Orson Scott Card: Enders spel (Modernista 2013)
(Ender´s Game. 1985)

Han är bara 6 år gammal, Andrew ”Ender” Wiggin, men han måste snart rädda hela världen.

För flera decennier sedan anföll utomjordingar planeten Jorden, nu gäller det att förbereda sig inför en kommande attack, ett nytt försök till invasion kan komma när som helst. Militären söker med ljus och lykta efter framtida ledarämnen, personer som kan leda trupperna i ett kommande krig. Man söker bland barnen, vill finna intelligenta pojkar och flickor som kan tränas till stordåd.

Nu har man ögonen på Ender. Han må vara familjens minsting, som sagt bara 6 år gammal, men utan tvekan mer intelligent än hans redan riktigt smarta äldre syskon. Nu skall Ender för lång framtid skiljas från sina föräldrar, den syster han älskar och den storebror han fruktar och bege sig ut i rymden till en militärhögskola. Ender skall drillas i stridsteknik, taktik och strategi och få spela avancerade simulerade bataljer i väntan på skarpt läge. Måtte Ender hålla måttet. Måtte han hinna avsluta sin träning innan fienden anfaller...

Boken omfattar 336 sidor och de flesta av dem beskriver den unge pojkens tillvaro ensam bland främlingar, blivande vänner och fiender långt ute i rymden. Ledarna driver på stackars Ender hårt, lyckligtvis är han skärpt och tuff som stål, den lille killen.

Ender tillbringar år i träning och växer som människa och är nästan från dag ett fullfjädrat proffs på de krävande spelscenarion man utsätter honom för. Kanske, kanske kan Ender verkligen vara den hjälte som hela mänskligheten behöver...

Boken Enders spel är gripande, utan tvekan annorlunda och spännande, men också något enformig med sina ständiga strider som Ender och hans kamrater måste utkämpa mot andra gäng i kampen om att ligga högst på topplistorna över de allra bästa soldaterna. För Ender må bataljerna vara olika var gång, för läsaren är dock en strid den andra rätt lik, tyvärr, och det blir som sagt rätt många av dem under hans omfattande träning. Trots det, en fyra i betyg. Man sugs in i berättelsen, vill veta hur det går och detta må vara en Science Fiction-roman men beskrivningar av svåra rymdtermer och krånglig teknik märker man inget av. Det här är en lättläst rymdsaga!