Lisa Scottoline: En hotad kvinna (Egmont Richters 2000)
(Legal Tender. 1996)

Advokaten Benedetta ”Bennie” Rosato driver advokatfirma tillsammans med sin kille Mark. Bennie kämpar hårt med att försvara en ung kille (Bill) som hamnat i trassel på grund av sin dominanta flickvän (Eileen). Bill är egentligen harmlös men han ställer upp och gör sin flickvän till lags. Då kan det gå snett.

Det är hon, Eileen, som är den tokiga, kanske rentav en farlig person. De hotelser hon slänger ur sig till höger och vänster är det dock bara Bennie som fäster sig vid och varnar andra för. Men både Bill och Eileen frias. Så börjar det köra ihop sig på allvar. Bennie får höra rykten om att hennes personal är missnöjd och vill lämna firman. Det ryktas också att även hennes partner Mark vill iväg, inte bara från firman utan även från Bennie.

Mark är numera kär i Eve, en annan advokat som också jobbar på advokatbyrån. De tänker öppna eget och ta både viktiga klienter och kollegor med sig. Kaos och panik! Vad händer egentligen? Allt blir officiellt och pang, bom, nästa dag är Mark död! Och så dör Bill också...

Allt pekar förstås mot Bennie, som inte fattar någonting, oskyldig som hon är. Hon tvingas ömsom gå under jorden, ömsom klä ut sig och vistas öppet för att själv kunna finna sanningen och en mördare bland främlingar och vänner. Tja, lite småintressant på sin höjd, inte speciellt spännande, men ändå ok. 276 sidor.
Lisa Scottoline: Att riskera allt (Richters 1999)
(Rough Justice. 1997)

Advokat Marta Richter har försvarat mordmisstänkte Elliot Steere och juryn har gått för att överlägga. Allt pekar på ett frikännande. Visst var det självförsvar när rike, vite Steere sköt ihjäl den färgade knivbeväpnade uteliggaren som mitt i natten närmade hans tjusiga Mercedes..?

Då tar Steere tillfället i akt och berättar sanningen för Marta; jodå det var allt ett planerat mord, inget annat. Marta blir med rätta förbannad och tänker sannerligen inte låta en mördare komma undan trots att hon ännu är mannens försvarsadvokat! Nu har hon 24 timmar på sig att hitta fällande bevis och ställa allt till rätta.

Marta drar sig inte för att försöka manipulera juryn som sammanträder. Fast Elliot Steere har förstås redan mutat en jurymedlem och har dessutom kontrakterat mördare som håller ett öga på hans advokat och dennes medhjälpare...

Precis som John Grisham har Scottoline lämnat advokatyrket för författande på heltid, och det gör hon bra. Högt tempo, spännande rakt igenom. Detta gav mersmak. Klart mycket bättre än somligt Grisham skrivit i samma genre. 351 sidor.