Tom Savage: Okänd fiende (Richters 1994)
(Precipice. 1994)

Vi befinner oss på S:t Thomas, en av Jungfruöarna och det är soligt och varmt, ja, rentav rena himmelriket. Här sitter Kay Prescott och funderar. Hon har kommit över sin makes död och återigen funnit kärleken i Adam, en mycket karismatisk och stilig karl. Ja, hon har det ganska bra. Det är bara det att hennes barnflicka plötsligt har övergett familjen och Kay skulle behöva en ny au-pair som kan se efter och umgås med dottern Lisa.

Nu sitter Kay och stirrar på en ung, vacker flicka, och undrar om hon kan vara den som kommer till deras hjälp. Jodå, unga Diana ställer upp och kommer omedelbart på god fot med alla i familjen. Alla har det så bra så. Om det inte vore för det faktum att Diana och Adam, Kays nye man, redan känner varandra sedan tidigare, och nu planerar att döda Kay.

Jo, och så var det ju Diana själv, som verkar ha en mängd olika alias och kanske har en extra plan i bakfickan. Kanske att hon ändå inte vill ha Adam? Synd bara att mormodern satt en stilig kille att spionera på Diana, det går inte för sig... Och Kay, anar hon något eller?

På 320 sidor försöker alla lura alla. Mordplaner och andra hemligheter i en salig härva av lögner och bedrägerier. Nästan så att det blir för mycket. Vem skall lyckas lura/mörda vem, och varför? Ja, det är oklart in i det sista och det känns ju bra, men som helhet blir det en svag trea i betyg.
Tom Savage: Alla hjärtans dag (Richters 1997)
(Valentine. 1996)

I unga år mobbades och nobbades Victor Dimorta av ett gäng flickor på skolan. De gillade aldrig den fule Victor och spelade honom ett grymt spratt. Idag ser Victor annorlunda ut efter ett antal operationer och naturligtvis har han nytt namn. Och han har långtgångna planer på att hämnas på de unga flickorna som växt upp till framgångsrika kvinnor. Den nye Victor anser att mord vore en lämplig hämnd...

Utan att någon sett sambandet har redan några i gänget strukit med, dött i så kallade olyckor, alltid på Alla hjärtans dag. Nu är Valentine, som han kallar sig, på jakt efter Jillian. Och korten och gåvorna är till en början välkomna. Vem vill inte bli uppvaktad på Alla hjärtans dag? Men så blir Valentine allt mer hotfull och Jillian börjar känna sig bevakad. Men ingenstans får hon en ledtråd till bakom vems yttre gamle Victor Dimorta gömmer sig. Skall hon leva länge nog för att få veta svaret?

Spännande och överraskande som bok. 302 sidor. Filmen Valentine är rentav ännu bättre än boken.
Tom Savage: Arvet (Richters 1999)
(The Inheritance. 1998)

Holly Randall adopterades bort som liten och har levt sitt liv som Holly Smith. Nu har hon just fått veta att hon genom ett testamente är ensam arvtagare till den enorma Randallförmögenheten och har över en natt blivit en av de rikaste kvinnorna i hela Amerika.

Holly reser till herresätet Randall House, i Randall, Connecticut, för att där träffa sin nya släkt. Släktingar och tjänstefolk välkomnar den oerhört vackra unga kvinnan till trakten, men somliga beter sig snart synnerligen konstigt. Och för att göra en mycket spännande historia riktigt kort kan jag berätta att det på Randalls gods finns de som inte ser med gillande på att alla pengarna skall tillfalla denna främling som ingen känt till.

Och snart är Hollys liv i fara. Och andras också. Men Holly är tydligen inte den som är den...

Riktigt spännande i början, går ned på medelbetyg en stund på mitten innan allt trappas upp igen i avslutningen som verkligen överraskar läsaren. 294 sidor.