John Saul: Ondskans hus (Richters 1990)
(The Unloved. 1988)

Kevin Devereaux har i mer än 20 år haft mardrömmar i vilka hans mor alltid dödar honom. Nu vaknar han upp efter att ha drömt att han själv varit den som dödat modern istället.

På annat håll långt därifrån känner Kevins mor Helena att hennes liv går mot sitt slut och kallar till sig sonen hon inte sett på många, många år. Kevins hustru Anne och barnen Julie och Jeff skall få träffa hans mamma, barnens farmor alltså, en kvinna de aldrig tidigare mött. I det nu lätt förfallna men en gång så eleganta huset lever Helena tillsammans med sin vuxna dotter, Kevins syster Marguerite, samt hushållerskan Ruby och alla håller de till i ett litet samhälle i södern som faktiskt bär familjens efternamn.

Nåväl, Helena dör och testamentet läses upp. Det blir en chock för alla inblandade och det börjar talas om att Kevin absolut inte kommer att lämna barndomshemmet i Devereaux. Nej, faktum är att ingen i hans familj kommer att tillåtas lämna trakten. Inte levande i alla fall. Hm, mysko, eller hur?

Med lite god vilja skulle detta kunna bli en rätt spännande filmskräckis. Det är i alla fall en hyggligt spännande bok på 354 sidor, värd en stark trea i betyg i sin genre. Kanske känns storyn bekant från liknande rysliga böcker och filmer. Här finns i alla fall lömska släktingar som kanske, kanske inte vill ont, en pålitlig (kanske) hushållerska som vet mer än hon vill berätta, ett stort hus med låsta rum, hemska oväder, spöken på kyrkogården och tillräckligt med galenskap, makabra mord och överraskningar för att underhålla läsaren ett tag.
John Saul: Det andra barnet (Richters 1991)
(Second Child. 1990)

Tonårsflickan Teri sätter avsiktligt eld på familjens hem och ser mamma och styvfar dö. Hon flyttar till sin riktiga pappa och blir direkt välkomnad med öppna armar, främst av sin nya styvmor Phyllis. Teri är dottern hon alltid längtat efter, för den dotter hon redan har, Melinda, upplever hon mest som besvärlig och en belastning. Melinda är pappas flicka, inget snack om saken. Det märker såklart också Teri som beslutar sig för att göra tillvaron hemsk för sin yngre styvsyster.

Melinda ja, hon har det inte för lätt. Hennes mamma avskyr henne som sagt, är alltid skarp i tonen mot henne och har inget till övers för svaghet. Phyllis roar sig med att binda fast Melinda i sängen om nätterna för att få stopp på flickans nattvandrande. Fast det är inte nog med att Melinda går i sömnen, hon har också en mystisk förmåga att hamna i förbryllande transtillstånd och låter då en annan person komma fram och ta över hennes kropp när hennes tillvaro känns för svår. Melinda hoppas såklart på en mer normal och rolig vardag nu med en syster till sällskap.

Olyckligtvis vill alltså den här Teri Melinda allt ontů Teri intrigerar för att själv vinna fördelar och samtidigt sätta syrran i klistret. Kan Melindas alternativa personlighet hjälpa henne eller drar hon bara ner Melinda i mer elände när den stackars flickan börjar uppfattas som galenů ja, kanske är hon en mördare också?

352 rätt lättlästa sidor med måttlig spänning och en viss portion förutsägbarhet. Trean i betyg är svag. Här har vi en god syster och en ond, en snäll pappa och en självupptagen, grym mamma. Lägg till det en alternativ personlighet eller rentav en ande från en svunnen tid och du har i stort hela persongalleriet.
John Saul: Spökstaden (Richters 1991)
(Sleepwalk. 1990)

Den lilla orten Borrego är ännu någorlunda i livet tack vare det lokala oljeraffinaderiet. Där jobbar merparten av traktens män, sliter hårt i tuff miljö både ovan och under jord. En bit bort finns den enorma vattendammen och en indianstamů

Till Borrego, sina hemtrakter, kommer Judith för en lärartjänst som blivit ledig efter det att Reba Tucker säckat ihop i klassrummet, blivit som galen, fått kramper.

Det dröjer inte länge förrän Judith blir varse att mystiska saker sker i trakten. När oljebolagets ägare plötsligt kör ihjäl sig och samma företags fackombud hamnar på sjukhus med symtom liknande Rebas verkar det rätt givet att jätteföretaget UniChem till varje pris vill åt det lilla Borrego Oli Company, en försäljning som båda de senaste offren varit starkt emotů

Än mer otäckt blir det när samma företag börjar vaccinera ortens alla skolungdomar och de plötsligt blir som viljelösa slavar. Någon går i sömnen och hoppar utför ett stupů

Ja, vad sjutton är det som pågår? Vilka ligger bakom allt och varför? Hur kan detta hemska stoppas och vem skall göra det? Läraren Judith eller någon av de ännu inte vaccinerade skolungdomarna?

308 lättlästa, rätt spännande sidor om onda män som ställer till hemskheter i en liten håla. Samtidigt är det en rätt otrolig berättelse med inslag av både science fiction-teknologi och indianska riter och andetolkningar. En medeltrea blir det bästa betyg den här storyn förtjänar, men det får väl anses vara helt ok.
John Saul: Mörkrets barn (Richters 1992)
(Darkness. 1991)

I Floridas träskmarker lever Mörkmannen. Han har makt över liv och död, kräver folkets lydnad och deras barn i utbyte mot sina tjänsterů

Till staden Villejeune i närheten av Mörkmannens domäner återvänder familjen Anderson. Pappa Ted skall bli partner i pappa Carls blomstrande byggföretag och förhoppningsvis blir miljöombytet gott för dottern Kelly. Hemma i Atlanta har hon haft hemska mardrömmar om en otäck gammal man och till och med försökt att ta livet av sig. Ja, möjligen kan lugnet i den lilla staden och nya kompisar vara räddningen.

Föga anar Andersons att hemska saker sker i Villejeune. Somliga barn och vuxna försvinner, andra beter sig som zombier, åter andra är överraskande pigga och vitala för sin ålder.

Kelly börjar må något lite bättre när hon lär känna Michael, en jämnårig kille som precis som hon själv alltid känt sig utanför. Tillsammans kommer de så Mörkmannen på spåren och möjligen kan barnens mardrömmar och konstiga känsla av utanförskap faktiskt få sin förklaring.

Jodå, detta blir spännande samtidigt som det hela är snudd på galet otroligt. Medicinska experiment i all ära men här har forskningen tagit väl stora kliv framåt och man har lyckats finna någotů ja, mirakulöst. Och detta fynd är naturligtvis i händerna på helt fel personer. Och lägg till detta utnyttjade barn och korrumperade vuxna, hemligheter och mer och du får alltså John Sauls Mörkrets barn! 353 sidor.
John Saul: Närvaron (Wahlström & Widstrand 1999)
(The Presence. 1997)

Det här är den första av Sauls 18 böcker som översatts till svenska står det på baksidesfliken. Jaså, ja jag har i alla fall fyra till i bokhyllan...

Det här är en bra bok. Kanske inte riktigt en rysare som det står på omslaget men otvivelaktigt en spännande sidvändare. Katharine flyttar med sonen Michael till Hawaii för att arbeta med en arkeologisk utgrävning. Michael ger sig med sina nya vänner iväg på en förbjuden nattlig dykutflykt nära en slocknad vulkan och på hemvägen dör en av pojkarna oförklarligt. Under de närmsta dagarna börjar de andra pojkarna bli mystiskt sjuka en efter en och Katharine tar Michael till doktorn som inte hittar några fel på honom.

När ytterligare en pojke dör och en annan försvinner går det inte att skylla dödsfallen på slumpen. Vad hände egentligen gänget på dykutflykten? Något måste de ha utsatts för, men vad? - virus? bakterier? gas? Och vad kan man göra åt det? För nu är det bråttom, Michael blir bara sämre och sämre. Samtidigt står det helt klart att företaget Katharine jobbar för har saker att dölja. Vad är det för hemlig forskning de håller på med? Läs! 304 sidor.