Scott Frost: Djävulsk risk (Wahlström & Widstrand 2006)
(Run the Risk. 2005)

Frosts romandebut är en riktig knockout men det var väl nästan bara att vänta eftersom han skrivit manus till sådana kult-TV-serier som Twin Peaks och Arkiv X. På 364 sidor driver han upp ett högt tempo redan från start, sidorna flyger förbi och vi får stifta bekantskap med en av de värsta galningar jag nånsin läst om i en thriller. Detta var något man inte ville sluta läsa.

Huvudperson är Alex Delillo vid Los Angeles mordrotel. Hon är kommissarie och ensam mamma till tonårsdottern Lacy som precis när boken börjar deltar i en skönhetstävling som slutar i fullkomligt kaos. Strax därpå har en blomsterhandlare skjutits till döds, ett hus halvt sprängts i luften och en bil hittats övergiven med rutan krossad och nycklarna kvar i tändningen. Någon har uppenbarligen suttit i bilen, dragits ut och försvunnit. Det verkar vara Lacys bil...

Ja, det blir fullt upp. Frost presenterar en gäckande bombterrorist/galen seriemördare som uppenbarligen älskar att ta livet av folk på de mest spektakulära sätt. Kommissarie Delillo och hennes mannar ligger hela tiden minst ett steg efter den intelligente okände. Mer skall inte sägas. Kan verkligen rekommenderas!
Scott Frost: Var inte rädd (Wahlström & Widstrand 2008)
(Never Fear. 2006)

Ahhh, vad är det här? Så himla trist! Jösses vilken helomvändning. Frosts första bok om kriminalkommissarien Alex Delillo var en actionspäckad berättelse där sidorna snabbt for förbi. Det var spänning från första början boken igenom. Nu bjussar Frost på dess raka motsats, en riktigt seg historia jag bara vill slippa och som tuffar på och tuffar på och aldrig riktigt tar sig. Vilken besvikelse.

Delillo får frågan om huruvida hon känner John Manning och nekar. Manning har nämligen just hittats död i ett förmodat självmord och Alex vet inget om honom. Det visar sig att Manning gjort försök att få kontakt med henne men misslyckats. Det visar sig också att Manning är den bror Alex Delillo aldrig vetat om att hon haft. Oj då.

Så synd att de aldrig fick prata med varandra. Alex är nu såklart riktigt nyfiken på vad han velat henne och börjar dessutom fundera på om hans självmord i själva verket kanske är ett mord... Brorsan verkar ha samlat info om tre mycket gamla mord på unga kvinnor där deras egen pappa faktiskt verkar ha varit den huvudmisstänkte.

Delillo börjar söka efter pappan. Någon börjar hålla koll på Delillo. Allt börjar bli mycket mystiskt och det verkar som att folk ljuger och bedrar lite varstans mest hela tiden. Vem går det att lita på. Oj, oj, oj så spännande. Nej, faktiskt inte. 306 sidor du kan hoppa över.