendrejerier i kampen om pengarna. En bok värd exakt 2,5 i betyg. Lättläst som alltid med Sheldon, men den här gången inte så värst spännande. Tyvärr är detta också ganska förutsägbart och de överraskningar och vändningar författaren bjuder på har läsaren redan sett komma långt tidigare. Jag velar i betyget och avrundar dessa 2,5 nedåt. Sorry Sheldon! 310 sidor.
Sidney Sheldon: En kvinnas plan (Albert Bonniers Förlag 1997)
(The Best Laid Plans. 1997)

Leslie Stewart är smart och vacker och jobbar på reklambyrå. Hon får i uppdrag att ta hand om Oliver Russels kampanj för att bli guvernör i Kentucky. Oliver är känd, framgångsrik och stilig, en av traktens mest eftertraktade ungkarlar. Leslie faller direkt för honom och snart planerar de båda sitt gemensamma bröllop.

Någon vecka innan bröllopet ringer tidningarna till Leslie och berättar nyheten att hennes kille gift sig i Paris med dottern till en senator Davis. Hon är dumpad och bortgjord! Inget annat än en gruvlig hämnd finns det tankar på i Leslies hjärna.

Samtidigt som Leslie planerar för hämnd, följer vi Oliver Russels liv som guvernör, presidentkandidat och som faktisk president i USA! Helt i händerna på mäktiga män i kulisserna (bland annat senator Davis!) blir Oliver en nickedocka som gör som han blir tillsagd. Det enda han själv klarar av är att vänsterprassla, vilket han gör så ofta han kan. Hans stab gör allt de kan för att hemlighålla hans älskogsstunder med allsköns kvinnor.

Läsaren följer också utrikeskorrespondenten Dana Evans som rapporterar från ett krigshärjat Sarajevo och som sakta men säkert blir en berömdhet.

Det börjar som en kärleksroman och glider alltmer över till att bli en thriller. Unga kvinnor som haft samröre med president Oliver Russel hittas döda och Vita Huset lägger locket på. Leslie Stewart ser här en chans att få hämnd och sänka självaste presidenten och snokar vidare men alla som vet nåt om Russels vänsterprassel dör alltså en efter en...

287 sidor som är hur lättlästa som helst. Det är högt tempo boken igenom, mycket dialog och i ett nafs är boken slut och så var det inte mer med det. En måttligt spännande Sheldonbok. Det finns bättre, det finns sämre. Detta är helt okej om än ganska otroligt.