Emelie Schepp: Märkta för livet (Wahlström & Widstrand 2014/2015)
Schepps debutroman sätter Jana Berzelius i fokus. Här i Norrköping är hon en ung, framgångsrik kvinna, åklagaren som leder förundersökningen av mordet på Hans Juhlén, verksamhetschef på Migrationsverket.

Jana får jobba nära med poliskommissarie Henrik Levin och inspektör Mia Bolander. Främst den sistnämnda har svårt för Jana. Mia har fått kämpa här i livet, kommer från fattiga förhållanden. Jana har fått allt med silversked, är självsäker, tuff, attraktiv.

Nåväl, vem har mördat Hans Juhlén i dennes bostad, skjutit ihjäl honom, och varför? Ja, den utredningen hinner knappt starta innan man hittar en åttaårig pojke mördad, också skjuten. Pojken har en pistol bredvid sig. Det verkar vara pistolen som orsakat Hans Juhléns död…

Nu har polisen och åklagare Jana två mord att utreda, och även om man troligen har funnit Juhléns mördare är man ännu en mördare kort och saknar helt motiv till dåden.

Fortsatta utredningar kring offren leder vidare till… Nej, det skall väl inte avslöjas här. Läs själv och upptäck att inte ens åklagare Jana är riktigt den man trott. Lättläst och med några överraskningar i en hemsk kriminalhistoria ifrån Norrköpingstrakten. Med en åklagare i huvudrollen hade man kunnat förvänta sig ett rättegångsdrama, något slags domstolsthriller. Men se icke. Det här är inte en sådan bok. Här har vi hårt arbetande poliser och därtill en åklagare som inte på något sätt undviker att kavla upp ärmarna och samtidigt lägga näsan i blöt… Våldsamt blir det! Märkta för livet är en debut som gav mersmak. 340 sidor.
Emelie Schepp: Vita spår (Wahlström & Widstrand 2015)
Norrköping ligger i vinterskrud, det är vitt och kallt ute. Åklagare Jana Berzelius träffar en barndomskamrat på stan och plötsligt ligger hon nedslagen på marken. Hon inser att hon måste lägga sitt förflutna bakom sig, strunta i Danilo och bara gå vidare i livet. Det kommer såklart att vara omöjligt, det finns alldeles för många hemligheter kring Janas uppväxt som pockar på uppmärksamhet, som vill komma fram oavsett vad hon tycker eller gör…

De unga flickorna Pim och Noi smugglar knark. Det kommer inte att sluta väl. Snart dör Noi på en toalett på X2000-tåget som just kommit till Norrköping och Pim flyr platsen, bara för att återigen hamna i klorna på onda figurer…

Polisen Henrik Levin och hans kollega Mia Bolander försöker identifiera de thailändska flickorna och hitta andra inblandade i knarksmugglingen. Snart är de på jakt efter Danilo och då kommer de säkert att finna en koppling till åklagaren Jana Berzelius. Det får inte ske. Jana måste återigen ta aktiv del i polisutredningen och samtidigt hålla sig undan och köra ett eget race, gå sina egna vägar för att rädda sig själv. Hennes hemliga förflutna måste fortsatt få vara hemligt, annars förlorar hon allt!

342 sidor med brottsbekämpning och vardagsliv i Norrköping. Här har vi lokalpoliser som får besök av höga polischefer från storstaden, romanser på arbetsplatsen och hemligheter. Henrik står i begrepp att bli pappa igen, Mia dejtar kanske fel kille och Jana är ju som sagt inte den man tror. Hon må vilja göra gott som åklagare, få skurkarna inlåsta, men när det kommer till att rädda sitt eget skinn kan hon gå över lik. Ja, dödat har hon ju gjort förr…

Här finns kanske inte bara en utan flera personer som är mer eller mindre falska. Det är ett intressant upplägg med en inte helt genomärlig kändisåklagare i maktens korridorer i huvudrollen. Hur länge kan hon hålla sin verkliga uppväxt, sin tatuering, sina många lögner och våldsdåd hemliga? Lagom lättläst underhållning för stunden, om än en rätt otrolig story. Men har man läst så här långt vill man ha mer…
Emelie Schepp: Prio ett (Wahlström & Widstrand 2016)
Mordmisstänkte Danilo Peña rymmer från sjukhuset i Norrköping och gömmer sig hemma hos åklagare Jana Berzelius. Det är inte direkt vad Jana själv hade önskat men nu har ju Jana och Danilo ett gemensamt förflutet med hemligheter att dölja. Dessutom påstår sig Danilo ha tagit hand om Janas gamla dagböcker som hon gärna vill ha tillbaka, så jo, Jana har inget val än att öppna dörren för Danilo.

Ambulanssjuksköterskan Philip tar extra skift och får åka på en mängd uppdrag som visar sig vara långt mer hemska än förväntat. Att en stackars kvinna dör av sin hjärtinfarkt är förstås illa nog men de följande utryckningarna leder till personer som förlorat sina händer, sin tunga, sina ben... Det får väl ändå sägas vara SOS Alarm utöver det vanliga.

När polisen kopplat ihop fallen ser de förstås Philip själv som den mest misstänkte. Han å sin sida har också sett ett samband mellan offren och inbillar sig att han står härnäst på tur...

Även Jana Berzelius blir som privatperson involverad i samma härva av mord. Och som vanligt drar sig Jana inte för att själv begå mord om det kan skydda henne och hennes hemligheter ännu ett tag.

Prio ett, den tredje boken i serien är utan tvekan den bästa hittills. En mycket lättläst, lättsmält och lagom underhållande historia. Spännande är den ju också. Betygstrean är stark. Du bör dock absolut läsa böckerna i ordning. Janas uppväxt som ju sannerligen varit speciell och som naturligtvis format henne till den hon är löper som en röd tråd genom romanserien. 360 sidor.
Emelie Schepp: Pappas pojke (Harper Collins Nordic 2017)
Sam ger sig iväg till affären. Då ringer sonen och berättar att någon okänd man just tagit sig in bostaden. Sam rusar förstås hem bara för att finna hustrun död på hallgolvet och sonen försvunnen!

Poliserna Henrik Levin och Mia Bolander ägnar större delen av bokens 396 sidor åt att söka efter mördaren och den kidnappade pojken. Det är uppenbart att det är något som Sam inte vill berätta. Polisen får dra information ur honom och även konfrontera honom med saker som andra sagt och som går tvärtemot vad Sam berättat. Ur ett läsarperspektiv är det inte spännande alls, bara riktigt frustrerande att följa en tjurig Sam som tydligen kräver polisens hjälp men själv inte vill samarbeta och vara ärlig. Jag menar, sonen han säger sig älska är saknad och ändå håller han på och fjantar sig... Smått löjligt kan jag tycka.

Nåväl, på annat håll sitter skurken Danilo Peña i fängelse. Han vill bara snacka med Jana Berzelius, ingen annan. Det säger åklagaren Per nej till, så Danilo vidtar inifrån fängelset åtgärder för att ändra Pers ställningstagande i frågan...

Jana vill förstås inte alls ha mer med Danilo att göra och skurkens intresse för just Jana gör ju att hon själv alltmer får blickarna på sig. Vad har en skurk som Danilo för intresse av henne egentligen? Ja, Jana vill naturligtvis inte på något sätt kunna kopplas till Danilo, även om de har ett långt och mycket kriminellt förflutet tillsammans... För att fortsätta med sitt liv som vanligt tvingas Jana återigen att begå mord och hemlighålla allt kring dåden.

Naturligtvis halkar Jana även in i sökandet efter 6-årige Jonathan. Det fallet visar sig förstås också ha kopplingar till hennes egna hemligheter...

Pappas pojke, den fjärde delen i bokserien är lättläst men tyvärr inte i klass med den föregående Prio ett vad gäller spänning.
Emelie Schepp: Broder Jakob (HarperCrime 2019)
Norrköpingspolisen har ett par mord och ett försvinnande att klara upp.

Först försvann Sonja, sen dök hon upp död i Strömmen. Efter det var det Frida som försvann och dog. Nu saknas Johanna.

En av få ledtrådar pekar på att Simon är inblandad, men han sitter inlåst på rättspsykiatrisk avdelning och är såklart inte mördaren, men vad vet han? Simon vill inte prata...

Polisen har inget annat val än att göra en uppgörelse med en annan intagen på samma rättspsykiatriska klinik, brottslingen Danilo Peña.

Åklagare Jana Berzelius som har ett mycket komplicerat och hemligt förflutet med denne Peña ser gärna att han släpps fri. Hon vill få en chans att själv döda honom. Eller? Tja, det är komplicerade känslor inblandade.

Dödar gör hon i alla fall, flera gånger. Och verkar komma undan med det också... Allt är lättläst och lagom spännande. Mest intressant är förstås relationen mellan stadens åklagare och den inlåste brottslingen Danilo Peña och det faktum att Jana kanske är den värste mördaren av dem alla, men de bitarna utforskas inte nämnvärt mycket i denna berättelsen. Men det blir säkert minst en bok till i den här serien framöver... 392 sidor.
Emelie Schepp: Nio liv (HarperCrime 2020)
Åklagare Jana Berzelius har tagit en joggingtur, blivit överfallen och tvingats mörda tre ungdomar. Den fjärde killen i gänget har hållit vakt och sett alltihop! Hur skall hon klara sig ur den här soppan? Hennes poliskamrater har ju förstås trippelmordet högt prioriterat.

Pappalediga polisen Patrik har också börjat misstänka Jana för brott. Han snokar runt både här och där och intensifierar sitt letande efter bevis när han är åter i tjänst. Tänk, åklagaren Jana är en mördare! Väl? Misstankarna är som sagt starka, men bevisen inte riktigt i samma klass. Än.

Danilo Peña släpps från fängelset och sätter genast i gång med att förfölja Jana Berzelius. Ungdomsgängen i Norrköping verkar kriga mot varandra. På Youtube släpps en film med en pojke invirad i sprängmedel. Tyvärr lyckas man inte rädda honom...

Nio liv är en våldsam historia i högt tempo. Nästan alla har hemligheter att dölja, man ljuger och bedrar till höger och vänster. Och när allt ser som värst ut verkar Jana lyckas tråckla sig ur nätet som spinns runt henne. Kanske.

Wow, det här var ju slukarmaterial. Berättelsen Nio liv är svår att lägga ifrån sig, jag vill bara ha mer. Vad sjutton kommer att hända? Allt verkar ta sig överraskande vändningar och det är bara att beundra Schepp som knyter ihop händelserna så väl till en fungerande helhet, hur otroligt allt än är!

Men är detta verkligen mycket bättre än föregående delar? tänker jag så här efter att just ha läst seriens sjätte del. Nej, kanske inte? Eller? Jag kanske bara har varit lite snål med betygen tidigare? Nåväl, detta är hur som helst en kriminalserie att följa! 364 sidor som nästan känns som bara hälften.